חיוב במזונות היא סוגיה שבכול תהליך גירושין במיוחד כאשר יש לבני הזוג גם ילדים משותפים. מה הם דמי מזונות? עד איזה גיל משלמים אותם? מתי קיימת חובה לשאת בהם ומה הדברים שחשוב לדעת בנושא זה? כל זאת במאמר שלפניכם.
בהתאם לדין הדתי והאישי שחל על בני זוג בכל תחום הנישואין, בישראל מוטלת חובת תשלום מזונות אשר מוטלת על האב לטובת אשתו וילדיו. מטרת התשלומים היא בעיקר לסייע לילדים של בני זוג לחיות באיכות חיים סבירה שהם היו רגילים אליה לפני הגירושין. על פי החוק בישראל המזונות ישולמו עד סיום השירות הצבאי, אך לרוב הם משתנים בהתאם לצרכי הילדים וכן בהתאם לגילאים שלהם.
דמי מזונות לאישה
תהליך גירושין הינו תהליך מורכב שיכול לקחת זמן רב, מסיבה זו משולמים מזונות לאישה. כל עוד אין הסכם גירושין והתהליך לא הושלם ואין גט אז בני הזוג נחשבים לנשואים והבעל יהיה מחויב למלא את החובה שלו לפרנס את האישה. לאחר שהגט מאושר, הגבר יהיה רשאי להפסיק לשלם מזונות לאישה אלא אם כן הוא ירצה לאחר מכן או במקרים בהם האישה תובעת אותו בבית משפט והוא מפסיד בתביעה. ישנם מקרים חריגים בהם האישה לא תהיה זכאית לקבל דמי מזונות כמו במקרים שהיא עזבה את הבית ללא הצדקה, בגדה עם אדם אחר, לא מקיימת יחסי מין מסיבות מוצדקות (כי הבעל אלים/בוגד) ועוד.
סכום דמי המזונות יקבעו על פי רמת החיים אשר האישה רגילה אליה במסגרת הנישואים – זה כולל מגורים, אוכל, הוצאות דלק ורכב, בילויים, לבוש, קוסמטיקה, הוצאות רפואיות ועוד. יש לציין כי לבעלה כי אין שום לזכות לדרוש להוריד את רמת החיים שלה לאחר הגירושין. משמעות הדבר היא שאישה שחיה ברמת חיים ממוצעת ככל הנראה תקבל כמה אלפי שקלים בחודש, לעמת אישה שחיה ברמת חיים גבוה – שתקבל עשרות ומאות אלפי שקלים בחודש. כמובן שאשתו תצטרך להוכיח את רמת החיים שהיא רגילה אליה לפני הפרידה מבעלה.
דמי מזונות לילדים
כאמור מטרת דמי מזונות לילדים היא להבטיח להם רמת חיים נאותה גם לאחר תהליך הגירושין. נדגיש כי האב יהיה צריך לשלם את המזונות לכל ילד בנפרד, כלומר שיעור המזונות ייקבע בהתאם לכל ילד ובהתחלה ולמעט מקרים מיוחדים באופן שווה. השאלה הכי נפוצה היא כמה מזונות משלמים על ילד אחד? דמי מזונות מינימליים עומדים היום בין 1300-1500 ₪. אך יחד עם זאת במידה והכנסתו של האב גוהה כך גם שיעור המזונות יהיה גבוה בהתאם.
עד איזה גיל משלמים מזונות?
כאמור תשלום מזונות היא למעשה חובה שמוטלת על האב אך היא כן תשתנה בהתאם לגיל של הילדים. חלוקת המזונות מחולקת באופן הבא:
- עד גיל 6 – מדובר במזונות חובה ולמעשה עד גיל זה מוטלת חובה על אב לשאת את כל המזונות.
- עד גיל 15 – בשלב זה האב יהיה צריך לשלם מזונות מדין צ דקה, כלומר הוא יהיה חייב לשלם מזונות בנושאים מהותיים שלא יפגעו באיכות חיים כמו מזון, כלכלה וחינוך.
- עד גיל 18 – גם בשלב מדובר במזונות שהאב צריך לשלם מדין צדקה בלבד, כלומר – בהתאם לרמת החיים ויכולת ההשתכרות של הילד. יחד עם זאת, בשלב זה ניתן לבחון פרמטרים כמו מה היא המשכורת של האב ושל האם בנפרד שישפיעו רבות על סכום המזונות.
- שירות צבאי – האב מחויב לשלם מזונות לילדים במהלך השירות הצבאי. הסכום לרוב עומד על שליש מהסכום שנפסק לילד בזמן ילדותו וחובה חלה גם במקרים של שירות לאומי.
איך מחשבים מזונות?
על מנת לחשב את סכום מזונות הילדים, ניתן להיעזר במחשבון של דמי מזונות שמבוסס על נוסחה קבועה – שיעור ההכנסה החודשית של שני הורים, מספר הילדים המשותפים וכן מספר הימים בהם הילדים נמצאים אצל ההורים. לצורך חישוב מדויק מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין מתחום המזונות שיוכל לוודא כי החישוב אכן נכון ושהוא מתאים לסיטואציה שלכם. כמו כן, חשוב לציין כי מזונות צמודים למדד.
הסכם מזונות:
במקום לנהל תביעות מזונות שלרוב יסתכמו בכך שהאמא תגיש תביעה שתחייב את האב לשלם מזונות עבורה ועבור ילדיה, בני הזוג יוכלו להגיע להסכם מזונות שיחסוך להם הרבה כאב ראש. הסכם זה מתאים בעיקר לזוגות שאין בניהם חילוקי דעות לגבי גובה המזונות ובו הם יוכלו לקבוע הסדר אחר. חשוב לציין שהסכם מזונות אשר ייחתם על ידי ההורים לא יהיה מחייב כלפי הילדים שלהם, לכן במידה והילדים לא יהיו מרוצים זו תהיה זכותם לתבוע מזונות בבית המשפט.
אחד היתרונות הבולטים של הסכם מזונות הוא שביכולתו לחסוך כסף רב והוצאות משפטיות שכן ההורים קובעים מה יהיה הסכום שעליהם לשלם וזה יהיה בהתאם ליכולת של האב שצריך לשלם מזונות.
בכדי שההסכם ייכנס לתוקף יש לחתום עליו ולהגיש אותו לבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני ורק לאחר שיבחנו את ההסכם ויאשרו אותו הוא ייכנס לתוקף. חשוב להוסיף כי במידה וחלו שינויים אז יהיה ניתן בכל רגע לשנות את גובה המזונות.
הסכם מזונות – מה דינו של חסר דת?
כפי שהוסבר, על פי החוק חובת תשלום המזונות מוטלת מכוח דתי-אישי. אז מה הוא דינם של בני זוג אשר מוגדרים כחסרי דת? האם גם במקרים הללו קיימת חובת תשלום מזונות? תופעת חוסר דת היא תופעה יחסית נפוצה בישראל, בעיקר בקרב אנשים שעלו לישראל מברית המועצות. כביכול, ניתן לטעון כי בגלל שאב הוא חסר דת הוא לא יהיה חייב לשלם לאמא מזונות. אבל – בית המשפט דאג לטפל בפרצה הזו בחוק על ידי תיקון חוק בדיני משפחה אשר קובע כי במקרה שהצד המשלם מזונות חסר דעת אז תחול עליו חובת תשלום מזונות קבועה בחוק עצמו:
"היקף המזונות, מידתם ודרכי סיפוקם ייקבעו, באין הסכם בין הצדדים, על ידי בית המשפט בשים לב לנסיבות […], לפי מחסורו של הזכאי ויכולתו של החייב". (סעיף 6)
לאן מגישים תביעת מזונות?
תביעת מזונות ניתן להגיש לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה. בנוסף, כדאי לדעת שאפשר להגיש תביעת מזונות כתביעה שמכילה גם תביעת גירושין ומשמורת. הרבה אנשים שואלים היכן כדאי להגיש את התביעה? בבית הדין הרבני או בית משפט לענייני המשפחה? אין לכך תשובה חד משמעית ועל מנת להגיע לתוצאה שתטיב איתכם, מומלץ להתייעץ על כך עם עורך דין לענייני משפחה.
חשיבות עורך דין לענייני מזונות
ללא ספק תחום המזונות הוא אחד התחומים הרגישים והמורכבים בתחום הגירושין. הוא מכיל בתוכו המון רגשות שעלולים לגרום לזוגות רבים לפעול מתוך יצרי נקמה ואגו. לכן, חשוב מאוד להיעזר בגורם מקצועי ונטרלי שיוכל לסייע לכם לעבור את התהליך הזה בקלות תוך שמירה מקסימאלית על האינטרסים שלכם.
עורך דין שמתמחה בדיני משפחה ומזונות יוכל לסייע לכם להגיע לתוצאות הטובות ביותר עבורכם ואף להגיע להסכם מזונות שיטיב עמכם ועם הילדים שלכם. למשרדנו יש ניסיון עשיר בתחום המזונות ונשמח לעמוד לשירותכם. לפרטים נוספים השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.