עבירות הונאה – כל מה שרציתם לדעת

עבירות מרמה והונאה מוגדרות כעבירות החמורות בחוק ובשנים האחרונות הן הפכו להיות אחת מהעבירות השכיחות ביותר בארץ ובעולם בזכות הטכנולוגיה המתקדמת שמאפשרת לבצע אותן בקלות ובמגוון רחב של דרכים. מה הן עבירות הונאה? מה היא הענישה? ואם אתם חשודים בביצוע עבירה זו האם יש מה לעשות?

עבירות הונאה נועדו להשיג תועלת כלשהי לאדם שביצע אותן תוך שימוש במניפולציות ותחבולות מכוונות על קבוצת אנשים או אדם מסוים. לרוב מדובר בעבירות תחבולניות בעלות אופי עסקי או פיננסי (לדוגמה, הונאות נגד רשויות המס). כאמור, מדובר באחת העבירות החמורות ביותר ולכן רשויות האכיפה בישראל משקיעות את מירב מאמציהן כדי למגר את התופעה.

כדאי לדעת – שעבירות מרמה לאו דווקא קורות רק במגזר עסקי, לעיתים קרובות הן עלולות לקרות במגזר הפרטי והן יכולות להתבצע על ידי אנשים "נורמטיביים" בלי היסטוריית עבר פלילי שביצעו אותם ללא כוונה או שנפלו למניפולציה שהתרחשה נגדם.

עבירות הונאה במגזר הפרטי

אנשים רבים נוטים חשוב שעבירות הונאה ומרמה מתרחשות רק במגזר העסקי – אך למעשה מדובר בטעות נפוצה. מדובר בעבירות שהן חלק בלתי נפרד מהתנהלות היום-יומית והנורמטיבית של אחד ואחת מאיתנו. לכן, עבירות מסוג זה יכולות לקרות לכל אחד וחשוב להיות ערניים לכל דבר שעלול להדליק לכם נורה אדומה. בעבירות אלה יש בד"כ השלכות לא פשוטות כלל אך לרוב מה שהופך את התמודדות לקשה יותר הן ההשלכות החברתיות והכלכליות. אם נתקלתם בעבירת הונאה שמתנהלת נגדכם הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא לפנות לרשויות החוק שיפתחו בחקירה ויטפלו בנושא וכן להיעזר בשירותיו של עו"ד פלילי שיוכל לסייע לכם להוציא את הצדק לאור.

מה היא עבירת הונאה על פי החוק?

כאמור, החוק בישראל מגדיר מספר מקרים שמוגדרים כעבירות מרמה והונאה וכן קובע מה היא רמת הענישה בגין העבירות הנ"ל:

  • הונאת נושים – מדובר בעבירה בה אדם שלרוב חייב כספים לנושים מתוך מטרה להימנע מתשלום חוב.
  • התחזות לאדם אחר – התחזות לאדם חי או מת על ידי זיוף ת"ז או דרכון מתוך כוונה להציג מצג שווא ולהונות מוסדות ממשלתיים/פיננסים או אנשים פרטיים.
  • עבירות זיוף – מדובר במגוון רחב של עבירות שנוגעות לזיוף שטרות/מטבעות, זיוף תעודות, מסמכים, תעודות זהות, דרכונים וחתימות.
  • התחזות לבעל התעודה – זיוף תעודות שלא קיימות, לדוגמה – זיוף תעודת רופא מקצועית שדורשת הכשרה. בשונה מהתחזות לאדם אחר, כאן מדובר במקרה שבו מבצע העבירה משתמש בפרטיו האישיים כמו שם, ת"ז פרט להכשרתו/הסמכתו.
  • הונאות פונזי – מדובר באחת העבירות הוותיקות בעולם ובכללי שזכו לסיקור תקשורתי רחב. הונאה זו מתבצעת לרוב בתחילת קשר עסקי בין הלקוח לסוחר – בו נבנה אמון על בסיס רכישת סחורה ותשלום בזמן, אולם בשלב כלשהו מבוצע עוקץ בו הלקוח משלם המחאה ללא כיסוי או לחילופין, הסוחר אינו מספק את הסחורה שהבטיח לאחר ביצוע התשלום מצד הלקוח.
  • מעילה באמון, בכספים, בתפקיד – כל מעילה נחשבת בבסיסה לעבירת הונאה. יש מקרים שבהם המעילה לא מתבצעת כלפי אדם אלא במישור עסקי או פוליטי ובשילוב של הפרת אמון. לדוגמה – ניצול תפקיד למתן טובות הנאה לצד מסחרי, עבירה זו נעשית תוך ניצול תפקיד או עמדה. או לחילופין – אדם שניתנת לו גישה למידע רגיש אך מוסר את התוכן לאדם חיצוני, ידועות בשם- עבירות צווארון לבן.
  • קשירת קשר לביצוע העבירה – במקרה זה מספר אנשים חוברים יחד כדי להונות גורם חיצוני ולהועיל לאחד מהם או לכל הקבוצה.

מה היא הענישה על עבירות מרמה?

החוק רואה בחומרה את כל נושא עבירות מרמה והונאה ולכן בית המשפט הציב רף ענישה כבד. ברוב המקרים העונש יכול להגיע עד שלוש שנות מאסר בפועל. אם מדובר בעבירת הונאה משמעותית היא יכולה לגרור גם חמש שנות מאסר בפועל. כמו כן, במקרים חמורים אפשר לקבל מאסר בפועל של עשר שנים ובית המשפט רשאי להורות על חילוט הכסף או הרכוש שנצבר במסגרת העבירה.

החוק מתייחס כמה סוגי עבירות בתחום ההונאה והמרמה ולענישה בהתאם:

  • סעיף 415 לחוק העונשין קובע "המקבל דבר במירמה, דינו מאסר שלוש שנים, ואם העבירה היא בנסיבות מחמירות, דינו מאסר חמש שנים"
  • סעיף 439 (א) לחוק העונשין קובע כי אדם שנותן במתנה או מוסר או מעביר או משעבד נכס מנכסיו או גורם לאחת מאלה, כדי להונות בידיעה וכוונה תחילה נושה מנושיו, דינו – מאסר שלוש שנים.
  • סעיף 418 לחוק העונשין קובע כי אדם שמזייף מסמך/תעודה למטרת קבלת הנאה כזו או אחרת יישא עונש של עד שלוש שנות מאסר בפועל.
  • סעיף 420 לחוק העונשין קובע כי אדם שמואשם בזיוף מסמכים מזויפים יגרור ענישה של עד שנת מאסר אחת בפועל.

חשוב להדגיש כי בסופו של דבר מה שייקבע את חומרת הענישה יהיה כמובן שילוב של כמות ההוכחות עם נסיבות האישיות של הנאשם. אם אתם חשודים בביצוע עבירות הונאה, האופציה היחידה שתוכל לסייע לכם היא פנייה לעורך דין פלילי שמכיר את הנושא היטב ויוכל לסייע לכם להשיג את מטרתכם. עבירות מרמה הן בעלות היבטים רבים ולכן צריך להתייחס לכל מקרה באופן ייחודי. האפשרויות להתמודדות הן מגוונות וכדי לא ללכת לאיבוד וליצור נזק בלתי הפיך – מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי של עו"ד שילווה אתכם בכל התהליך ויסביר לכם בדיוק מה הם השלבים הנדרשים כדי להטיב את גזר הדין עמכם. בסופו של דבר, אם תצליחו להביא הוכחות ועדויות שמחזקות את הטענה תוכלו לקבל הפחתה משמעותית בעונש ואף זיכוי מלא מאשמות.

זומנתי לחקירה בגין עבירת מרמה. מה עלי לעשות?

הגופים שמטפלים בעבירות הונאה ומרמה הם יאח"ה ולהב, יחד עם זאת בכל מחוז במשטרת ישראל יש יחידה שמתמחה בעבירות מסוג זה. חשוב לציין שכל דבר שאתם אומרים במסגרת החקירה יכול לשמש נגדכם במהלך המשפט, לכן ההתנהלות בשלביה הראשונים של החקירה הם קריטיים ובעלי משקל משמעותי על עתידכם. אם זומנתם לחקירה ואתם חשודים בביצוע עבירת הונאה מן הסוגים שפורטו לעיל – עליכם לפנות בדחיפות לעורך דין פלילי.

חשיבות עו"ד בעבירות הונאה

כל אדם שמבצע עבירת הונאה ומרמה ייפתח נגדו כמקובל בחוק הליך פלילי. חשוב להבין שהרשעה פלילית עלולה לפגוע בעבודה שלכם, במוניטין, בקשרים החברתיים שלכם ובעתידכם המקצועי. לכן, כאשר אתם מקבלים זימון לחקירה או לשימוע עם או בלי הגשת כתב אישום – פנו מייד לסיוע של עורך דין פלילי שיוכל למזער את הנזקים, להימנע מהרשעה פלילית ולהעניק לכם הדרכה מקיפה לקראת חקירה או פגישה עם שירות מבחן במטרה להשיג המלצות חיוביות ולהתנהל נכון מול הרשויות השונות.

משרדנו בקיא ברזי החוק והתנהלות בתיקים הנוגעים לעבירות הונאה. אנו נייצג אתכם במקצועיות ומסירות. בעבירות אלו כל דקה היא קריטית ולכן ייעוץ מוקדם הוא בעל השפעה משמעותית על עתידכם וגזר הדין שיינתן לכם. לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ השאירו את הפרטים ונציגנו יחזרו אלכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: