הלבנת הון מוגדרת כעבירה פלילית וחמורה ומוגדרת כביצוע פעולה כלכלית עם מטרה להסוות את מקור הכסף או רכוש. מה זה הלבנת הון? מה ההגדרה של עבירה זו בחוק? כיצד מתבצעת ומה הענישה?
מה זה הלבנת הון?
כאמור עבירות הלבנת הון מוגדרת כפעולה שנועדה להסוות את מקורו האמיתי של הכסף או הרכוש. היא מוכרת גם בכינוי העממי "כיבוס כספים" מהסיבה שלמעשה העבריין "מכבס" את הכסף או הרכוש את הפרטים שמקשרים אותו לעבירות חוק ופשיעה – מכסף לא חוקי הוא הופך לכסף נקי. למעשה באמצעות הלבנת הון אפשר להפוך כסף ורכוש שהושג בדרך לא חוקית לחוקי (כביכול) משום שאי אפשר לאתר את מקורותיו הלא חוקיים. חשוב לציין כי זו אינה פעולה יחידה וספציפית והיא תהליך ארוך ומורכב שבמהלכו מתרחשות כמה פעולות הלבנה עליהן נפרט בהמשך.
איך מלבינים כסף?
הלבנות הון מקושרות בד"כ לארגוני פשע גדולים או לעבירות חמורות כמו הכנסות לא חוקיות שמגיעות מסחר בסמים, סחר בבני אדם, באברים, הונאות פונזי, גביית דמי חסות ועוד. אך כיום המצב הוא שהלבנת הון לא מתבצעת בהכרח על ידי פושעים ועסקים לא חוקיים אלא גם במקרים "נורמטיביים" שרבים מאיתנו נתקלים ביומיום:
- זיוף מסמכים, קבלות ורישומים לא כחוק.
- פיצול הפקדות של סכומי כסף גבוהים.
- החלפת מוצרים גנובים במוצרים חוקיים.
- עסקים קטנים "שמשמיטים" עסקאות קטנות וגדולות בקופה.
מה אומר החוק על הלבנת כספים?
חוק איסור הלבנת הון מורכב משלוש עבירות מרכזיות:
שתיים מתוך עבירות הללו קבועות בסעיף 3 א ו3 ב' לחוק איסור הלבנת הון. סעיפים אלה דנים באיסור ביצוע העבירה האמורה. לפי סעיפים אלה העונש הקבוע למבצע עבירה זו הוא עד עשר שנים מאסר בפועל:
"(א) העושה פעולה ברכוש, שהוא רכוש כאמור בפסקאות (1) עד (3) (בחוק זה – רכוש אסור), במטרה להסתיר או להסוות את מקורו, את זהות בעלי הזכויות בו, את מיקומו, את תנועותיו או עשיית פעולה בו, דינו – מאסר עשר שנים או קנס פי עשרים מהקנס האמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין –
- רכוש שמקורו, במישרין או בעקיפין, בעבירה;
- רכוש ששימש לביצוע עבירה;
- רכוש שאיפשר ביצוע עבירה.
- שימוש בחלפני כספים לפעולות המרה של סכומי כסף
- שימוש בחברות “קש” לביצוע עסקאות מלבינות.
(ב) העושה פעולה ברכוש או המוסר מידע כוזב, במטרה שלא יהיה דיווח לפי סעיף 7 או כדי שלא לדווח לפי סעיף 9, או כדי לגרום לדיווח בלתי נכון, לפי הסעיפים האמורים, דינו – העונש הקבוע בסעיף קטן (א); לענין סעיף זה, "מסירת מידע כוזב" – לרבות אי מסירת עדכון של פרט החייב בדיווח."
העבירה השלישית אשר מעוגנת בסעיף 4 קובע את איסור עשיית פעולה ברכוש אסור.
כיצד מתבצע תהליך הלבנת כספים?
תהליך הלבנת הון וכספים מתחלק לשלושה חלקים עיקריים:
- שלב ההסתרה – בשלב הראשון מדובר בכסף שחור אחרי שהוסתר בדרך לא חוקית וממתין להחדרה למערכת הכספים החוקית. בשלב זה נכללות הברחות כספים לחו"ל בהן המערוכת הפיננסיות ורשויות החוק לא אוכפות את החוק באמצעות צ'יינג', העברות בין-לאומיות ושימוש במטבעות דיגיטליים. בשלב זה מכונה גם השלב השקט וההון מחפש את דרכו בלי להיתפס. המטרה בשלב זה היא ברורה והיא להישאר מתחת לרדאר רשויות החוק.
- שלב החדרת ההון – בשלב זה ינקטו פעולות שכל מטרתן היא להחדיר את הכסף השחור למערכת פיננסית חוקית. ההון מתגלגל למערוכת הלגאליות ואם הוא לא מזוהה ככסף לא חוקי יהיה קשה מאוד לאתר פרט זה אחר כך. מדובר בשלב הקריטי ביותר בעבירה בגלל הצורך לתת הסברים על מקור הכסף והסרת כל החסמים בדרך.
- שלב ההטמעה – בשלב השלישי והאחרון השתמשו בהון שהולבן. הכסף כבר "שוחה" בתוך המערכת הפיננסית ובכך מקבל את החזות הלגיטימית לכאורה.
איך מתבצעת האכיפה נגד הלבנות הון
בשנים האחרונות מדינת ישראל החריפה את מאבקה במבצעי עבירת הלבנת כספים והון. כחלק מצעד זה – כיום הבנקים בישראלים נדרשים לדווח לרשויות על פעולות שנראות להם חריגות והעברות כספים חשודות. כמו כן, כדאי לדעת שבזמן כניסה או יציאה מהארץ למדינה זרה יש חובת דיווח לכל אדם שנושא סכום שעולה מעל 50 אלף ₪. הרשעה בגין הפרת חובה זו עלולה להוביל לענישה של חצי שנה מאסר בפועל או קנס כספי.
העונשים בגין ביצוע העבירה
הלבנת הון הינה עבירת מס יחסית נפוצה בישראל וכדי למגר תופעה זו, בית המשפט קבע עונשים כבדים למלביני ההון. אדם שהורשע בעבירה צפוי לקבל מאסר בפועל לתקופה שיכולה לנוע בין 10-7 לשנים וכן לקבל קנס כספי גבוה. כמו כן, בית המשפט רשאי להורות על חילוט הרכוש וההון שהושג במסגרת העבירה ולהטיל עיצומים כספיים בהתאם להקיף ולנסיבות ביצועה.
כיצד מתבצע ההליך המשפטי בגין עבירות הלבנת הון?
החשוד יוזמן למשרדי המשטרה או למשרדי רשות המיסים, חשוב לציין שבשלב זה כדאי מומלץ לממש את הזכות ולהתייעץ עם עורך דין מיסים (בלי קשר לחומרת העבירה). על פי חוק זו היא זכותכם ואנו ממליצים לא לנסות להתמודד עם המצב לבד גם אם רשויות החוק מנסות לערער לכם את זכות זו. התנהלות לא נכונה בחקירה ללא ליווי של עו"ד מנוסה עלולה לגרום לכם לבצע טעויות שיגבו בהמשך מחירים כבדים.
חשוב להדגיש – מדינת ישראל רואה בעבירת זו כאמצעי פגיעה לא רק בחברה אלא גם בביטחון ובמוניטין של המדינה מה שיגרור כאמור ענישה כבדה. בכל מקרה שיש בו האשמה, חדש נגדכם או זימון לחקירה בנוגע להלבנת כספים – חשוב לדרוש ייצוג משפטי על ידי עורך דין עבירות מס שיוכל לייעץ וללוות אתכם ולהשיג עבורכם את תוצאה שתטיב ותקל עליכם.
כדאי לדעת שחוק איסור הלבנת הון הוא חוק יחסית חדש במדינה ובתי מהמשפט טרם התייחסו לכל היבטיו, לכן הפרשנויות בנוגע לענישה נותרו פתוחות. נקודה זו יכולה במקרים מסוימים לסייע לנאשמים שהוגש נגדם כתב אישום ולהימנע מענישה חמורה או לפחות להפחית אותה משמעותית. שיקולי הענישה שמנחים את השופט לגזור את דינו של החשוד בהלבנת כספים תלויים בכמה היבטים כמו נסיבותיו האישיות של הנאשם, אופן ביצוע ההלבנה, היקף הכספים והרכוש שהולבן, עבר פלילי, הבעת חרטה, מצבו הכלכלי של הנאשם, זכות הציבור לדעת ועוד.
אז מה עושים? פונים עכשיו לעורך דין הלבנות הון!
הוגש נגדכם כתב אישום בגין עבירת הלבנת הון? המצב לא אבוד! זכרו, הרבה יותר קל להתמודד עם בעיות בהתחלה לכן חשוב להתייעץ עם עורך דין מיסים מקצועי ויפה שעה אחת קודם. משרדנו יכול לטפל בכל אישום בתחום עבירות מס ואנו נבצע כל שיידרש כדי לפתור לכם את הבעיה במינימום ענישה. משרדנו בעל ניסיון עשיר בייצוג תיקים בתחום המיסוי הפלילי והאזרחי ואנו גאים לספק ללקוחותינו תוצאות בשטח לצד ייעוץ וידע משפטי בתחום המס. נשמח לעמוד לשירותכם.
לפרטים וקביעת פגישת ייעוץ השאירו את הפרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.