משטרת ישראל עוצרת אזרחים אשר חשודים בביצוע עבירות פליליות. מה היא חקירה פלילית? כיצד היא מתבצעת? מה הם העשה ואל תעשה בחקירה? במאמר זה ניתן מענה לכל השאלות הללו.
חקירה פלילית במיוחד עבור אנשים שעוברים את החוויה הזו בפעם הראשונה היא אירוע טראומתי שמלווה בתחושות כמו חרדה, לחץ וחוסר נעימות. החשודים בעבירה לרוב לא יודעים כיצד להתנהל ומנסים להתמודד בסיטואציה המורכבת הזאת לבד. יחד עם זאת – חשוב שתדעו שאתם לא צריכים להתמודד לבד, עורך דין שמומחה בדיני פלילים וחקירות יוכל לעזור לכם.
חקירה פלילית בדרך כלל תיפתח ביוזמת המשטרה כאשר עולה חשד סביר לביצוע עבירה פלילית ויש צורך לחקור את האדם החשוד. יש שתי סיבות בגינן יכולים לזמן אתכם לחקירה משטרתית. הראשונה היא כתוצאה מתלונה שהוגשה והשנייה היא חקירה שנפתחת ביוזמה של המשטרה כאמור כאשר קיים חשד סביר שמצדיקה את פעולותיה של המשטרה.
חקירה פלילית במשטרה – משמעותה והשלכותיה
להגיע לחדר חקירות משטרתי הוא ללא ספק מעמד קשה, מבלבל, פולשני במיוחד כאשר מעורבים בסיטואציה אנשים נורמטיביים. רגשות החרדה עלולות להביא לידי פגיעה בכושר הריכוז והשיפוט מה שישרת את החוקרים בעלי האינטרס להפליל את החשוד ולהחמיר את הטענות כלפי מעשיו. בהמשך המאמר אנחנו נסביר לכם כיצד עליכם לנהוג בחקירה פלילית, מה לעשות ומה ממש לא לעשות.
שלב החקירה במשטרה הוא למעשה השלב הראשון בהליך הפלילי בו הגוף החוקר בודק אם אכן בוצעה עבירה פלילית ואן כן על ידי מי. בחקירה זו נדרש אותו גוף לאסוף ולהציג את הראיות כנגד החשוד על מנת לאפשר לתובע להחליט בהמשך על העמדתם לדין. נחקרים שזו היא חקירתם הראשונה בין אם זומנו על ידי שיחת טלפון או נתפסו בשעת מעשה על ידי שוטרים לרב נלחצים מאוד מעצם המעמד. קשה מאוד להיות מוכנים לסיטואציה כזו לבד לכן חשוב מאוד לדאוג מבעוד מועד לעו"ד פלילי שיפחית את הסיכוי להרשעה ובמקרים אף יבטל את הגשת כתב האישום.
מה קורה במהלך חקירה פלילית?
לאור כל האמור לעיל ניתן להבין כי בין אם אתם אשמים או חפים מפשע, סיטואציה של חקירה פלילית מצריכה היערכות והכנה מראש. בנוסף, כדאי לדעת שהחקירה עשויה להיות ארוכה מאוד ולרשות החוקרים עומדים כלים רבים בהם יכולים לחקור אותם. לדוגמה, הגוף שחוקר אתכם יכול להשתמש בפוליגרף, טביעות אצבעות, תמונות של עבריינים, קלסתרון ועוד.
דבר נוסף שנדגיש, מהרגע שאתם מעורבים בחקירה פלילית אתם נמצאים בידיהם של החוקרים. כעס, עצבים ובכי זה דברים שלא יועילו לכם או לחקירה, אז למרות הקושי נסו לשמור על קור רוח ודעו שיש לכם לא מעט זכויות בתור נחקרים.
חוקי עשה ואל תעשה במהלך חקירה פלילית
- תיזהרו מהחוקר החביב – החוקר הנחמד זה החוקר שיגיד לך "אני כאן כדי לעזור לך". הוא החוקר שידאג לכם לכוס קפה, סיגריה. הוא יציע לכם אפילו לעשות שיחת טלפון. השוטר הזה נחמד ככל שיהיה – לא בא לעזור לכם, אלא רק לאינטרסים של המשטרה. התפקיד שלו הוא להוציא מכם כל הודאה מפלילה. לכן, אנו ממליצים לכם להיזהר מאוד. מוטב שלא תדברו עד שלא תראו עורך דין.
- אל תדברו עם אף אחד – בין אם אתם בשירותים של תחנת המשטרה או בתא מעצר, כדאי לדעת שאחת הטכניקות המוכרות של המשטרה היא שימוש במדובבים. אותם מדובבים הם עובדים עם המשטרה והתפקיד שלהם הוא בעצם לשחק דמות של עבריין (שככל הנראה "יבוא לעזור לכם") וינסה להתחבר אליכם על מנת להוציא מידע על העבירה שלכאורה ביצעתם. במקרים הללו כדאי שתדעו שאותו מדובב נושא עליו אמצעי הקלטה שונים והוא מתעד כל דבר שיוצא לכם מהפה. תיקים פליליים רבים בישראל הוכרעו על דברים שנאמרו באמון מוחלט למדובב. לכן, עצתנו היא אל תנהלו שיחות עם אנשים זרים במסגרת החקירה.
- קראו את החקירה: כל חקירה מתועדת ונרשמת על ידי החוקרים במשטרה. יחד עם זאת, יש הרבה מקרים בהם הדברים שהחשוד אומר "נשמטים" מהדו"ח. בסיום החקירה אתם תדרשו לחתום וייתכן שהמשטרה שתציג את זה כחובתכם ולא תסביר לכם מה ההשלכות. אז בשביל זה אנחנו כאן, ראשית – אתם לא צריכים לחתום על שום דבר. אם אתם רוצים לחתום – קראו היטב את מה שכתוב. אם מה שרשום לא משקף הדברים שנאמרו על ידכם תתעקשו שהחוקרים יציינו את הפרטים החסרים ובדקו שהם אכן עשו זאת.
- לא זוכרים? אל תענו – חשוב שתדעו שאין דבר כזה "שאלות תמימות" במסגרת חקירה. נחקרים רבים נופלים לכל הטריקים של החוקרים והתוצאה היא שבסוף אתם עלולים לסתור את עצמכם – דבר שיעיד על שקר. אם שיקרתם בנקודה א', כנראה שיקרתם גם לגבי ב' דבר שישמש כחמר לתובע בתיק שלכם. לאורך החקירה ענו באופן פשוט על השאלות, אם אתם לא בטוחים, לא זוכרים או יודעים את התשובה עליה השאלה דעו שזה בסדר להגיד שאתם לא זוכרים.
- יש לכם את הזכות להיוועץ עם עורך דין: נחקרים רבים שוכחים שיש להם את הזכות להתייעץ עם עורך דין פלילי. המשטרה גם מחויבת ליידע כל חשוד לפניה החקירה שהוא זכאי לקבל ייעוץ וייצוג משפטי. חשוב לציין כי חשודים שבחרו לא לפנות לעורכי דין לרוב הסתבכו יותר וגרמו להגשת כתב אישום גם בגין עבירות שהם לא ביצעו. ייעוץ בטרם החקירה יכול לסייע לכם רבות ובמקרים מסוימים עצותיו של עו"ד יוכלו למנוע הגשת כתב אישום פלילי נגדכם.
- יש לכם את הזכות להתלונן: לשוטרים שחוקרים אתכם אסור לעשות הכול – אסור להם בשום אופן להרים עליכם ידיים, לאיים או לגדף אתכם. אם נוהגים כלפיכם בצורה גסה ולא מכבדת אתם זכאים להתלונן על אותו איש החוק ואף להגיש נגדו תלונה. בכל מקרה כזה יש ליידע את העורך דין הפלילי שמייצג אתכם.
חקירה פלילית – ייעוץ של עורך דין פלילי מקצועי
חשוב לומר כי חקירה פלילית אינה נחלתם של עברייניים, כל אחד יכול למצוא את עצמו יום אחד מתייצב בתחנת משטרה בשביל חקירה פלילית. אין ספק שמדובר ברעידת אדמה של ממש עבור החשוד והמעמד הוא מביש וקשה מאוד ולעיתים מעורבים בתהליך תחושות קשות של בדידות. מלבד ליווי וייצוג משפטי עורך דין יוכל לתמוך בכם ולחזק לאורך הדרך תוך חתירה למטרה תוך שמירה על האינטרסים שלכם. זכרו שלמרות שדברים יכולים להיראות ברגעים אלו מאוד לא אופטימיים – עם ייעוץ מקצועי תוכלו לצאת ענישה מופחתת ולפעמים גם ביטול כתב האישום.
זומנתם או נלקחתם לחקירה פלילית? נוכח ההשלכות הרבות שעשויות להשפיע רבות על החיים שלכם רצוי לפנות לעורך דין שמתמחה בדיני פלילים. במשרדנו תוכלו ליהנות מייעוץ משפטי מקצועי על ידי עורכי דין מנוסים ובעלי מוניטין רב. בנוסף, כדאי לדעת שהתייעצות משפטית לפני חקירה במשטרה עדיפה הרבה יותר משלבים מאוחרים יותר ותוכל אף להועיל ולסייע לכם בהמשך הכרעת הדין.
לפרטים נוספים מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם ונחזור אליכם בהקדם.