הטרדה מינית בעבודה

למרבה הצער, למרות המודעות שעלה בשנים האחרונות – הטרדות מיניות בעבודה הן יחסית נפוצות ונחשבות לתרחיש מאוד סביר במקומות עבודה שונים. מה היא הטרדה מינית? מה הענישה? ומה עושים אם הוטרדתם? במאמר נתן תשובות לכל השאלות האלה.

בשנת 1998 בישראל נחקק חוק למניעת הטרדה מינית אשר נועד לייצר שינוי חברתי ולמנוע פגיעה בחירות וכן בפרטיות של כל אדם תוך קידום שוויון בין המינים. חוק זה מחייב את כל המעסיקים לדאוג לייצר סביבת עבודה נעימה ללא הטרדות מיניות וכן מחייב את ארגונו להקפיד על נהלים קבועים בחוק שימנעו עבירות מין והטרדות מיניות בעבודה.

מהי הטרדה מינית?

ההגדרה להטרדה מינית היא רחבה ומגוונת מאוד ויכולה לכלול בתוכה המון סוגים של התנהגויות. על פי החוק בישראל – הטרדה מינית כוללת בין היתר מעשים מגונים, הצעות חוזרות ונשנות, התייחסויות והתבטאויות בעלות אופי מיני, סחיטה באיומים בעלת אופי מיני ועוד. בנוסף, הטרדה מינית בעבודה יכולה לכלול גם אמירות משפילות/מבזות בעלות אופי מיני, פרסומי תמונות/הקלטות של האדם שלא נתן את הסכמתו לפרסום חומרים הללו שעלולים להשפיל אותו.

כמו כן, חשוב לציין כי הטרדה מינית יכולה להתרחש גם בנסיבות בהם המוטרד לא הראה התנגדות באותם התייחסויות והצעות כלפיו אשר כוללות בין היתר ניצול יחסי מרות בעבודה או בלימודים וכן ניצול במסגרת יחסי מטפל ומטופל.

מה קובע החוק לגבי הטרדה מינית בעבודה?

בנוסף לכל הכתוב לאמור – יש לציין כי חלק משמעותי מהחוק למניעת הטרדה מינית בעבודה עוסק בחובות שמוטלות על המעסיק שבמקום העבודה שלו בוצעה הטרדה מינית. בחוק ניתן למצוא פירוט של כל האמצעים אשר המעסיק צריך לנקוט על מנת למנוע מעשים כאלו. שימו לב כי אי נקיטת צעדים אלו עלולה לחשוף את המעסיק לקבל תביעה אזרחית מצד המדינה וזאת בנוסף לסנקציות שיוטלו על העובד שהטריד.

במקרה של הטרדה מינית בעבודה, המעסיק יצטרך להודיע לעובדיו על האיסור להטריד מינית ו/או להתנכל, כמו כן – המעסיק מחויב לתלות עותק של תקנון למניעת הטרדה מינית.

בנוסף לכל אלו, במקרים של הטרדה מינית אסור למעסיק להתעלם מהתלונה – גם אם היא "בגדר שמועה" מוטלת עליו החובה לברור ולבדוק את העניין. הבירור יעשה על ידי איסוף עדויות מהמתלוננ/ת וכן מהאדם שנגדו הוגשה התלונה.

הטרדה מינית בעבודה תוך ניצול יחסי מרות

היבט נוסף שחשוב מאוד לתת עליו את הדעת הוא כל הנוגע ליחסי מרות – מקרים שהופכים לנפוצים יותר ויותר. הטרדה מינית שנעשית במסגרת יחסי מרות מתקיימים כאשר אחד הצד התוקף נמצא בעמדת כוח והוא מנצל אותו על מנת לגרום לקורבן להסכים למעשים המוגדרים כהטרדה מינית. המחוקק רואה מקרים אלו בחומרה רבה ומבין כי ההסכמה נבעה מתוף מפחד שהאדם שתקף יפעיל את הכוח אשר יש בסמכותו (ויפטר לדוגמה). לכן במקרים הללו הענישה תהיה חמורה הרבה יותר.

מהן הסנקציות נגד הטרדה מינית?

הטרדות מיניות הן נחשבות לעבירות חמורות מאוד בבית הדין הישראלי מהסיבה שלאורך כל ההיסטוריה הטרדה מינית הייתה חלק "לגיטימי" במקומות עבודה ולכן כיום גורמי האכיפה נלחמים ומנסים למגר את התופעה על ידי החמרת הענישה בנושא. החוק למניעת הטרדות מיניות קובע שלוש דרכים עיקריות לטיפול:

  • אפיק פלילי – על ידי הגשת תלונה וכתב אישום במשטרה וחקירה פלילית. במקרים של הרשעה הענישה יכולה להגיע עד שנתיים מאסר. אם יש התנכלות ברקע כתוצאה מהגשת התביעה אז העונש יהיה שלוש שנות מאסר בפועל.
  • אפיק אזרחי – המתלונן רשאי להגיש תזיעה אזרחית נגד המטריד ומקום העבודה. ללא הוכחת נזק הפיצוי הכספי יכול להגיע עד 120 אלף ₪. חשוב לציין כי תביעה על הטרדה מינית בעבודה יוגשו לבית הדין לעבודה ובמידה ומדובר בתביעה שאינו נוגעת למקום העבודה, אז היא תוגש לבית משפט השלום.
  • אפיק משמעתי – הגשת תלונה במקום העבודה לאדם שממונה מעל המטריד. מקרים אלו לרוב יגררו שימוע ופיטורין.

 

שימו לב! קיים חוק התיישנות – שבמסגרתו יהיה אפשר להגיש תביעה אזרחית בגין הטרדה מינית עד שבע שנים מהיום בו נוצרה העילה.

 

טיפים חשובים לנפגעי/נפגעות הטרדה מינית

  • לא לפחד להתלונן – גם אם זה מפחיד וגם אם זה יעלה לכם במקום העבודה – חשוב לפנות למשטרה וכן לאדם שממונה על הטרדות מיניות במקום העבודה. במידה ולא תגידו תלונה הדבר עלול בעתיד להקשות מאוד על ההליך המשפטי, על איסוף עדויות ועוד. הנטייה לא להתלונן לצערנו נפוצה מאוד והיא נובעת מהפחד לספוג התנכלות או כאמור לאבד את הפרנסה. יחד עם זאת, כדאי לנסות למנוע מקרים כאלו בעתיד ולמצות עם העבריין את הדין.
  • תעדו הכול – למרות שמאוד קשה להוכיח ולתעד הטרדות מיניות בעבודה כי הן נעשות בחדרי חדשים – כדאי לנסות לתעד שיחות עם העמיתים לעבודה, מעסיקים וחברים באותה תקופה. כמו כן, אם יש שיחות ווטסאפ, מיילים, הודעות – להדפיס ולשמור. המטרה היא כמובן לאסוף כמה שיותר ראיות.
  • אל תתמהמהו – כאמור, חשוב לשים לב לחוק תקופת ההתיישנות – כדאי להגיש את התלונה כמה שיותר מוקדם.
  • שימו לב לניסיונות התנכלות – במידה ולאחר שהגשתם תלונה אתם מרגישים שמתנכלים לכם, אנו ממליצים גם אז להקליט כל שיחה, לשמור ולהדפיס מיילים ועוד.

 

חשד בגין הטרדה מינית שלא בוצעה – מה עושים?

לא פעם אנו נתקלים בסיטואציות בהם אנשים שהואשמו בגין הטרדה מינית בעבודה אך טוענים לחפותם. לצערנו בשנים האחרונות יש עליה גם בתלונות שווא אך בית המשפט גם במקרים האלו מעניש בחומרה רבה את האדם המואשם בהטרדה. אם אתה חשוד בביצוע הטרדה מינית במקום העבודה – פנה בהקדם הניתן לעורך דין פלילי! ייעוץ משפטי יוכל לסייע לך להתמודד עוד עם שלבי החקירה המוקדמים ועורך דין מקצועי ומנוסה יאסוף ראיות ופירצות שיוציאו את האמת לאור!

הבעיה בהגשת תלונות שווא – שגם כאשר האמת יוצאת לאור אז הנזק כבר נעשה ולא ניתן תמיד לתקן אותו בקלות. נזקים בגין תלונות שווא על הטרדה מינית יכולים בין היתר לגרום לאיבוד מקום עבודה, פגיעה והשחרת שם של הנאשם, תדמית ציבורית רעה ועוד. במקרים הללו החוק מתייחס לאדם שהגיש תלונה שקרית בגין הטרדה מינית כעבירה פלילית והענישה יכולה להגיע עד שלוש שנות מאסר.

הטרדה מינית בעבודה – חשיבות עורך דין פלילי

הוטרדתם מינית בעבודה? קודם כל, זו לא אשמתכם!   אל תישארו להתמודד עם זה לבד, התקשרו עוד היום לעורך דין מקצועי שיוכל לבחון יחד אתכם את המקרה ולפתח אסטרטגיה מנצחת ולמצות עם העבריין שפגע בכם את הדין. חשוב לנו להדגיש כי אנחנו מודעים לקושי הרב שמלווה את הנפגעים בתהליך זה ואין לנו ספק שזה מאתגר לעמוד מול האדם אשר ניצל והטריד את אתכם מינית, אך דעו שעורכי הדין שלנו יוכלו לסייע לכם להשאיר את הפרשה הזו מאחוריכם והיו שם לצידכם לאורך כל הדרך!

למשרדנו ניסיון רב בליווי של נפגעי ונפגעות הטרדה מינית בעבודה – אנו נעניק לכם משענת בטוחה ותמיכה לכל מי שמצא את עצמו בסיטואציה מורכבת זו. לפרטים נוספים ללא התחייבות השאירו את הפרטים שלכם ונציגנו ידאגו לחזור אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: