עבירות מין והטרדות מיניות בצה״ל

תחום עבירות מין והטרדות מיניות בצה"ל עבר הרבה "גלגולים" ושינויים משמעותיים בשנים האחרונות. דברים שבעבר היו מתקבלים בשתיקה ועוברים בקריצת עין כבר ממש לא מקובלים וצה"ל מתייחס אליהם בחומרה רבה. יחד עם זאת, לצערנו נראה שהדיווחים והתלונות בגין עבירות אלו נמצא עדין בעליה מתמדת. איך מתמודדים?

"הקרקע הפורייה" שהצבא נותן (מגורים משותפים, ריחוק מהבית, יחסי מרות) חושף חיילות וחיילים רבים להיות פגיעים בפני עבירות מין והטרדות מיניות במסגרת תפקידם, שהרי מדובר באנשים שכפופים למערכת, בלי יכולת לעשות מה שהם רוצים כמו לקום וללכת או להתפטר ומאלץ אותם להתמודד עם סיטואציות לא נעימות בלשון המעטה. למרות שצה"ל מנסה להילחם ולמגר את התופעה המכוערת הזו, מדי שנה מוגשות אלפי תלונות בגין הטרדות מיניות בצבא.

מה נחשב לעבירת מין בצבא?

פקודת המטכ"ל מגדירה כי עבירת מין יכולה להיות פיזית ומילולית. לרוב הטרדה מינית מתייחסת בעיקר להתנהגות לא הולמת בעל אופי מילולי ופחות מעשי: כמו ניסיונות חיזור למרות שהצד השני לא מעוניין, זריקת הערות עם אופי מיני, התקשרות ושליחת הודעות שלא לצורכי עבודה ועוד. כאשר מתחיל להיות מעורב מגע – החל מליטוף, נגיעה ועד למקרים חמורים יותר אז מדובר בתקיפה מינית.  להלן כמה דוגמאות לעבירות מין:

  • תקיפה מינית
  • מעשי סדום
  • עבירות אונס
  • הטרדה מינית מילולית
  • פרסום והפצת צילומים/סרט/הקלטה שמתמקדת במיניותו של האדם וללא אישורו
  • התייחסות משפילה ומבזה לנטיות המיניות של החייל
  • התבטאות חוזרת שמתמקדת במיניות.
  • הצעות עם אופי מיני כאשר הצד השני לא מעוניין
  • ועוד.

 

ניצול יחסי מרות

בכל הנוגע אל עבירות מין והטרדות מיניות בצה"ל מצטרפת אוטומטית עבירה של ניצול יחסי מרות שהרי ידוע לכולם כי הם מתקיימים בין המפקד לפקוד. בגלל פערי הכוחות אז החוק תמיד עומד להגנתו של הפקוד. פקודת המטכ"ל מגדירה זאת בפשטות ואוסר על מערכות יחסים מיניות רצוניות או לא רצוניות במסגרת יחסי מורות. כלומר, בניגוד למקרים אחרים של הטרדות מיניות בסיטואציות בהם מתקיימים יחסי מורות אז עבירות מיניות מתרחשות גם כאשר הפקוד לא התנהג למעשים – רק בגלל שמעורב כאן ניצול מעמד שלילי של יחסי מורות.

השלבים להגשת תלונה על הטרדה מינית בצבא

במידה והוטרדתם מינית בצבא אלה השלבים שעליכם לעשות על מנת להגיש תלונה:

  • שלב ראשון – לפנות לקצינ/ה שממונה על הטרדות מיניות: על מנת לשפר את כל מה שנוגע אל עבירות מין והטרדות מיניות בצה"ל, קבעו נהלים מסוימים על מנת שברגע שחייל ירצה לדווח על הטרדה מינית זה יהיה נגיש ופשוט. לכן, בכל יחידה יש קצינה אשר ממונה מטעם יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים. בכל מקרה של הטרדה או תקיפה מינית ניתן לפנות אליה ולבקש סיוע וכן להגיש תלונה. בנוסף, ניתן להגיש תלונה דרך המפקד הישיר, רופא או קצין בריאות הנפש, קצינת ת"ש ובקו פתוח לחיילי צה"ל שעברו הטרדות מיניות. בנוסף, הצבא מפעיל מרכזי התמודדות ותמיכה בהם ניתן לקבל באופן דיסקרטי סיוע נפשי בלי ליידע את המפקדים או כל אדם ביחידה.
  • שלב שני הגשת תלונה במצ"ח: קצינים שאחראיים על תלונות בגין עבירות מין יכולים להיות רק מדרגת סרן ומעלה, כמו כן – במידה והקצין מכיר את המעורבים בתלונה הוא לא יוכל לטפל בה ויהיה צורך למנות קצין אחר. במידה והחייל/ת בחר/ה לפתוח בהליכים פליליים אז הקצין האחראי יעביר את התלונה לחקירת משטרה חוקרת (מצ"ח) וכן הוא יצטרך לדווח גם לפרקליט. החייל/ת המתלוננ/ת יעברו חקירה על די חוקרים מהטעם היחידה חוקרת שהם בעלי הכשרות מיוחדות בשביל תלונות מסוג זה.
  • שלב שלישי – תביעה אזרחית בגין הטרדה מינית: כל חייל וחיילת שחוו הטרדה מינית בצבא יוכל כמו כל אזרח להגיש תביעה אזרחית נגד אותו אדם שפגע בו, אך חשוב להיות מודעים ל-2 דרכים שהצבא נותן: הראשונה היא כאמור תביעה נגד המטריד שיכולה להגיע לסכום של עד 120 אלף ₪ ללא הוכחת נזקים. הדרך השנייה היא תביעה נגד משרד הביטחון בתור נכה צה"ל – יש לקחת בחשבון שתביעה מסוג זה מצריכה הוכחה של נזק גופני או נפשי. בכל מקרה, כדאי להיעזר בשירותיו של עורך דין.

התייחסות בית הדין הצבאי אל עבירות מין והטרדות מיניות בצה"ל

כאמור הצבא מתייחס לכל נושא עבירות מין כעבירות פליליות חמורות מאוד מהסיבה שהמסגרת הצבאית היא גם ככה בעלת אופי היררכי אשר בין היתר מאופיינת בפערי גילאים וכוחות משמעותיים. לכן, גם במקרים בהם אין יותר מדי ראיות, בית הדין הצבאי יהיה ברוב המקרים לצד החייל שהתלונן. במקביל, המתלונן יכול להגיש גם תביעה משפטית אזרחית על מנת לקבל פיצויים. חשוב לציין כי במידה ובין המתלונן לנאשם יש יחסי מורות אז כמובן הענישה תהיה חמורה הרבה יותר ממקרים אחרים.

מה היא הענישה על עבירות מין והטרדות מין בצבא?

הרשעה באישום עבירות מין בצבא עלולות לגרור עונשי מאסר כבדים, פיצויים כספיים למתלונן או מתלוננת, הורדת דרגה ועיכוב וכן רישום פלילי בעל השלכות כבדות על החיים האזרחיים. חשוב לזכור כי רף הענישה שניתן במסגרת הדין הצבאי הוא גבוה הרבה יותר לעומת בתי דין אזרחיים.

בנוסף, במקרים מסוימים בהם קצין או איש קבע מורשע בגין עבירות מין הוא יעמוד בפני ועדה להתרת חוזה אשר במסגרתה הוא עלול למצוא את עצמו מפוטר וללא פיצויים או פנסיה. כאמור הצבא עושה מאמצים רבים על מנת למגר את תופעת עבירות והטרדות מיניות, בניגוד לעבר היום לחיילות ולחיילים יש תמיד לאן לפנות והצבא מעודד אותן/ם להגיש תלונות נגד העבריינים.

חשיבות עורך דין בעבירות מיניות בצבא

במידה וחוויתם פגיעה או הטרדה מינית בצבא אנו מזמינים אותכם לפנות אלינו לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי על מנת לתבוע פיצויים כספיים בגין הנזקים שנגרמו לכם וכן על מנת לשמור שהאינטרסים והזכויות שלכם לא יפגעו לאורך כל התהליך. אל תשכחו כי בנוסף להליך שמתרחש במסגרת בית הדין הצבאי, אגף השיקום במשרד הביטחון הוא גוף שאחראי על מתן פיצויים לחיילים וחיילות שנפגעו במהלך השירות הצבאי שלהם פיזית או נפשית. למרות המודעות הרבה שיש בצה"ל ובמשרד הביטחון אין לשכוח כי עדיין מדובר בגופים גדולים והתהליכים עשויים להיות ארוכים, מתסכלים ולא פשוטים בכלל עבור אנשים שנפגעו מינית. לכן חשוב מאוד לקבל סיוע מעורך דין מנוסה שיוכל לדאוג שהתביעה למשרד הביטחון עוברת חלק ושאתם תקבלו את כל הפיצויים שמגיעים לכם על פי חוק.

אל תהססו ותהיו חזקים! אנו ממליצים לכם לא לוותר, גם אם רק מתחשק לנו בסיטואציות כאלה להתעלם ולשכוח. תפנו ותשתפו את המפקד שלכם, את הקב"ן, משפחה וכל גורם שצוין שיכול לתמוך בכם, אל תאפשרו לאף אדם לפגוע בכם, לנצל, לבזות ולהשפיל אתכם, מגיע לכם למצות עם העבריין את הדין.

משרדנו מתמחה בעבירות מין והטרדות מיניות בצה"ל ועורכי הדין המנוסים שלנו ישמחו לעמוד לשירותכם לאורך כל התהליך עד שתקבלו את כל הפיצויים המגיעים ותממשו את זכויותיכם! לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי אנו מזמינים אתכם להשאיר את הפרטים שלכם ונציגנו ידאגו לחזור אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: