מה הם סודות מסחריים ומה היא עבירה עליהם? מה דינו של עובד שגונב סוד מסחרי? וכיצד עליכם להגן על עצמכם? כל התשובות לשאלות במאמר הבא שלפניכם.
ההגדרה של סוד מסחרי הוא למעשה מידע אשר מקנה לבעלים שלו יתרון מסחרי על פני מתחריו. על פי החוק בכדי שמידע או אינפורמציה עסקית תיחשב כסוד מסחרי עליו לעמוד בשלושה תנאים:
- תנאי מספר 1 – מדובר במידע עסקי אשר לא נחלקת הרבים וכמו כן הוא לא ניתן לגילוי כדין בנקל על ידי אחרים.
- תנאי מספר 2 – הסודיות של המידע האמור יכולה לאפשר למי שיודע יתרון עסקי על פני המתחרים שלו.
- תנאי מספר 3- בעל הסוד מחויב לנקוט באמצעים מסוימים על מנת לשמור על הסודיות שלו כמה שניתן.
מה הכוונה בגזל סודות מסחריים?
החוק בישראל קובע שגזל סודות מסחריים הוא כל מקרה בו אדם משתמש/משתמש/נוטל/מקבל סוד מסחרי ללא אישור או הסכמה מאחד הבעלים החוקיים שלו באמצעים פסולים. לדוגמה, במסגרת העבודה אנו נחשוף את העובד שלנו לסוד מסחרי על מנת שהוא יבין ויוכל לבצע את העבודה שלו, אך לאחר מכן הוא מנסה לעשות שימוש בסוד לצרכיו הפרטים תוך שהוא מצלם/מעתיק סוד ומשתמש בו לצרכיו האישיים.
מה הם האמצעים הסבירים לשמירת סודות מסחריים?
כאמור חוק עוולות מסחריות מגדיר שמידע ייחשב סודות מסחריים רק במידה ובעל הסוד באמת נקט באמצעים סבירים על מנת לשמור עליו. מה היא הגדרה של "אמצעים סבירים" על פי החוק?
יש מספר דרכים לשמור על סודות מסחריים והם כוללים בין היתר סעיף סודיות במסגרת הסכם העבודה או הסכם סודיות שמיועד, נוהל עבודה שכולל מידור מידע רגיש בין העובדים והמחלקות השונות, הפעלת תוכנות אבטחת מידע והצפנה במחשב, שמירה על מסמכים פיסיים בכספת מאובטחת, הגבלות כניסה לתיקיות בהם יש מידע רגיש על ידי סיסמאות ועוד. ככל שהמידע יותר רגיל ושווי שלו גבוה יותר עבור בעליו, כך מצופה לנקוט באמצעי הגנה משמעותיים יותר על מנת שיהיה ניתן להגדיר זאת כאמצעים סבירים לשמירת סודות מסחריים.
מתי שימוש בסוד ייחשב כגזל של סוד מסחר?
החוק מגדיר כמה שימושים אפשריים שיכולים להיחשב כגזל של סודות מסחריים. במידה ואכן יוכח כי בוצע גזל אז הבעלים של הסוד יהיה זכאי לפיצויים או לסעד של מניעה מהאדם שגזל להם את הסוד. להלן המקרים בהם שימוש בסוד ייחשב כגזל:
- נטילת סודות מסחריים/שימוש בסוד על ידי האדם שנטל – שימוש של הנוטל בסודות בדרך כזו אחרת תיחשב לגזל. כמו כן, כדאי לדעת שעצם נטילת הסודות מסחריים גם במקרים בהם לא בוצע שימוש בהם – ייחשבו כגזל של סודות מסחריים אסורים.
- שימוש בסודות בניגוד להסכם עבודה – במקרים בהם נחתם חוזה עבודה או הסכם סודיות מפורט והגוזל הפר אותו על ידי נטילת הסוד המסחרי ושימוש בו אז זה ייחשב כעבירת גזל סוד מסחרי.
- קבלת הסוד על ידי גורם ג' – במקרים בהם צד שלישי מעורב והוא קיבל בדרך כזו אחרת סוד מסחרי והוא מודע לעובדה שמדובר בסוד ממסחרי או העלים עין לגבי העובדה שיש סיכוי שמדובר בסוד מסחרי, או שהוא קיבל את הסוד לידיו תוך ידיעה שזה הושג בדרך אסורה. בכל המקרים הללו זה ייחשב לגזל סודות מסחריים.
האם מאגרי מידע כמו רשימות ספקים ומפיצים נחשבים סודות מסחריים?
כאשר מדובר באינפורמציה שהיא סודית וייחודית ניתן יהיה לתבוע את האדם אשר גנבו אותו. יחד עם זאת, במקרים בהם מדובר במידע גלוי ולא ייחודי – לדוגמה, שניתן למצוא אותו במנועי החיפוש כמו גוגל ושהמתחרה הגיע למידע תוך שימוש באמצעים כשירים לא ניתן יהיה לתבוע.
סודות מסחריים – מה הן חובות העובד כלפי המעסיק שלו?
בין העובד למעסיק עומדות חובות, זכויות ויחסים שמבוססים על אמון בין השניים. המעסיק למעשה מפקיד בידי העובד שלו המון סודות מסחריים וכמוסים והעובד מפקיד את ביטחוני הכלכלי אצל מעסיקו. הנחת היסוד היא כמובן שעובד שנחשף לסודות מסחריים במסגרת תפקידו ולצורך ביצוע העבודה ישמור אותו לעצמו. אך במקרים שהוא משתמש במידע זה ייחשב כבר כגזל סודות מסחריים.
למרות הנחת הבסיס, כאמור על המעסיק לעגן את החובה הזו בהסכם עבודה או בחוזה סודיות מסודר ומפורט כמה שניתן וכן להסביר את המשמעויות של הפרת סעיף/הסכם זה.
מה יהיה דינו של עובד שגנב סודות מסחריים ממעסיקו?
מעסיק שחושב שנגזלו ממנו סודות מסחריים יגיש תביעה לבית הדין לעבודה אשר יוכל לדון בנושא זה. במידה ואכן נקבע כי עובד גזל סודות מסחריים ממעסיקו, החוק בישראל מאפשר להטיל עליו מספר סנקציות אפשריות: פיצוי כספי ללא הוכחת נזק יכול להגיע עד 100 אלף ₪, הוצאת צווי מניעה בכדי למנוע הפרת חוק כמו לדוגמה איסור על העובד שגזל את הסוד המסחרי לעבוד אצל המתחרים. כמו כן, במידה והאדם גם הרוויח כסף מהשימוש בסוד המסחרי אז בית הדין רשאי להטיל חובת מתן חשבונות. בנוסף, בית הדין רשאי להטיל כונס נכסים לתפיסת נכסים שנוצרו עקב גזל סוד המסחרי. במידה ומדובר גם במקרה של גניבה אז יהיה ניתן להגיש תלונה והעובד יועמד לדין פלילי עם עונש שצפוי להגיע עד שבע שנות מאסר בפועל.
מה מעסיק צריך לעשות כשהוא חושד בעובד שגנב מידע רגיש ומנסה להקים עסק מתחרה?
ראשית חשוב לציין כי לא די בחשד שהעובד שלכם גזל מכם סודות מסחריים. אתם צריכים למצוא ראיות לכך שקודם כל מדובר במידע רגיש ושנית שהוא אכן גזל והשתמש במידע לטובתו האישית או/ו נגדכם. לרוב, העתקת וגניבה של חומרים משאירה עקבות, כמו כן, עליכם לפתוח אוזניים ולבדוק אם העובד שלכם מתרברב בפני לקוחות ועוד. במקרים בהם אכן יש לכם דרך להוכיח כי העובד שלכם גזל מכם סודות מסחריים אז יש לפנות לעורך דין דיני עבודה שיוכל להגיש צו מניעה לבית הדין לעבודה ושיאסור על שימוש במידע הרגיש.
גזל סודות מסחריים – חשיבות עורך דין
תחום הסודות המסחריים והפרתם לצערנו תופס תאוצה רבה וזאת הודות להתקדמות הטכנולוגיה בתחום המחשוב והסייבר שהקלו משמעותית על פעולות כמו ריגול תעשייתי, העברת מידע רגיש וגזל סודות מסחריים בין אם על ידי חברות מתחרות או עובדים.
כאמור תהליך התביעה הוא לא פשוט ויש רשימה ארוכה של דברים שעליכם להוכיח ולעשות לפני שאתם מגישים את התביעה נגד העובד. בכל הנוגע לסודות מסחריים יש צורך בידע רב והבנה מעמיקה בכל התקנות והפסיקות בתי משפט. לכן הדבר החכם ביותר לעשות – הוא להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בדיני עבודה ובסודות מסחריים.
חושדים שגזלו מכם סודות מסחריים? אתם צריכים עורך דין. נשמח לעמוד לשירותכם תוך מתן פתרונות שמתואמים אישית אליכם וחתירה בלתי מתפשרת למימוש כל היעדים שהוצבו וכן עד לשביעות רצונכם. לפרטים נוספים מוזמנים להשאיר פרטים ונציגנו ידאגו לחזור אליכם בהקדם.