אפליה

אפליה בעבודה על רקע מוצא, מין, דת או כל דבר שמגדיר את הזהות שלנו היא לא חוקית ולא מוסרית. לצערנו, למרות המודעות הרבה בעולם, עדיין אנו נתקלים במקרים רבים של אפליות במקומות עבודה הן מצד המעסיקים או העובדים. אילו סוגי אפליה יש? מה עושים במקרה כזה? מה הסנקציות? המומחים שלנו כאן בשביל להסביר.

החוק בישראל מגן על העובדים מפני אפליה אסורה בארגון או במקום העבודה שהם עובדים בו. אפליה יכולה להגיע במגוון צורות וצבעים ומתבטאת בכמה דרכים בין אם ישירות בעובדים, בתנאי עבודה, בשכר, שיקולי קבלתם או פיטורים, הרעת תנאים ועוד. עיקרה של אפליה היא יצירת עוול כלפי קבוצת מסוימת כתוצאה ממאפיינים או גורמים שבכלל לא רלוונטיים לתפקוד בעבודה. זה יכול לנבוע כתוצאה מאינטרסים פיננסים, דעות קדומות, חששות, גזענות ועוד מגוון רחב של סיבות שאינן מוצדקות.

אפליה בעבודה – ממה מורכבת הזכות לשוויון?

על פי החוק בישראל הזכות לשיווין מרכבת ממספר סעיפים כמפורט:

  • איסור אפליה – סעיף זה כולל איסור על ביצוע אבחנה בין העובדים השונים והעדפה או פסילה של עובד שלא נובעת מסיבה שמבוססת על מאפיינם כמו צבע עור, מין, גזע, מעמד, היריון, גיל, מצב בריאותי, השקפה פוליטית ועוד.
  • התאמות – סעיף זה קובע כי על המעביד לבצע התאמה עבור עובדים שיש להם צרכים מיוחדים. צרכים אלו יכולים להיות מוגדרים כאחריות משפחתית, מוגבלויות שונות ועוד.
  • אפליה מתקנת – סעיף תומך בקיום התאמות עבור עובדים ששייכים לקבוצה שעברה פיקוח או קבוצה מוחלשת. המטרה היא לתקן אפליה שקיימת בחברה.

 

לצערנו, המציאות היא אחרת ואף רחוקה ממה שהחוק קובע – ישנם פערים רבים והם מגיעים בכל כך הרבה דרכים ופערים שהולכים עם הזמן וגדלים. אחד הנושאים שנפוצים בשיח הציבורי זה הנושא המגדרי במסגרת כל מיני תפקידים בכירים בגופים ציבוריים שמאיישים אותם בעיקר גברים.

סוגי אפליה בחוק

  1. אפליה מחמת גיל – אפליה מחמת גיל היא אסורה בהחלט על פי החוק והיא מכונה כ"גילנות". אפליה משקפת בעיה חברתית מאוד קשה בה מתייחסים שונה לאנשים בגיל מתקדם ומתייגים אותם בקבוצה "מוחלשת" אך ורק בגלל הגיל תוך הדרתה מהארגון או מהעסק.
  2. אפליה מחמת דת – אפליה שמגיעה על רקע דתי היא למעשה אבחנה בין עובדים רק על רקע הדת בה הם מאמינים. אפליה זו יכולה לבוא לידי ביטוי על ידי החלטת העסקה או עי העסקה של אותו עובד וגם פיטוריו יכולים להיות על רקע זה.
  3. אפליה מחמת לאום– אפליה זו היא למעשה כאשר המעסיק עושה אבחנה בין עובד בן לאום מסוים מעובדים אחרים. זה יכול להתבטא על ידי פסילתו ממשרה לה הוא מועמד, העדפת עובד אחר או פיטורים בגין אפליה זו. מדובר בהפרה חמורה של הזכות לשיווין בעבודה.
  4. אפליה מחמת מין – אפליה שמגיעה על רקע מגדרי (מין) עושה הבדלה בין מועמדים או עובדים שלא מבוססת על שיקולים שנוגעים בדרך כלשהיא לאופי ולמהות של התפקיד אלא על פי המין בלבד.
  5. אפליה מחמת הריון ולידה – אפליה שמגיעה על רקע היריון היא התנהגות שמפלה באופן גלוי או סמוי בין עובדת שנמצאת בהיריון לבין כאלה שלא על בסיס שיקולים שלא נוגעים לתפקיד. על מנת להגן על נשים בהיריון המחוקק קבע מספר חוקים אשר אוסרים על אפלייתה וכן קובעים סנקציות חמורות על מי שינסה להפר אותם. מדובר בנושא מורכב מאוד לכן אם את חושבת שהופלית במקום עבודתך רק בגלל שאת בהיריון צרי קשר עם עורך דין דיני עבודה.

 

הגשת תביעה בעקבות אפליה במקום העבודה

אדם שהופלה לרעה במקום העבודה שלו רשאי להגיש תביעה נגד המעסיק שלו בבית הדין לעבודה לבירורים וכן לקבלת פיצויים על הנזקים ועוגמת הנפש שנגרמה. חשוב לציין כי מדובר בתביעות מאוד מורכבות שלא תמיד פשוט להוכיח אותן בקלות, לכן כדאי להיערך בהתאם על מנת לשפר את הסיכויים של התביעה ולהיעזר בעורך דין שמתמחה בדיני עבודה.

כמה עצות לפני שניגשים לתבוע:

  • אנו ממליצים להכין תיק מסודר שמכיל ראיות איכותיות על מנת שתוכלו לחזק את הטענה שאכן בוצעה נגדכם אפליה.
  • יש לשמור ולתייק כל מסמך, הודעת ווטסאפ, הודעת דוא"ל, הודעת טקסט שיכולות לחזק את הטענה שאכן הייתה אפליה.
  • לא יכול להיווצר מצב בו הודעת פיטורים תגיע בעקבות אפליה. בדיוק מסיבה זו חשוב לתעד כל אמירה, הודעה, פליטת פה וליצור תשתית נסיבתית שתוכל לסייע לכם להוכיח את המניע האמיתי שהיה לפיטורים שלכם – אפליה אסורה.

 

איך מתמודדים עם אפליה במקום העבודה?

חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה מאפשר לכל עובד אשר מרגיש כי הוא מופלה לרעה להתמודד עם מספר דרכים:

  1. במישור האזרחי – בהתאם לסעיף 10 לחוק, העובד יהיה רשאי להגיש תביעה אזרחית נגד המעסיק שהפר חוק בבית הדין לעבודה. העובד יוכל לדרוש לקבל צו פיצויים גם אם לא נגרו לא נזק בשיעור שבית המשפט יחליט לנכון.
  2. במישור הפלילי – בהתאם לסעיף 15 לחוק, אפליה אסורה נחשבת לעבירה פלילית ומעסיק שעובר עליה יקבל קנס קבוע בחוק. יש לגשת למשרד הכלכלה ולהגיש תלונה באחת מיחידות האכיפה של חוקי העבודה.
  3. מישור מנהלי – בהתאם לסעיפים 10 ו11 לחלק א' של התוספת השנייה לחוק – מעסיק שמפר עבירת אפליה אסורה עובר על עבירה מנהלתית ודינה הוא קנס מנהלי.

 

איך להוכיח שנעשתה אפליה?

בכדי להוכיח אפליה על העובד יהיה להציג ראיות שמוכיחות כי היה יחס מפלה. לדוגמה – אישה וגבר באותו תפקיד עם אותו זמן ניסיון מקבלים משכורות שונות לחלוטין. במקרה זה האישה יכולה לטעון לאפליה על רקע מגדר. או מועמדת שנמשכת לנשים תטען לאפליה על רקע נטייתה המינית תוכל להשמיע הקלטות בה המעסיק מתבטא ומתייחס לשיקול זה כרלוונטי לעבודה. חשוב לאסוף כמה שיותר ראיות ולאחר מכן המעסיק יצטרך להוכיח שלא מדובר באפליה. במידה והוא יימצא אשם הוא יחויב לשלם פיצוי כספי לעובד בסכום שיקבע על ידי בית הדין לעבודה.

אפליה בעבודה- חשיבות עורך דין דיני עבודה

במידה ואתם נתקלתם באחד מהמקרים שהובאו לעיל או בכל מקרה אשר מעורר לכם חשד או תחושה כי הפלו אותכם בגלל איזה שהיא סיבה שלא רלוונטית נשמח לייצג אתכם אל מול המעסיק או הארגון אשר פגע בזכויותיכם הבסיסית. עורכי הדין לענייני עבודה המנוסים שלנו יאספו ראיות מעמיקות וקפדניות אשר יוכלו לחזק את הטענה לאפליה. כמו כן, נדאג לייעץ ולהדריך אתכם בפעולות שעליכם לבצע מול אותו מעסיק ונילחם לאורך כל הדרך עד שהאמת תצא לאור וכן לשביעות רצונכם.

נשמח להעניק שירותים מקצועיים לכל אדם באשר הוא אשר מרגיש כי זכויותיו כאזרח וכאדם נפגעו. אנו נדאג להעמיד לרשותכם את מיטב עורכי הדין ונקדיש לכם את מלוא המאמצים ותשומת הלב תוך יחס אישי לאורך כל התהליך. לפרטים נוספים מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: