טופס 5329- כל מה שצריך לדעת

ביורוקרטיה היא חלק בלתי נפרד מההתנהלות מול רשת המיסים ובמקרה שבכוונתכם לפתוח תיק ולדווח על הכנסות כעצמאי, העסקת עובדים או להשכיר נכס תדרשו למלא, בין היתר, טופס 5329 – דו"ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה. עם זאת, יתכן שתדרשו למלא את הטופס בלי קשר לנסיבות שהוזכרו.
במקרים שונים יתכן שתידרשו למלא את הטופס על ידי מס הכנסה כחלק ממאבקה של רשות המיסים בהון שחור ובהעלמת מס. הטופס הוא למעשה כלי של הרשות להשיג מידע על מקורות ההכנסות שלכם ושל בני הזוג, נכסים בארץ ובחו"ל בבעלותכם, מניות, ניירות ערך, חשבונות בנק. 

מה חשוב לעשות אם קיבלתם טופס 5329?


אם קבלתם דרישה להצהיר באמצעות טופס 5329 יש לעשות זאת עד 120 יום מרגע קבלת הדרישה (אלא אם כן צוין אחרת על גבי הטופס) ויש לקחת בחשבון שגם אנשים שאינם פתחו תיק במס הכנסה עשויים לקבל דרישה זאת. יש חובה למלא את הטופס לפי סעיף 135 לפקודת מס הכנסה ואי הגשת הדו"ח או השמטת פרטים הינה עבירה על פקודת מס הכנסה.
מה כולל הטופס? פרטים מזהים שונים דוגמת שם פרטי ומשפחה, מספר תעודת זהות, כתובת מגורים, סטטוס כמו עצמאי/ בעל מניות/ שותף וכן מחזור עסקי משוער, תיאור העסק, דמי שכירות אם ישנם. שכירים נדרשים למלא בטופס פרטים על המעביד וכתובת המעביד, מידע על עסקאות נדל"ן ומקרקעין דוגמת נכסי העסק, תיאור הנכס, שטח, שימוש שנעשה בנכס וכן כלי רכב – סוג, מספר רישוי, שימוש, שנת רכישה. כמו כן, יש למלא פרטי עיסוק בשנתיים האחרונות תוך ציון מקורות הכנסה אחרים אם ישנם. שימו לב שהטופס כולל הצהרה בידיעת העונשין הצפויים בגין מסירת פרטים שאינם נכונים, יש להצהיר בזה כי למיטב ידיעתכם הפרטים הנ"ל מלאים ונכונים.
יש לזכור שהשמטת פרטים או אי מילוי הדו"ח נחשב לעבירה פלילית ועשוי לגרום הליכי חקירה במיוחד בשנים האחרונות עם החמרת הענישה ועליית האכיפה של מילוי הטפסים.
המקרה של בר רפאלי למשל מעיד על החשיבות של טופס זה, כי הוא מהווה אבן בוחן לבחינת מרכז החיים האם הוא בישראל או בחו"ל. שליחת הטופס יכולה להצביע גם על תחילתה של בדיקה שמנהלת רשות המיסים לגבי אותו אדם, נכסיו ותשלומי מיסיו. לכן, מי שמקבל את הטופס יכול להיות מישהו שטס הרבה לחו"ל או הינו בעל נכסים רבים ולעיתים כי מישהו דיווח עליכם למס הכנסה דרך "קו הצדק", לא תמיד תדעו מה הסיבה שקבלתם למלא את הטופס אך עליכם למלא אותו אחרת כאמור מדובר בעבירה על החוק. 

מתי כדאי לפנות לעו"ד לענייני מס?


בכל אופן, במידה ועליכם למלא טופס 5329 חשוב להתייעץ עם עו"ד המתמחה בענייני מס שיוכל להנחות אתכם כיצד למלא את הטופס ומה ניתן לעשות במקרים מסוימים. למשל, בדיקה של בקשה לכופר מס לאחר קבלת דרישה לטופס.
במידה והבקשה לכופר מס אכן מאושרת מאפשרת להמיר את החשדות בתשלום כופר מס. במקרה זה נחיצותו של ייעוץ משפטי היא קריטית, כי למעשה יש וועדה של רשות המיסים שהיא זו שמחליטה האם לאשר את הבקשה ויש שיקולים רבים שיכולים להשפיע על ההחלטה וגם הדרך בה מציגים את חומרת העבירה, היסטוריה של עבירות, תחום העיסוק וכדומה ונוכחותו של עו"ד המתמחה במס היא קריטית כהכנה להגשת הפרטים הנדרשים לדיון הועדה.
התעלמות ממילוי הדו"ח או העלמת פרטים עשויה לעלות ביוקר ולסבך את העניינים ויש לזכור שלהתנהלות שלכם בנושא יכולות להיות השלכות במישור האזרחי ובמישור הפלילי.

לשיתוף המאמר: