איך שלא תסתכלו על זה, הקורונה השפיעה על החיים במגוון מישורים וזוגות רבים חוו משבר בזוגיות בעיקר בשל השינויים בסגנון החיים. הילדים בבית, עבודה ולימודים מהבית, סגרים ושמירה על מרחק מאחרים.
כמה זוגות בישראל התגרשו בתקופת הקורונה?
"סיר לחץ" מבעבע שעשוי להתפוצץ בגירושין. אין ספק שהקורונה יצרה מצד אחד, תנאים קשים עבור זוגות שלא הסתדרו עוד לפני פרוץ המגיפה ורק החריפה את המצב במיוחד אם אחד או בני הזוג חוו נפילה כלכלית במהלך המגיפה. השהייה ביחד בצורה אינטנסיבית הקצינה את החוויה ורבים החליטו להתגרש בעקבות המגיפה בעוד אחרים החליטו דווקא לנסות להמשיך את הזוגיות.
באופן מפתיע למדי, הנתונים מראים אחרת, לפחות נכון לשנת 2020. הנהלת בית הדין הרבניים פרסמה דו"ח שבשנת 2020 הסתמנה ירידה של כ-3% בשיעור המתגרשים בישראל. בשנה זו התגרשו בבתי הדין הרבניים בארץ 11,076 זוגות בהשוואה ל-11,451 זוגות שהתגרשו בשנת 2019.
במדינות אחרות אגב המצב לא בהכרח דומה לישראל. תביעות הגירושין בסין למשל עלו בצורה דרמטית וגם בארה"ב ניתן לראות עלייה בהליכי גירושין.
מהן הסיבות לכך? עוד מוקדם לדעת, אבל אין ספק שגירושין בתקופת קורונה יכולים להיות מאתגרים למדי עם צמצום פעילות בתי המשפט, מגבלות המרחק החלות בסגר ואליהן יש לבצע התאמה כאשר מפרידים כוחות ובתים וכמובן, כמו בכל סיפור אהבה, כסף משחק פה תפקיד – אז מה קורה כאשר חווים אובדן הכנסה ומתגרשים?
מהם האתגרים הניצבים בגירושין בתקופת הקורונה?
תקופת הקורונה היא תקופה של אי וודאות ואי יציבות רגשית וכלכלית ומציבה מגוון אתגרים ועשויה לגרום לסיבוכים לזוגות שמעוניינים להתגרש. פעילות בתי המשפט בסגר הפחיתה היקף ובהתאם לכך פחתו האופציות לדיונים, לא תמיד ניתן היה לפגוש את עורכי הדין בשל המגבלות השונות ורבים חוו פגיעה כלכלית שגרמה להם לחשוב שנית – האם להתגרש כעת?
מבחינת אובדן הכנסה ותשלום דמי מזונות עתידי, יש להבין ולברר מלכתחילה האם המדינה מסייעת בתחום והאם משלם המזונות יוכל לעמוד בהתחייבויות גם מבחינת תשלומים לביטוח לאומי, מיסים וכדומה. האם יש לקחת הלוואה כדי לעמוד בהתחייבויות כספיות עתידיות והאם השינויים במצב הכלכלי יכולים לבוא לידי ביטוי בהסכם הגירושין?
למשל, קיימת אופציה במידה ומקובלת על שני הצדדים, לשלב סעיף בהסכם שמתייחס לתקופת הקורונה או תקופה של אי יציבות אשר בתקופה זו ניתן להגדיר מראש מה גובה דמי המזונות שיינתן בתקופה זו או במידה ומי שמשלם את דמי המזונות יידרש לצאת לחל"ת או הכנסתו תיפגע באופן משמעותי בשל המצב.
במקביל, כדאי לבדוק את שוק הנדל"ן במידה ורוצים למכור את הבית ולהחליט האם עכשיו זה הטיימינג הנכון למכור או לחכות ולבצע עסקה בשלב מאוחר יותר אם בשוק לא בשיא.
ניתן להקדים את ההליך כפי שנדרש גם על פי חוק בהליך גישור ליישוב קונפליקטים וסכסוכים לפני הפרדת כוחות על מנת לסלול את הדרך להבנה משותפת בכל הנוגע לחלוקת ההון והרכוש אך גם להתנהלות בנוגע לילדים. למשל, במידה ויש סגר האם מאריכים את השהייה של הילדים אצל צד אחד וכדומה. אפשר תמיד לגבש הסכמים זמניים או קצרי טווח הרלבנטיים לתקופת הקורונה המאתגרת ולאחר מכן, בעת החזרה לשגרה, לנסח ולחתום על הסכם קבוע או לשלב בהסכם קבוע סעיפים המתייחסים לתקופות של אי וודאות כמו מגיפה עולמית.
בכל מקרה, אל תפעלו בלי שהתייעצתם עם איש מקצוע. חשוב מאוד לגשת לעורך דין מומחה בגירושין על מנת לקבל ייעוץ בנוגע לתהליך ולבחון את ההשפעה על כל הגורמים הרגשיים והכלכליים. בתקופת המגיפה אפשר לקיים פגישות ייעוץ מקוונות לפני שמקדמים את העניינים.