כידוע לכל שירות צבאי הינו חובה במדינת ישראל, כל אזרח (או תושב קבוע) אשר מלאו לו 18 שנים מחויב בשירות סדיר וכן חלקם גם בשירות מילואים בהמשך מלבד אנשים הקיבלו פטור. על כן כל היעדרות מביצוע חובתו הלאומית ללא אישור יכולה לגרור לעונשים רבים ואף מאסר שיכול להגיע למספר שנים בפועל. במאמר זה נביא לכם את כל המידע שאתם צריכים לדעת אודות עבירות עריקות/ נפקדות מצה"ל.

עבירות עריקות/ נפקדות בפקודת החוקה הצבאית

בחוק השיפוט הצבאי מוגדרות עבירות עריקות/ נפקדות ועונשם בסעיפים 92-94 וכן מערכת המשפט מתייחסת בצורה שונה להיעדרות מן השירות ללא רשות (המוכר יותר כנפקדות) לבין עריקה ללא כוונה לחזור:

מלבד משך ההיעדרות לוקחת בחשבון מערכת המשפט עוד מספר גורמים המשפיעים על הדין במקרי עבירות עריקות/ נפקדות ויכולים להקל או להחמיר עם הענישה כשכל מקרה לגופו לדוגמא: האם זו היעדרות ראשונה, האם החייל נתפס או הסגיר את עצמו, האם יש נסיבות בריאותיות או נפשיות ואף משפחתיות שיכלו לגרום למצוקה אצל החייל וכו'.

מה קורה מהרגע שחייל עבר על עבירות עריקות או נפקדות

מהרגע בו חייל נעדר מהמקום בו היה צריך להיות כחלק משירותו הצבאי (ללא אישור או הצדקה) נפתח ביחידה אליו משויך החייל נוהל עריקות:

 

הייתי עריק ונתפסתי, מה מצפה לי עכשיו?

החדשות הרעות אתה כנראה תלך לכלא בוודאות. השאלה היותר חשובה (והאופטימית), האם אתה צפוי להישאר עם אישום פלילי גם באזרחות?

מה עוד חשוב לדעת?

עבירות עריקות/ נפקדות והרישום הפלילי באזרחות

כל מקרה עריקות שנידון בבית דין צבאי מחייב רישום פלילי ויכול להשפיע רבות בהמשך השירות וכן בחיים האזרחיים.
מלבד כך שימי ההיעדרות ופרק הזמן בו ריצה את המאסר אינם נספרים כחלק מהשירות ולמעשה מועד השחרור מתעכב, גם באזרחות צפוי הנאשם להיתקל בבעיות לא פעם. עיקר הפגיעה תבוא לביטוי בפרנסתו של האזרח הטרי וכי סביר שימצא קושי להתקבל לחברות ציבוריות ואף קשה יותר להתקבל למשרות ממשלתיות.
משך התקופה בה הרישום הפלילי בגין עבירות עריקות/ נפקדות ילווה את הנאשם תלוי במספר ימי המאסר אשר ריצה:

>> כדאי לדעת – נפקדות/ עריקות ממילואים, מה זה?

אי התייצבות לצו המילואים עד יום 21 תיחשב לנפקדות ממילואים. עונשו יקבע בהתאם לנסיבות המקרה של הנפקדות. במקרה של עריקות – היא תיחשב לאחר 21 ימים מאי עמידה בצו מילואים. בניגוד לעריקים בשירות חובה או קבע, במקרה של מילואים הפרקליטות הצבאית תשקול נסיבות מקלות לעבירה כמו לדוגמה מצבו המשפחתי של העריק, מצב כלכלי, מצב לחימה ועוד. בהתחשב באותם נתונים תינתן החלטה האם להגיש נגד המילואימניק כתב אישום. כדאי לדעת שלרוב הגשת כתב אישום במילואים תהיה רק לאחר שחלפה שנה מיום היעדרות.

 

עורך דין צבאי – עבירות עריקות/נפקדות  

סביר להניח שכבר הבנתם כי מערכת המשפט בצבא מאוד מחמירה בהתייחסותה לעבירות שונות לעומת המערכת האזרחית. העונשים שניתנים במסגרת הצבאית נחשבים לקשים מאוד ובעלי השלכות רבות משמעות עבור חיילים צעירים, גם בצבא וגם בחייהם האזרחיים. להזכירכם, רישום פלילי יכול למנוע מבעדכם ללמוד ולעסוק במגוון רחב של מקצועות. בנוסף, במסגרת הצבאית ההשלכות הן גם לא נעימות בכלל וכוללות הורדה/עיכוב בדרגה, שלילת רישיון צבאי, הורדת סיווג ביטחוני ואף מאסרים בפועל. לכן, ייצוג משפטי מקצועי ונכון יוכל להשפיע רבות על טווחי העונש, סעיפי העבירה ובהתאם לכך על עתידכם. עורך דין צבאי מקצועי ומנוסה יהיה בעל ניסיון עשיר והיכרות מעמיקה מול המערכת והגורמים הצבאיים וידע כיצד לנתב את החקירה ואת המצב הנתון למקום הטוב ביותר עבורכם. ייעוץ מקצועי מקדים יוכל לבטל סעיפים, למצוא נסיבות מקלות ובכך להקל על הענישה ובמקרים מסוימים אף לבטל כתב אישום.

משרדנו מתמחה בדיני צבא בדגש על עבירות נפקדות/עריקות. אם אתם או ילדכם נקלעתם לסיטואציה הזו דעו שייעוץ מוקדם יוכל להשפיע רבות על עתידכם. נשמח לעמוד לשירותכם ולהעניק לכם ייעוץ וייצוג משפטי מקצועי, חסר פשרות שיחתור להצלחה וכן לשביעות רצונכם. לפרטים נוספים מוזמנים להשאיר פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקד.