עבירות נשק בצבא

החיילים שמשרתים ביחידות קרביות מחזיקים בציוד לחימה בניהם כלי נשק ותחמושת. בגלל הסכנה אשר מלווה את השימוש בכלים הללו וכן החשש של הצבא שהנשקים יגיעו בדרך כזו או אחרת לעבריינים אז חוק השיפוט הצבאי קבע כי במקרה של עבירות נשק בצבא יוטלו סנקציות ועונשים חמורים. עורכי הדין שלנו מסבירים במאמר זה באילו עבירות מדובר, סוגי ענישה והתמודדות.

בתי הדין בצבא נוטים להחמיר מאוד בענישה נגד חיילים אשר מואשמים בעבירות נשק כמו הפקרת נשק. הרציונל שעומד מאחורי הענישה הקשה היא האמירה החד משמעית של הגוף הצבאי כי מדובר בעבירה אשר מסכנת את ביטחון המדינה ואת הציבור בישראל. השאיפה היא כמובן למנוע עבירות נשק ומצבים בהם חיילים מפקידים את הנשק שלהם ובכך להבטיח כי לא תהיה זליגה של נשקים ותחמושת לגופי פשע שונים.

מהי ההגדרה של נשק על פי החוקים הצבאיים?

על מנת להבין לעומק את העבירה וכן את חומרתה, ראשית עלינו להבין מה ההיא ההגדרה הצבאית של נשק. כלי נשק כוללים מגוון ענק של אמצעי לחימה וציוד כמו: חומרי נפץ, תחמושת, אקדח, רובה ועוד. חשוב לציין כי על פי החוק ההגדרה של נשק כוללת גם אביזרים או חלקים שקשורים לכלי נשק עצמו. כדאי לדעת שבעבירות הללו החוק לא מבדיל בין כלי נשק תקין או תקול.

מהי הענישה הקבועה בחוק הצבאי בגין עבירות נשק?

על פי סעיף 85 לחוק הצבאי – חייל אשר נשא נשק, השתמש בנשק וטיפל בו ללא אמצעי זהירות נאותים או ביצע עבירת חריגה מסמכות אז מדובר בשימוש לא חוקי בנשק. העונש הקבוע בגין עבירות נשק הוא עד שנתיים מאסר בפועל. חשוב לציין כי במקרים בהם החייל הפעיל גם את הנשק אז הענישה במקרה זה תגרור שלוש שנות מאסר.

כמו כן, חיילים שביצעו עבירות נשק תיפתח נגדם חקירה של משטרה צבאית חוקרת ויועמדו למשפט בבתי דין צבאי.

  1. עבירות נשק בצבא – שימוש בלתי חוקי בנשק

מדובר באחת מעבירות הנשק הנפוצות בצבא שידוע גם במונח הלא רשמי "משחקים בנשק". העבירה כוללת כל שימוש שנעשה בנשק שלא למטרת אימונים או פעילות מבצעית. מדובר בהגדרה מאוד רחבה שיכולה לכלול מספר סיטואציות אפשריות: לדוגמה, מקרים בהם חיילים מכוונים "בצחוק" את הנשק לחבריהם, חיילים שרוצים לשפר את יכולות הפריקה והטעינה של הנשק ללא כל אישור והוראה ממפקדם, כל הפעלה וירי מחוץ לצבא נחשב לשימוש בלתי חוקי בנשק. כמו כן, יריות באוויר, פליטת כדור ועוד.

כמובן שיש לקחת בחשבון כי במקרים בם תהיה פגיעה ברכוש או בנפש אז הדבר יגרור עונשים חמורים יותר. יחד עם זאת, עדיין בית הדין הצבאי לוקח בחשבון נסיבות אישיות של החייל שגרמו לו לבצע עבירה זו, עבירות קודמות ונסיבות האירוע. כל אעלה ישפיעו על גישת הפרקליטות והענישה.       

במקרים בהם אתם מואשמים בגין עבירת שימוש בלתי חוקי בנשק אנו ממליצים ליצור קשר בהקדם עם עורך דין שמתמחה בדיני צבא. כאמור, הצבא מתייחס ברצינות רבה לכל נושא עבירות בנשק וכמעט אינו מקל ראש! אתם עלולים לשבת מאחורי סורג ובריח בגין עבירה זו! ייעוץ משפטי בשלב מוקדם יוכל לסייע לכם להפחית את האשומים ולהקל משמעותית את הענישה. כמו כן, בהתאם לנסיבות שהעבירה בוצעה יהיה ניתן להגיע להסכמים עם הפרקליטות הצבאית ואף לבטל את כתב האישום.

  1. עבירות נשק בצבא – הוצאת נשק מרשות הצבא

גם במקרה זה מדובר במונח שכולל בתוכו מגוון של עבירות כמו נטישת נשק בשטח אויב, הפקרת נשק, מסירת נשק, גניבת נשק, סחר בנשק ועוד. יש לציין כי למרות שהחוק נקרא "הוצאת נשק מרשות הצבא" אין הכוונה להתייחסות פיזית של הצבא. כלומר – אם לצורך העניין חייל מסתיר נשק שהוא גנב בתוך הבסיס אז עדיין מדובר בהוצאת נשק מרשות הצבא. הענישה בגין סוגי עבירות אלו יכולה להגיע עד 15 שנות מאסר בפועל בנוסף לרישום פלילי שימשיך ללוות את החייל גם בחייו האזרחיים. כמובן שיש עבירות חמורות פחות כמו חייל ששכח את הנשק שלו בבית, אומנם מדובר גם בהוצאת נשק מרשות הצבא אך הענישה תהיה מקלה יותר.

השאלות שבית הדין הצבאי ישאל וישפיעו רבות על חומרת העונש יהיו: האם העבירה בוצעה בתום לב וספונטניות או שמא מדובר בתכנון כל הפרטים מראש? האם החייל היה נתון ללחצים מגורמים חיצוניים או שהוא פעל בעצמו? האם העבירה בוצעה מתוך כוונות פליליות או לא? מה הם נסיבותיו האישיות של החייל אשר הובילו אותו לבצע את העבירה הזו?

בכל מקרה בו אתם חשודים בגין עבירת הוצאת נשק מהצבא חשוב להתייעץ עם עורך דין צבאי מקצועי ומנוסה שיוכל לעזור לכם לבנות הגנה נגד כל האישומים, להפחית או לשנות אותם ובמקרים מסוימים גם לבטל אותם. רק בעזרת ייעוץ מקצועי תוכלו להציג את עמדתכם באופן שונה ולהצטייר אחרת בפני בית הדין הצבאי.

מקרה אמיתי של עבירת נשק לדוגמא

לצורך ההמחשה, הבאנו לכם מקרה אמיתי של סמ"ר במילואים בשירות מילואים. החייל היה בדרכו לסיור בט"ש כנהג. הוא דיבר בטלפון בזמן שהכניס מחסנית לנשקו ודרך אותו על מנת לבדוק את תקינותו. כתוצאה מכך, נכנס קליע לבית הבליעה של הנשק והחייל ניסה להוציאו בעזרת האצבע. החייל לא הצליח לאחוז ולשלוט היטב בידית הדריכה והשמיט אותה, בשוגג הסיט את הנצרה ופלט כדור שפגע ברגלו. הפסיקה הצבאית קבעה כי ההתייחסות לאירוע צריכה להגיע משני כיוונים: האחד ממידת ההתרשלות או מידת השימוש הלא חוקי שנעשה והשני התוצאה של המעשה הרשלני ואכן תוצאות האירוע הינה ירי חי עם נפגעים וטענו כי הניסיון של החייל להוציא את הכדור עם האצבע הגיעה מכיוון שפחד להיתפס ע"י מפקדיו עם כדור בקנה.

בזכות ייצוג מקצועי של הנאשם הצליחה ההגנה להפחית את עונשו לקנס כספי של 1000 ₪ במקום עונש מאסר בפועל/תנאי

מדוע חשוב לפנות לעורך דין צבאי בנוגע לעבירות נשק?

כאמור עבירות נשק הן עבירות חמורות מאוד על פי הדין הצבאי ואסור להקל בהן ראש, אחרי הכול שימוש לא חוקי בכלי נשק עלול לסכן את חיי הציבור. גם אם העבירה בוצעה מתום לב וללא כוונת זדון – סביר להניח שאתם לא תצליחו להתמודד עם האשומים לבד. לכן חשוב לפנות לעורך דין צבאי שיוכל לייצג אתכם נאמנה מול מערכת המשפט הצבאית וכן בזמן החקירה מול מצ"ח. הצבא רוצה להחמיר עם חיילים שאשמים בעבירות הללו ולכן רף הענישה הוא גבוה מאוד שכולל רישום פלילי שימשיך אתכם אחרי הצבא. עו"ד מקצועי ידע כיצד לצייר אתכם בפני בית הדין הצבאי, הוא ידע לאתר ראיות והוכחות ויפעל לאורך כל התהליך כדי להוכיח את חפותכם ויציג את גרסתכם בדרך הטובה והמשכנעת ביותר.

הואשמתם בגין עבירות נשק? אתם צריכים עורך דין שמתמחה בדיני צבא. אל תהססו. לפרטים נוספים  – השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: