הסכמי ממון

אנשים רבים חוששים לעלות את כל הנושא של הסכם ממון בפני בני הזוג מחשש שהדבר עלול להיתפס כאי אמון בקשר או לנבוע מפחד לערער את מערכת היחסים על ידי הכנסת אלמנטים פיננסים לא נעימים. יחד עם זאת, חשוב להבין שמדובר בהסכם שיכול לסייע לכם לבטא את הצרכים שלכם בדרך הטובה ביותר ולהתחיל את חייכם בתחושת ביטחון ושקט נפשי. כל מה שאתם צריכים לדעת על הסכם ממון במאמר הבא.

על מנת להבין היטב את המושגים המשפטיים נתחיל מהתחלה – מה זה סכם ממון? מדובר בחוזה שנוצר בין בני הזוג אשר רוצים לעגן באופן מסודר את כל הפן הפיננסי ביחסיהם ונושאים שנוגעים לניהול חיים משותפים כמו תשלום מזונות, משמורת ילדים, חינוך ילדים ועוד. למעשה, בחוזה זה המטרה היא ליישב כל מחלוקת אפשרית שעלולה להתרחש כתוצאה ממצבים של פרידה ועל ידי כך להביא לידי וודאות שתתרום רבות למערכת יחסים בריאה שמבוססת על אמון ללא חששות כלכליים. אין ספק שהסכם ממון הוא אחד ההסכמים המשמעותיים ביותר עבור בני הזוג והוא בעל משקל רב בעתיד של בני הזוג.

מי צריך הסכם ממון?

למרות הדעה הפופולרית והרווחת שלפיה הסכם ממון נועד רק לבני זוג עשירים שרוצים להגן על הרכוש שלהם – נדגיש שזה ממש לא נכון. הסכם ממון מיועד לכל בני הזוג שרוצים להגן על הזכויות הבלעדיות שלהם – לזוגות שצברו כבר רכוש אך ייתכן גם שלא וכן לזוגות לפני נישואים. כדאי לדעת שהסכם ממון יכול להיערך גם מבני ידועים בציבור, בני זוג שישראל לא מכירה בנישואים שלהם (זוגות חד מיניים) וכו'. כמו כן, יש אפשרות לערוך הסכם ממון גם לאנשים שעוד לא מחזיקים ברכוש משמעותי אך בעתיד במידה ויהיה להם – יוכלו לממש זכויות שונות בעלות שווי רב.

הסכם ממון מתאים ומומלץ לכולם וביכולתו להסדיר מערכת יחסים פיננסית בין בזני זוג ולמנוע מלחמות קשות בכל הנוגע למענייני משפחה בבין דין רבני בזמן גירושין או פרידה.

אם לא יהיה הסכם שיסדיר את מערכת היחסים הכלכלית בין בני הזוג, בעת פרידה או גירושין צפויות להיות “מלחמות” קשות בבית המשפט לענייני משפחה בבית הדין הרבני.

נושאים מרכזיים בהסכם הממון

נושאים חשובים שמומלץ לעלות ולתת עליהם את דעת בהסכם ממון מפורטים כדלקמן:

  • רכוש/נכסים – הגדרה של רכוש ונכסים, בעלות עליהם ומה יהיה בידי כל אחד מהם במקרה של פרידה או גירושין.
  • משכנתא/חובות – נושא זה יכול להתייחס לחובות קיימים ו/או עתידיים של בני הזוג ולכלול גם הסכם משכנתא. מי וכמה כל אחד מהם יישא בתשלומים בעתיד.
  • הוצאות/הכנסות – בהסכם זה חשוב לדון כיצד התנהלו כל ההוצאות ההכנסות, האם דרך חשבון משותף? נפרדים? ועוד.
  • ממון עתידי – יש להסדיר נושאים כמו ירושות, זכיות, פרסים ומתנות עתידיות או כאלה שהתקבלו כבר עבר.
  • קרנות השתלמות ופנסיה – יש לקבוע את האופן בו זה יתחלק ואת סוג ההסדר.

 

כמובן שאלו רק חלק מהסעיפים ומומלץ גם לדבר על נושאים כמו השקעות, ביטוחים, מועדים לחלוקת רכוש, מוניטין אישי ועסקי ועוד. תוכלו להוסיף לחוזה יחד עם עורך דין כל סעיף שחשוב לכם לעלות.

יתרונותיו של הסכם ממון טרום נישואין

עריכת הסכם ממון מפורט והוגן יכולה להבטיח כי בני הזוג לא נישאו מכל מיני סיבות כלכליות. כמו כן, במידה ויש פערים כלכליים משמעותיים בין בני הזוג ההסכם יוכל להסדיר נושאים רגישים אלו ולאפשר לזוג ליהנות משקט נפשי ומזוגיות בריאה ללא חשש שקיים אינטרנט כלכלי מסוים.

כמו כן, כיום יותר ויותר זוגות בוחרים להתגרש בשלב כזה או אחר, אומנם זו סיטואציה שנעדיף לא לחשוב עליה במיוחד כאשר אנחנו נמצאים במערכת יחסים שמספקת לנו אושר רב…אך חשוב מאוד לעלות נושאים פיננסים שיוכלו במידת הצורך להגן על כל אחד מהצדדים בכל הנוגע לחלוקת רכוש ויאפשר לכם להתגרש בראש שקט. יתרון נוסף וחשוב שגלום בהסכם ממון הוא יכולתו לצנוע מצבים של סחיטה של אחד מבני הזוג כלפי האחר. פעמים רבות כאשר מערכות יחסים עולות על שרטון (במיוחד במסגרת נישואים) יהיה צד אחד שמעוניין יותר בצעד זה ויהיה צעד שלא ירצה להתגרש. ללא הסכם ממון, הצד שרוצה להתגרש ימצא את עצמו "מקריב" המון דברים שכוללים תנאים ורכוש על מנת לזכות בחירותו. הסכם מומן יוכל למנוע מצבים כאלו.

במקרים של נישואים שניים, הסכם מומן יוכל וודא שהילדים שלכם לא נפגעים מהתהליך של הגירושים ושהם הולכים לקבל את החלק שמגיע להם כחלק מהירושה וישמור על זכויותיהם הפיננסיות בעתיד.

הסכם ממון -צוואות וירושות

ראשית, נציין כי הסכם ממון הוא לא צוואה! הסכם זה דן ברכוש שכל אחד מבני הזוג צברו במהלך חייהם ביחד או לכוד. לכן, גם אם תתחייבו בהסכם להוריש דבר מסוים, קחו בחשבון שעל פי בית משפט סעיף זה יכול להיות בטל מהסיבה הפשוטה שחוק הירושה קובע כי ההתחייבות להוריש באופן מסוים בטלה. הדרך הנכונה והעדיפה שתוכלו להכניס את כל נושא הצוואה היא לערוך צוואה לצד ההסכם ממון. בצוואה כל אחד מהצדדים יקבע מי המורישים ומה הם יעשו ברכוש שלו לאחר פטירתו.

הסכם ממון – דגשים חשובים

ההחלטה לחתום על הסכם ממון היא ללא ספק החלטה חכמה מאוד שתוכל לסייע לכם להמשיך בחייכם הזוגיים ולהיות בראש שקט ובלי חרדות על תרחישים אפשריים בעתיד. כאשר ההסכם נחתם מתוך הבנה והסכמה הדדית הוא יוכל למנוע מאבקי כוחות ומחלוקות עתידיות. הסכם ממון יעשה על ידי עורך דין משפחה שייתן את דעתו על הנושאים הבאים:

  • הסכם מקיף – כאמור, הסכם ממון חייב להתייחס לכל העניינים הרכושיים שעומדים על הפרק.
  • ניסוח ברור – עורף דין שינסח את ההסכם יקפיד לבצע זאת באופן ברור שלא יכול להשתמש לשתי פנים.
  • אישור הסכם – הסכמי ממון יהיו חייבים לעבור אישור של בית משפט על מנת שיקבלו תוקף של פסק דין.

 

אישור הסכם ממון וסמכותו של בית המשפט

נדגיש, כי בכל הנוגע להסכמי ממון, בית המשפט מחויב לבודק כי כל אחד מהצדדים מבין את המשמעות ואת התוצאות של הסכם ממון וכן לוודא כי ההסכם נערך באופן חוקי, מתוך רצון חופשי של הצדדים וללא כפייה. עורכי הדין שלנו יסייעו לכם לנסח חוזה אשר עומד בכל הדרישות של בית המשפט וכן ידאגו להסביר לכל אחד מבני הזוג את המשמעות של ההסכם וההשלכות שלו. חשוב לציין כי לבית המשפט לא תהיה סמכות להתערב בכל הנוגע להסדרים רכושיים שיקבעו בהסכם.

עורך דין להסכם ממון

כאמור המטרה של הסכמי ממון היא להסדיר נושאים שונים במסגרת מערכת היחסים ולמנוע מאבקים ומחלוקות משפטיות בעתיד בין הצדדים. לכן, לצורך עריכת הסכם זה יש לפנות לעורך דין שמתמחה בדיני משפחה ועריכת הסכמי ממון שיוכל לסייע לכם להגיע להסכם שיגשר בין המחלוקות השונות ויפתור אותן. בגלל הנושא הרגיש והטעון, מומלץ להיעזר בעורך דין רגיש שיוכל להיות אמפאתי ועם סבלנות רבה לאורך כך התהליך.

מעוניינים לערוך הסכם ממון? הגעתם למקום הנכון, משרדנו ישמח לעמוד לשירותכם! לפרטים נוספים השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: