משמורת

בני זוג אשר יש להם ילדים משותפים והם נמצאים בהליכי גירושין – משמורת היא מושג בלתי נפרד מתהליך הגירושין. משמעות משמורת היא אחזקה פיזית בילדים והאחריות של ההורה לגדל אותם תוך דאגה לצרכים שלהם במגוון מישורים. אילו סוגי משמרות יש? ומה הדברים הכי חשובים שאתם צריכים לדעת? המומחים שלנו עונים לכם.

משמורת ילדים ידועה כאחד התחומים המורכבים והרגישים ביותר בהליך הגירושין שעלול לעורר טריגרים מאוד כואבים אצל בני הזוג שמתגרשים ולכן הטיפול בה מצריך רגישות ותובנה רבה. למרות שאפשר לומר שברוב המוחלט של המקרים ההורים אוהבים מאוד ילדיהם – כמעט תמיד יש מחלוקות שזה מגיע לסוגיית המשמורת. המומחים שלנו דאגו לרכז לכם את כל המידע החיוני שאתם צריכים לדעת על משמורת ילדים.

מה זה משמורת ילדים?

ההגדרה המדויקת למשמורת ילדים היא תחום אשר עוסק ביחסים המשפטיים בין הילדים להורים, כמו חובת ההורה לדאוג לצרכיו של הילדים או הזכות של ההורה לקבל החלטות עבורו. מדובר בנושא אשר נדון ברוב מקרי הגירושין ומהווה לרוב גורם משמעותי במחלוקות בין בני הזוג.

סוגי משמורת קיימים

כעיקרון יש ארבע אופציות בכל הנוגע למשמורת ילדים לאחר סיום קשר נישואין בין בני הזוג:

  • משמורת של האם – במקרה זה הילדים יהיו בחזקתה של האם ויתגוררו בביתה באופן קבוע. אביהם של הילדים יהיה כפוף להסדריה ראייה ויפגוש אותם במועדים קבועים ומוגדרים מראש, כולל האפשרות שילונו אצלו במועדים מסוימים.
  • משמורת של האב – במשמורת זו הילדים הם למעשה בחזקתו של האבא והם יגורו אצלו. האמא תיפגש עם הילדים בהתאם להסדרי ראייה, במועדים קבועים מראש עם אפשרות שמדי פעם ילונו גם אצלה.
  • משמורת משותפת – משמורת זו מחלקת באופן שווה בין האם והאב. חשוב לציין כי משמורת מסוג זה מצריכה את בני הזוג לגור בקרבה ועליהם להיות עם יכולות כלכליות דומות עם מספיק זמן פנוי לטפל בילדיהם ויכולת לקיים קשר תקין הנוגעות לסוגיות, בעיות שנוגעות לגידול הילדים.
  • משמורת מפוצלת – מקרה זה נחשב לנדיר יחסית. במקרה זה חלק מהילדים יהיו אצל האמא וחלק מהילדים יגורו אצל האבא. להורה אשר לא מוגדר כמשמורן ידאגו להסדר ראייה עם הילדים שמתגוררים אצל הבן הזוג שלו.

 

זמני שהות והסדרי ראיה במשמורת

כאשר לא מדובר במשמורת משותפת אז יהיה צורך בהסדרי ראיה מקובלים שלרוב כוללים עד שני ביקורים באמצע שבוע בימים ובשעות קבועות. לרוב, כאשר ילד נלקח על ידי ההורה מההורה שמחזיק במשמורת הוא יהיה מחויב להחזיר אותו עד השעה 21:00, מבחינת שבתות הוא ישהה אצל ההורה בלי המשמורת אחת לשבועיים – והילד יהיה אצלו עד מוצאי שבת.

  • חגים – בכל הנוגע לחגים נהוג לחלק אותם באופן מחזורי כך שכל שנתיים הילדים יוכלו לבלות כל חג עם אחד מההורים.
  • חופש גדול – גם כאן נהוג לחלק אותם באופן שווה בין ההורים וזמני השהות הרגילים שנקבעו.
  • חו"ל – הוצאת הילדים לחו"ל תחייב תמיד הסכמה ואישור בכתב של ההורה השני עם הגדרת ימי החופשה. כמו כן, יש זוגות שמחמירים ודורשים ערבות להחזרת הילדים לארץ ואף יכולים להוציא צווי עיכוב יציאה מהארץ על מנת לברוח הברחה לחו"ל.

 

קביעת משמורת על הילדים

במצב האידאלי סוגיית משמורת על הילדים תיקבע בהסכמה בין בני הזוג תוך תהליך גישור משפטי ואף יכולה להיפתר בין בני הזוג באופן עצמאי. יחד עם זאת, יש הרבה מקרים בהם בני הזוג לא יכולים להגיע להסכמה ובית המשפט לענייני משפחה רשאי לקבוע את המשמרות וזה התבסס על עיקרון טובת הילד.

על מנת לענות על השאלה מה היא טובת הילד – בית המשפט יסתייע בחוות דעתם של מומחים כמו פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, רופאים ושאלונים שמטרתם להעריך מי מההורים יציב ובעל קשר טוב יותר עם הילדים. על בסיס כל אלה ועוד מגוון ראיונות אישיים מול ההורים, מבדקים והערכות תיקבע החלטתו של בית המשפט בנוגע למשמורת על הילדים.

מסוגלות הורית ורצון הילד

בכל הנוגע למשמורת ילדים – מסוגלות הורית היא אחד הגורמים המשמעותיים בהכרעה המשפטית בעניין. יחד עם זאת, יש להדגיש כי לרצון הילד יש גם השפעה רבה בהכרעה בעיקר במקרים בהם הילד מעל גיל 10. במקרים אלו בית המשפט יהיה רשאי לקיים דיון בדלתיים סגורות בנוכחות הילדים או לזמן אותם ללשכה של השופט גם ללא נוכחות של ההורים על מנת להתרשם מרצונם ללא חשש שיהיו מעורבים לחצים חיצוניים מצד ההורים. ככל שבית המשפט יתרשם שמדובר בילד בוגר, חופשי כך הוא עשוי לפסוק על פי דבריו בעניין המשמורת.

חזקת הגיל הרך

חשוב לציין כי על פי החוק בישראל – ילדים עד גיל 6 יהיו במשמרות אצל האמא מלבד מקרים חריגים. בשנים האחרונות מתקיימים מאבקים רבים שמטרתם להביא לביטול חוק זה ולהגיע להסדרים אחרים. נכון לעכשיו יש התנגדות חזקה בקרב ארגונים של נשים אשר טוענים כי ביטוך חזקת הגיל הרך עלולה לגרום לילדים להפוך לקלף מיקוח של הגברים בכל תהליכי הגירושין. המצב כרגע לא השתנה וטרם בוצע תיקון לחזקת הגיל הרך. אם אתם נמצאים בהליכי גירושין ומודאגים בכל הנוגע למשמורת על הילדים שלכם מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בתחום שיוכל לסייע לכם להגיע לתוצאות שיטיבו עמכם ועם ילדכם.

שינוי משמורת ילדים – האם זה אפשרי?

חשוב לציין כי משמרות לילדים שאושרו על ידי בית המשפט הן לא תמיד סופיות. לכן אם חלים שינויים בנסיבות וטובת הילד לא נשמרת בהסדר שסוכם אז ההורה יוכל לפנות לבית המשפט עם בקשה לשינוי המשמורת. בית המשפט יבחן ויבדוק את הטענות של המבקש/ת ובהתאם לנסיבות והטענות שהועלו יבוצע שינוי במשמורת של הילדים. נדגיש כי הטענה לשינוי משמורת צריכה להיות משמעותית וכן לפעול לטובתו של הילד בלבד ומוטלת עליכם חובת ההוכחה. לכן במקרים הללו מומלץ להיעזר בעורך דין שיוכל לסייע לכם לאסוף ראיות ולהוציא את האמת לאור.

חשיבות עו"ד בנושא משמורת ילדים

כאמור בכל הנוגע למשמורת – חשוב לפנות לעורך דין מקצועי שיוכל להעניק לכם ייעוץ משפטי וסיוע בשלבים המוקדמים. הסכם הליכי גירושין ומשמרות על ילדים נמשכים זמן רב ואנשים רבים נגררים לניהול הליכים משפטיים מסורבלים וארוכים, בזבוז זמן, כסף ואנרגיה. עורכי הדין המקצועיים שלנו יוכלו לעזור לכם לטפל בכל הבעיות הללו.

יש מגוון רחב של  סוגיות בהם לא דנו כמו לדוגמה: משמרות לילדים עם צרכים מיוחדים, או לילדים שנולדו מחוץ לנישואין ועוד. לכן, חשוב לציין כי לכל מקרה יש להתייחס באופן אישי ושונה. אחרי שעורכי הדין המנוסים שלנו יכירו את הסיפור שלכם לעומק – הם ידאגו לבנות עבורכם אסטרטגיה משפטית מנצחת שתשמור לכם על כל האינטרסים לאורך כל התהליך תוך שאיפה להגיע להסכמים מול ההורה השני שלא יגררו הוצאות משפטיות מיותרות.

מתגרשים? אתם צריכים עורך דין שמתמחה בדיני משפחה! לפרטים נוספים השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: