עבירות מחשב

לצד כל הפיתוחים הטכנולוגיים בשנים האחרונות נראית מגמת עלייה משמעותית בכל הנוגע לעבירות סייבר ומחשבים. האנונימיות הפשוטה מאפשרת לעברייני סייבר רבים לבצע מגוון רחב של עבירות פליליות שכמעט ולא משאירות עקבות. המומחים שלנו מסבירים מה עבירות מחשב וכיצד החוק בישראל מתייחס אליהן?

מהן עבירות מחשב?

עבירות מחשב הוא תחום משפטי רחב שעוסק בפעילות פלילית שמתבצעת במחשבים. אם תחשבו על זה, כיום כמעט כל פעילות פשוטה ויומיומית מתבצעת באמצעות מחשבים, סמארטפונים וכמובן באינטרנט. אנחנו לא ממש חושבים על זה ביומיום, אבל השימוש ברשתות השונות חושף אותנו להיות פגיעים בפני גורמים זדוניים ואלה הם עברייני מחשב שונים שמנצלים את הידע שלהם לרעה ולביצוע עבירות מחשב.

קיימים שני סוגים עיקריים של עבירות מחשב:

  1. עבירות פליליות אשר מבוצעות כלפי המחשב, התכנים שנמצאים בו ומחבלות בפעולתו בניגוד לחוק.
  2. עבירות פליליות שהמחשב הוא האמצעי לביצוע העבירה.

חוק המחשבים בישראל מונה מספר עבירות פליליות שהדבר המשותף לכולם הוא תקיפה פלילית של המחשב – כולל פריצות למחשבים, ייצור וירוסים והפצתם, הפרעה למחשב והפצה או יצירה של מידע כוזב. במסגרת חוק המחשבים, המחוקק קבע מספר חוקים:

  • על לפי סעיף 4 לחוק – חדירה לחומר מחשב שלא כדין – כל חדירה/פריצה שנעשית למחשב ללא רשות מבעלים היא בגדר העבירה וגזר הדין הוא עד שלוש שנות מאסר בפועל. חשוב לציין כי על פי החוק במידה ונעשתה האזנה במסגרת הפריצה אז לא מדובר בעבירה.
  • על פי סעיף 5 לחוק – חדירה למחשב כדי לעבור עבירה אחרת הוא מצב בו החדירה נעשית כדי שיתאפשר לפורץ לבצע מעשה פלילי אחר. מדובר בעבירה חמורה והענישה יכולה להגיע עד חמש שנות מאסר בפועל. דוגמה נפוצה לעבירה זו פריצה למחשב כדי להתחזות למישהו אחר ולבצע פעולות במחשב תחת הזהות של האדם שהוא פרץ לו.
  • על פי סעיף 6 לחוק – פעולות אסורות בתוכנה – חוק זה מאגד מספר פעולות שנחשבות לעבירה פלילית כמו מחיקת חומר המחשב, שיבוש פעילות תקינה של המחשב וכיו"ב. הענישה בגין עבירות אלו היא עד שלוש שנות מאסר בפועל.

 

אילו עבירות מחשב נוספות ישנן?

כאמור יש עבירות מחשב שנעשות על ידי פגיעה במחשבים אחרים. יחד עם זאת, כיום בעידן הטכנולוגיה יש הרבה סוגי עבירות פליליות בהם שהעבירה נעשית באמצעות המחשב.

הנה מספר דוגמאות לעבירות פליליות שמתבצעות באמצעות מחשב ואינטרנט:

  1. שימוש וזיוף במסמכים מזויפים כמו לדוגמה: זיוף תעודות מקצועיות/ציבוריות באמצעות תוכנות עיצוב גרפיות.
  2. הונאה בכרטיסי חיוב: לדוגמה, מקרים כמו גניבת כסף וזהות באמצעות כרטיס אשראי באינטרנט.
  3. התחזות בכוונה להונות.
  4. קבלת דבר מה במרמה.
  5. עבירות הימורים מקוונים – משחקי הימורים אונליין שכוללים תוכנות פוקר, קזינו חי, רולטה, בלאק ג'ק.
  6. איומים וסחיטה באיומים – איומים שנעשים דרך הרשת – דרך המיילים, תוכנת מסרים, צ'אטים ועוד.
  7. גניבת רכוש/מידע על ידי מחשב.
  8. החזקה והפצה חומר תועבה – כמו תכני פדופיליה וחומרים פורנוגרפיים עם קטינים.
  9. הטרדות מיניות דרך המחשב
  10. עבירות מנוגדות לחוק איסור הלבנת הון.
  11. הטרדה מאיימת.
  12. עבירות ביטחון מדינה והפצת סודות רשמיים.
  13. ועוד.

 

ענישה בגין עבירות מחשב

כאמור היום הקידמה הטכנולוגית מאפשרת לעבריינים רבים לבצע עבריות פליליות ברשת שבעבר היו מתבצעות ללא מחשבים. מקרים מאוד נפוצים הם גניבת זהות, התחזות למישהו אחר, קבלת דבר במרמה, ביצוע הונאות בכרטיסי אשראי, הימורים באינטרנט, זיוף מסמכים ותעודות, הפצת חומרים פורנוגרפיים, איומים ואיומים בסחיטה ועוד.

בערעורו של אהוד טטנבאום (נתפס על ידי ה-FBI  פורץ למחשבים של נס"א, הפנטגון ועוד) פסק בית המשפט העליון: "…הצורך המוגבר בהרתעה, הצורך להבהיר כי מדובר בעבירות קשות ומכוערות ולהילחם ברושם לא נכון הקיים בציבור ביחס למשמעותן, קלות הביצוע וחוסר החשיפה לסיכון" הם הנימוקים המחייבים ענישה משמעותית במקרים של עבירות מחשב."

בתי המשפט מתייחסים בחומרה רבה לעבירות מחשב פליליות ובכדי ליצור הרתעה משמעותית הענישה היא יחסית חמורה ויכולה לנוע בין 3-5 שנות מאסר בפועל.

האם ניתן לערוך חיפוש במחשב?

בהיעדר צו שמורה בצורה מפורשת על חיפוש במחשב האישי שלכם – לאף גורם אין את הסמכות לבצע חיפוש או לכפות בדיקה רנדומלית. ללא הצו יבקשו השוטרים את הסכמתכם לבצע את החיפוש וחשוב לציין שיש לכם את האפשרות לסרב לבקשה, במידה ואישרתם לשוטרים לבצע חיפוש הדבר יתבצע על ידי טכנאי מחשבים משטרתית וכל דבר שימצא עלול לשמש נגדך בבית משפט. ההצעה שלנו? כל עוד האופציה קיימת אל תתנו את הסכמתכם לחיפוש.

המפלג לחקירת עבירות מחשב במשטרת ישראל

כתוצאה מהעלייה בפשיעה הטכנולוגית במרחבי הרשת וכן הקושי הרב שכרוך בפענוח ואיתור עבירות המחשב, הוקמה יחידת סייבר ייחודית במשטרת ישראל במטרה להילחם ולאכוף פשעי סייבר שמבוצעים באמצעות הרשת והמחשבים. היחידה מנהלת חקירות בגין עבירות מחשב וסייבר וחושפת תופעות של פשיעה באינטרנט לרבות פדופיליה על ידי איסוף, חקירה ושחזור ראיות גם כאלה שנמחקו ממחשבים של החשוד.

נעצרתי בחשד לביצוע עבירות מחשב– מה לעשות?

נעצרתם בחשד לביצוע עבירת מחשב? חקירה פלילית היא השלב הראשון בתהליך וחשוב לא להקל ראש בשלב זה מכיוון שהדרך בה תפעלו, הדברים שתגידו והתשובות שתספקו הם בעלות משקל קריטי בהכרעת הדין שלכם בהמשך. לכן, יש משמעות רבה בהכנה מראש לחקירה עם ליווי של עורך דין שיוכל להדריך אתכם בדיוק מה לומר ואיך להתנהג ואיך לא להתנהג במעמד החקירה. סביר להניח שהחוקרים ינסו למשוך אתכם במילים, לעשות לכם מניפולציות רבות כדי לגרום להפללתכם – אך מהרגע שתדעו בדיוק כיצד להתגונן מפניהם וכן את הזכויות שמגיעות על פי חוק, תוכלו לעבור את השלב הזה בשלום ובמקרים מסוימים אף ללא הגשת כתב אישום. זכרו שתחום עבירות המחשבים מתחדש ומתעדכן כל הזמן, לכן יש המון "שטחים אפורים" שניתן לטעון בהם לחפותכם או לפחות להוריד ולשנות סעיפי אישום וכך להקל משמעותית על הענישה.

זכרו כי במהלך החקירה כל תגובה ואמירה גורליים להמשך ההליך הפלילי נגדכם, לכן מוטב שתשמרו על זכות השתיקה והתייעצו בהקדם הניתן עם עורך דין פלילי.

עבירות מחשב – עורך דין פלילי

עולם הפשיעה הטכנולוגית הוא תחום מאוד מורכב משפטית שדורש התמחות ייחודית וניסיון רב בתחום הדין הפלילי וכן בעבירות מחשב ואינטרנט. לכן, במידה ונעצרתם בחשש לביצוע עבירת מחשב, אנו ממליצים לפנות בהקדם לעורך דין פלילי ולקבל ממנו ייעוץ משפטי הולם. כאמור חוקי המחשבים כוללים בתוכם עבירות רבות אשר את חלקן פירטנו במאמר זה. כאמור, העונשי המאסר הם משמעותיים ובעלי השלכות רבות להמשך חייכם, לכן אם אתם חשודים בגין עבירות אלו, חשוב מאוד לפעול מהר ולפנות לייעוץ משפטי אצל עורך דין מנוסה שיוכל כבר מתחילת החקירה למנוע הגשת כתב האישום, הפחתת ענישה והגעה להסכמי טיעון עם התביעה.

משרדנו מתמחה בדינים פליליים וכן בעבירות מחשב בפרט. אנו מזמינים אתכם לשים את הפרשה הזו בהקדם מאחור וליהנות מייעוץ וייצוג משפטי מקצועי מטעם עורכי הדין המנוסים ביותר. לפרטים נוספים השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

 

לשיתוף המאמר: