השתמטות מהצבא

בישראל יש חוק שנקרא "גיוס חובה" אשר מחייב כל אזרח ותושב קבע שכשיר מבחינה פיזית ונפשית להתגייס לצבא. למרות שמאז ומעולם הנושא היה רגיש מאוד בשיח הציבורי וכן הגיוס לצה"ל נחשב לדבר שהכי מגדיר אותנו בתור ישראליים- בשנים האחרונות נראה כי תופעת השתמטות מהצבא הולכת וגדלה מסיבות רבות. במאמר זה נסביר כיצד מוגדרת השתמטות, עונשים צפויים והתמודדות.

כאמור בישראל יש חוק שירות הביטחון אשר מחייב כל אזרח ותושב מגיל 18 ומעלה להתגייס לצבא. הסיבה העיקרית לחוק היא בגלל שישראל הינה מדינה קטנה אשר מוקפת באויבים רבים לכן היא זקוקה להרבה כוח אדם. לכן היום שירות צבאי נחשב לתרומה משמעותית למדינה אך אין מקום לבחירה אישית. יש מקרים בהם אפשר לקבל פטור משירות צבאי כמו פטור לנשים דתיות, בחורי ישיבה, בעיות בריאותיות או דחיית מועד גיוס בגלל מסלולי טרום גיוס. בכל מקרה שאין פטור אז צריך להתייצב בלשכת הגיוס על פי הצו האישי שנמסר לאזרח.

השתמטות מהצבא היא למעשה הימנעות מגיוס לצה"ל בדרכים שאינן חוקיות. אגב, צריך לשים לב כי שהשתמטות והימנעות הן לא אותו מונח – הימנעות היא למעשה שאדם נמנע מגיוסו לצבא בדרך חוקית לעומת משתמט שפועל בדרכים לא חוקיות במטרה לא לשרת בצבא – לדוגמא, זיוף מחלה נפשית, התחזות לדתי ועוד.

מתי צריך להתייצב לשירות חובה בצבא?

ברוב המקרים, התושב או האזרח מקבלים צו לגיוס לאחר כל מיני תהליכי מיון ובדיקה שנערכים לפני הגיוס כמו צו ראשון, מיוני מסלולים, קורסים ייעודיים ועוד. לאחר סיום המבחנים ושכלול התוצאות, נשלח לבית "צו גיוס" בו רשום מה התאריך והשעה בהם הוא צריך להתייצב בלשכת גיוס.

ההשלכות המשפטיות של השתמטות מהצבא

כאשר אדם לא מתייצב על פי התאריך והמקום אליו הוא זומן במסגרת צו הגיוס הוא ייחשב כנעדר משירות לא רשות – או בשפה העממית "משתמט". כדאי לדעת שעבירת השתמטות מהצבא נחשבת לעבירה חמורה מאוד בעיני צה"ל, באיזה שהוא שלב יתפסו אותכם. בין אם זה על ידי מבצעים מאורגנים שהמשטרה הצבאית מוציאה לעיתים על מנת להביא למעצר משתמטים ועריקים, או במעמד של ביקורת רישיונות בכביש ועוד.  עבירה זו עוברת לטיפול בבתי דין צבאיים או בדין משמעתי, תלוי מאוד בנסיבות.

מהן הסיבות להשתמטות מהצבא?

יש סיבות רבות מאחורי השתמטות מהצבא והן משתנות מאוד בהתאם לאדם ולמקרה. יש אנשים אשר לא מעוניינים לשרת בצבא, אין להם באמת סיבה "מוצדקת", זה יכול לנבוע בגלל חוסר מוטיבציה, חרדות, אי רצון להסתכן בשירות צבאי, אי הכרה או זלזול במוסדות המדינה, עמדות פוליטיות ועוד. סיבות נוספות שמוכרות לכולם הם חרדים צעירים אשר בוחרים להשתמט משירות צבאי. חשוב לציין כי מדובר בחרדים שלא קיבלו אישור שלא להתגייס לצה"ל והם בוחרים לא להתייצב בהתאם לו האישי שלהם בעקבות אידאולוגיה. מקרים אלו נחשבים להשתמטות לכל דבר.

הענישה הצפויה בגין עבירת השתמטות מהצבא

הפרקליטות ובתי הדין הצבאיים מתייחסים בחומרה רבה לחיילים שבחרו להשתמט מהשירות הצבאי. בחלק מהמקרים המשתמטים יישפטו בבית דין משמעתי על ידי קצינים, במקרים אלו העונש יהיה כלא צבאי ובמקרים מסוימים יכולה להיות גם ענישה קלה יחסית (כאמור תלוי בנסיבות של ההשתמטות) ואז יהיה מאסר על תנאי, נזיפה וכו'. חשוב לציין כי תלונה תירשם בתיק האישי של החייל ותלווה אותו לאורך כל השירות הצבאי. יחד עם זאת, לא מדובר בכתב אישום פלילי ולכן לא יהיו השלכות על החיים באזרחות לאחר שחרור.

במקרים אחרים משתמטים יכולים למצוא את עצמם נשפטים בפני שופט במסגרת בית דין צבאי. כאן הענישה יכולה להיות כבדה יותר משמעותית ולהגיע לעונשי מאסר של עד שלוש שנים. כדאי לדעת שאם מדובר גם בעבירות של עריקה אז בית המשפט הצבאי רשאי לגזור עד 15 שנות מאסר בפועל. הענישה תהיה תלויה תמיד בנסיבות האישיות שהובילו את החייל להשתמט, משך זמן ההיעדרות, ראיות משפטיות, הרשעות קודמות ועוד. יש להדגיש כי במקרים בהם חייל נאשם בהיעדרות משירות ללא קבלת אישור/רשות אז מדובר בעבירה שתביא עמה רישום פלילי. התייעצות עם עורך דין בשלב זה היא קריטית מאוד שכן ביכולתו למנוע רישום פלילי ולהמיר את העבירה בעבירה קלה יותר.

כיצד העונש צפוי להשפיע על החיים האזרחיים?

העדר משירות צבאי ללא אישור היא עבירה שגוררת רישום פלילי בצידה, משמעות הדבר היא שיהיו השלכות גם בחיים האזרחיים, כמו קבלת תעודת יושר, התקבלות למקומות עבודה ולמידת מקצועות מסוימים, הוצאת ויזה למדינות נוספות ועוד. בנוסף, כדאי לדעת שתקופת המאסר של החייל נחשבת כתקופה בלתי נמנית (בקיצור "תב"ן") כלומר, כל התקופה אשר החייל ירצה את המאסר לא תופחת ממשך השירות של החייל, אלא יתווסף בנוסף.

אני לא מעוניין להתגייס, כיצד עלי לפעול?

על מנת להימנע מעבירות על חוקי הצבא, אנו ממליצים לכם להתייצב לכל הצווים והבדיקות שנשלחים אליכם עוד בשלבים הראשונים. במידה ואתם עדיין לא מעוניינים לשרת ואין לכם באמת סיבה מוצדקת כמו מצב רפואי/נפשי, סיבות דתיות, מצפון, משפחתיות – אז יש לפעול בצינורות המקובלים וזה שליחת בקשות לגורמים בצבא. גם זה לא עבד? אל תתייאשו. המשיכו לפעול נכון ולא נגד המערכת, גשו לוועדות רפואיות, קב"ן, משקיות ת"ש וכן לעורך דין צבאי שיוכל לסייע לכם להתמודד מול כל הגורמים והבירוקרטיה הרבה בתהליך.

השתמטות מהצבא – מה עושים?

במידה ובכל זאת לא התייצבתם לצו גיוס שנקבע לכם – קודם כל צרו קשר עם עורך דין צבאי בהקדם האפשרי. סביר להניח שהוא ינחה אתכם כן להתייצב מול הרשויות בצבא וידאג להציג במקצועיות את גרסתכם בפני הגורמים בצבא על מנת שלא ינקטו נגדכם בצעדים שעלולים לגרום לנזק רב בעתיד. כדאי לדעת שבית הדין הצבאי לוקח בחשבון אם אתם אלה שנעצרתם ו"נתפסתם" על ידי המשטרה לעומת מקרים בהם לקחתם אחריות והתייצבתם בעצמכם, דבר שיוכל להטיב משמעותית עם גזר הדין שלכם ואף עם הרישום הפלילי. בכל מקרה, במצבים של השתמטות מהצבא חשוב להתייעץ בהקדם עם עורך דין מנוסה שיוכל להדריך אתכם בכל שלב ולפעול למניעת השלכות חמורות בגין העבירה.

עורך דין צבאי מקצועי שמתמחה בכל הנוגע אל השתמטות מהצבא יוכל לסייע לכם להפחית את העונש משמעותית על ידי חקירה ואיסוף ראיות כמו במקרים בהם הצו גיוס לא נשלח לכתובת הנכונה, על ידי מי נשלח צו הגיוס, הסיבות שהביאו אתכם לרצות להתחמק מהשירות הצבאי ועוד. במקרים הללו יהיה ניתן להקל על העונש ואך לבטלו כליל או לבקש להישפט על ידי קצין שיפוט בכיר ולא בית דין צבאי שמחמיר הרבה בענישה.

במידה ואתם זקוקים לייעוץ משפטי בכל הנושא של השתמטות מצה"ל – אנו מזמינים אתכם ליהנות מייעוץ וייצוג משפטי מקצועי על ידי עורכי הדין המומחים שלנו. אנו נדאג להילחם ולהגן על האינטרסים שלכם לאורך כל הדרך תוך מתן פתרונות מתאומים אישית לכם. אל תנסו להתמודד לבד, פנו אלינו עוד היום!  לפרטים ומידע נוסף השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: