מתן דגימת שתן בצבא

מתן דגימת שתן הינה למעשה בדיקה פולשנית שנערכת על מנת לאתר סמים אצל חיילים שמשרתים בצבא. מדובר בסיטואציה מלחיצה ולא נעימה בכלל. באילו מקרים צריך לתת דגימת שתן? מתי לא צריך? ומתי אסור לכם לסרב? ריכזנו עבורכם את המידע הדרוש על בדיקות שתן בצבא.

רוב החקירות הפליליות בחשד לשימוש בסמים אצל חיילים במהלך שירותם הצבאי נעשות על ידי משטרה חוקרת (מצ"ח). תוצאות הבדיקה ישמשו כראיה לשימוש או אי שימוש בסמים אצל החייל שנבדק.

מהי בדיקת שתן לגילוי סמים?

מתן דגימת שתן לגילוי שרידי סמים בודקת למעשה קיום של מטבוליטים בגוף. מטובליטים הם למעשה תומר לוואי של חומר מסוים שעובר התהליך חילוף המחומרים עיבוד וקיומם בשתן יעיד על כך שאותו חומר נצרך על ידי נבדק בתקופה האחרונה. לדוגמה: אם ירצו לבדוק אם החייל עישן מריחואנה אז יחפשו בשתן שלו שרידי THC.

סירוב מתן דגימת שתן בצבא – מה ההשלכות?

כחלק מהמלחמה של צה"ל בסמים נערכות בדיקות שגרתיות בהם נקראים חיילים רנדומליים מיחידות שונות יתבקשו להתכנס באולם ואז בדרך כלל נכנסים חוקרי משטרה צבאית ויבקשו מכל הנוכחים את תעודות החוגר. לאחר מכן החוקרים יבקשו מכולם לבצע בדיקות שתן ולרוב זה מלווה באיומים בהם אם הם לא יעשו כמבוקשם אז החוגר לא יוחזר אליכם, לא יצאו הבייתה, ייענשו ועוד מגוון איומים לא חוקיים.

האם ניתן לסרב למתן דגימת שתן בצבא?

התשובה היא כן! כדאי לדעת כי במידה והתבקשתם לתת דגימת שתן במסגרת פעולת מנע יש לכם את כל הזכות לסרב וחל איסור להעניש אותך על כך. שוטרי מצ"ח ממש לא יספרו לכם את זה ולרוב הם אף ישקרו ויטענו שזו חובה שלכם לתת דגימת שתן שמבקשים ממך. כמו כן, לא רק שאתם לא חייבים לתת דגימת שתן – קרו מקרים בהם חיילים ביצעו בדיקת שתן שיצאה חיובית ולמרות זאת כתב האישום בוטל בגלל שאופן לקיחת דגימת השתן מנוגדת לחוק.

האם מותר לחייל לסרב למסור דגימת שתן במסגרת חקירת מצ”ח?

גם במקרה בו חייל עוכב לחקירה ואף נעצר על ידי יחידת מצ"ח בגין חשד לעבירת שימוש בסמים – אפשר לסרב למתן דגימת שתן לחוקים ויש לחייל את כל הזכות לסרב.

מתי כן קיימת חובה למסור בדיקת שתן?

בכדי חייב את החייל לתת דגימת שתן – החוקרים  יצטרכו להציג בפניו צו קש"ב ורק אז זו תהיה חובה לעשות את הבדיקה. במידה ודגימת השתן שהבאתם תצא חיובית – זה אוטומטית ייחשב כ-"עבירת שימוש בסמים בצבא", אלא אם כן יוכח כי הסם נכנס לגוף ללא ידיעת המשתמש. שימו לב כי סירוב מתן דגימת שתן כאשר ניתן צו מהווה הודאה בשימוש בסמים. חשוב מאוד בשלב זה להתייעץ עם עורך דין פלילי שיוכל לסייע לכם להבין האם אתה צריך לתת את הדגימה לחוקרים או שמדובר בדרישה לא חוקית וכן הוא יוכל לדאוג לכך שלא יהיו השלכות קשות בהמשך.

סירוב לצו קש"ב – כאמור, צו קש"ב הוא למעשה צו שמחייב אתכם לתת דגימת שתן לחוקרים, סירוב שיתוף פעולה עלול להוביל בכל זאת לחקירה ולהעמדת דין בהאשמת סירוב להיבדק. כמו כן, כדאי לדעת שעבירת סירוב כוללת רישום פלילי מופחת ומבחינת הענישה היא דומה מאוד לשימוש חד פעמי בסמים ממשפחת הקנאביס. ישנם מקרים בצו קש"ב שגם אז עדיף לסרב, תלוי מאוד בנסיבות המקרה וחומרתו, יש להתייעץ עם עורך דין.

 

אז מה עושים? מתייעצים עוד היום עם עורך דין!

גם אם יש לכם חשש מוצדק ממתן דגימת שתן וגם אם לא, אנו ממליצים בכל שלב ליצור קשר עם עורך דין פלילי שמומחה גם בדיני בצבא שיוכל להדריך ולהסביר איך לפעול בסיטואציה מורכבת זו. שימו לב, כי אם אין לכם דרך לפנות לעורך דין פרטי, הצבא מחויב לקשר אתכם לסנגוריה צבאית! כמו כן, במצבים שאתם נחקרים תחת חשד לשימוש בסמים, עד שאתם לא מתייעצים עם גורם מקצועי מותר לכם לשמור על זכות השתיקה.

  • תיעוד פגמים בתהליך – אם הגעתם למצב בו אתם כן משתפים פעולה עם החקירה אך ללא עורך דין, מומלץ מאוד לשים לב לכל הפגמים במהלך הבדיקה ולתעד אותם אם מתאפשר לכם. פגם יכול להיות: טעות ברישום, שימוש באיומים על מנת שתיבדקו, אי סדר בנטילת הדגימות ועוד. כל אלה יוכלו לסייע לכם לערער על התקינות של ההליכים ובמקרים מסוימים אף לצאת זכאים.
  • זכרו את הזכויות שלכם – אף פעם לא מאוחר, גם אם נתתם דגימה והיא חיובית, גם אם דיברתם במסגרת החקירה – יש לכם את הזכות לאורך כל התהליך להתייעץ עם עורך דין. זכרו לא להתייאש יש המון מקרים בהם בית הדין הצבאי זיכה את הנאשם מכל ההאשמות (גם במקרים בהם הדגימה יצאה חיובית). למשרד שלנו יש הצלחות רבות בתחום.

 

איך אפשר לדעת אם מצ"ח פעלו איתי באופן לא תקין?

ישנם מספר מצבים בהם התנהלות החוקרים היא לא חוקית וגם אם דגימת השתן יצאה חיובית היא לא תביא להעמדה לדין או שכתב האישום יתבטל.

  • החייל הנבדק נכלא על ידי החוקרים בחדר מסוים.
  • חוקרי מצ"ח לא הסבירו שלא חובה למסור בדיקת שתן.
  • נרמז לחייל שבמידה והוא יסרב לעשות את הבדיקה אז הענישה שלו תהיה קשה.
  • הדלתות בחדר ננעלו ולא היה ניתן לצאת ממנו.
  • במידה ומדובר בכינוס של הרבה חיילים – החוקרים אמרו שכולם חייבים לעשות בדיקות שתן.
  • החוגר של החייל נלקח ולא הוחזר על לרגע מתן דגימת שתן.

כאמור סעיפים רבים שהובאו לעיל גרמו במקרים מסוימים לבטל כתבי אישום. אנחנו יכולים לומר לכם כי מקרים אלה מתקיימים הרבה פעמים ועל מנת שפרקליט הצבאי יקבל טיעון זה מומלץ לעשות זאת בליווי של עורך דין צבאי מנוסה ושמכיר את כל הגורמים המעורבים והחוקים הצבאיים היטב.

מה לעשות אם מחייבים אותי לבצע בדיקת שתן למרות התנגדותי?

זכותכם המלאה להגיד לחוקרי המצ"ח והמפקדים שלכם בקור רוח כי אינכם מעוניינים לתת דגימת שתן ולהזכיר שזו היא זכותכם המלאה על פי חוק. זכרו, כי גם לא נותנים לצאת ממקום הבדיקה עד שאתם מבצעים אותה – כל עוד אין צו קש"ב זו תהיה זכותכם המלאה לסרב.

בכל מקרה בו משקרים לכם, מאיימים עליכם, מכריחים אתכם ופוגעים בזכותכם לסרב לתת בדיקת שתן – התקשרו עוד היום לעורך דין  לקבל ייעוץ משפטי. נשמח לעמוד לשירותכם ולעזור לכם לממש את זכויותיכם תוך לחימה בלתי מתפשרת עד לשביעות רצונכם.  עורכי הדין המנוסים שלנו יגנו על האינטרסים שלכם לאורך כל התהליך ויוכלו לעזור לכם להפחית את האישומים ובמקרים מסוימים גם לבטל את כתב האישום.

נחקרים בחדש לשימוש לסמים? אל תגיעו לא מוכנים! לייעוץ משפטי יש חשיבות קריטית להמשך עתידכם ולרישום פלילי שישפיע גם על חייכם האזרחים! לפרטים נוספים השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.

 

לשיתוף המאמר: