עבירות תעבורה

אי ציות לדיני תעבורה טומן בחובו סיכונים רבים, תאונות ופגיעה בעוברי אורח תמימים. לצערנו בישראל נפגעים מדי שנה למעלה משלושים אלף איש בתאונות דרכים ומאות מתוכם הרוגים. לכן, החוק מעוניין להחמיר את הענישה על מנת ליצור כוח הרתעה. מה הם סוגי העבירות וכיצד מתבצעת הענישה?

כולנו משתמשים בכבישים בדרך כזו או אחרת – כנהגים, רוכבים או הולכי רגל. על מנת לאפשר שימוש בטוח ולהבטיח את שלומם של כל משתמשי הדרך, המחוקק יצר חוקים ותקנות שמכונים "חוקי תנועה" וייעודם הוא לאפשר שימוש בטוח בכבישים. עבירות תעבורה מוגדרות על פי חוק כהפרה של חוקי תנועה תוך שימוש בכלי תחבורה. חומרתן נעה בין עבירות קלות שרבים מאיתנו חטאו ואלה מסתכמות בצבירת נקודות, קנס או אזהרה ויש עבירות חמורות שעלולות אף להביא לשלילה ומאסר בפועל.

מה היא שיטת הניקוד ואיך היא פועלת?

שיטת נקודות תעבורה היא אמצעי של משרד התחבורה ומשטרת ישראל לעקוב אחר עבירות תנועה שמבוצעות על ידי נהגים. חשוב להדגיש שמטרתה העיקרית של שיטת הניקוד היא איתור נהגים שמבצעים עבירות תעבורה לעיתים קרובות. נקודות לנהגים שמבצעים עבירות לעיתים רחוקות ימחקו לאחר זמן מסוים לעומת נהגים שמורשעים לעיתים קרובות שיאלצו להמתין זמן רב עד שהנקודות ימחקו וכן להתמודד עם מגבלות וסנקציות שונות.

נהג שצבר עד 20 נקודות – הן נכנסות לתוקף החל מיום ביצוע העבירה למשך שנתיים. אם הנהג צבר למעלה מ-20 נקודות תקופת הצבירה תוארך ל-4 שנים. חשוב להדגיש – על מנת שתוקף הנקודות יפוג יש לבצע את אמצעי התיקון שהוטלו על הנהג.

בהתאם לטבלה הבאה תוכלו לבדוק מה הם אמצעי התיקון המוגדרים לרמת הנקודות שצברתם בכביש:

מספר הנקודות אמצעי תיקון
0-11 ללא
12-21 קורס נהיגה נכונה בסיסי עם מבחן
24-34 קורס נהיגה מונעת בסיסי
24-35 קורס נהיגה מונעת ייעודי
36 ומעלה שלילת רישיון לשלושה חודשים. חידוש ניתן רק לאחר מבחן תיאוריה
36 ומעלה פעם שנייה שלילת רישיון לתשעה חודשים. חידוש רישיון ניתן רק אחרי מבחן תיאוריה, טסט ובדיקות רפואיות.

 

צבירת נקודות ועבירות נפוצות

להלן מספר דוגמאות של עבירות תעבורה שכיחות וכמות הנקודות שמתווספות להן:

  • נוסע ברכב לא חגור (שאינו הנהג) – 2 נקודות.
  • נסיעה ללא אורות – 2 נקודות.
  • אי ציות לשוטר – 6 נקודות.
  • נהיגה עם טלפון – 8 נקודות
  • נהיגה ללא רישיון נהיגה – 8 נקודות.
  • נהיגה בשכרות – 10 נקודות.
  • תאונת פגע וברח (הפקרת נפגע) – 10 נקודות.
  • גרימת מוות ברשלנות – 10 נקודות.
  • נהיגה בזמן פסילה – 10 נקודות.
  • נהיגה במהירות מופרזת – 8 נקודות.

סוגי עבירות תעבורה

אפשר לראות כי החוק מבדיל בין דרגות חומרה שונות, ניתן לחלק באופן גס לשני סוגים:

  • עבירות תנועה קלות (עבירות קנסות) – מדובר בעבירות בעלות סיכון נמוך לגרימת תאונה. לדוגמה – עיכוב בתנועה, נוסע לא חגור ברכב, נסיעה בלא הפעלת אורות כנדרש ועוד.
  • עבירות תנועה חמורות – בין עבירות התעבורה החמורות אפשר למנות עבירות של חציית קו הפרדה רצוף בעקיפה, נהיגה במהירות מופרזת, אי מתן זכות קדימה, הפרת רמזור אדום, נהיגה בשכרות או/ו תחת השפעות סמים, נהיגה ללא רישיון או בזמן שלילה. גרימת מוות ברשלנות מוגדרת כעבירת תנועה החמורה ביותר.

אילו סוגי עונשים ניתנים?

דיני תעבורה מאפשרים לגזור מספר סוגי עונשים – שימו לב כי מלבד עבירות קנס, גזר הדין ישלב כמה רכיבי ענישה.

  1. קנסות – דו"חות שהאזרח מקבל מהשוטר. האזרח יכול לבחור לשלם את הדו"ח ולסיים את הטיפול, אך אם הוא חושב שהצדק עמו – ניתנת לו האפשרות להגיש בקשה להישפט בפני שופט שיבחן את חפותו של הנהג (עד 90 יום ממועד קבלת הקנס). שימו לב! החוק רואה תשלום דו"ח כהודאה באשמה ובמקרים מסוימים כולל רישום נקודות חובה.
  2. שלילת רישיון – בישראל יש שלושה סוגי פסילות רישיון נהיגה. הראשונה היא מטעם משרד הרישוי והיא מוטלת לתקופה של 90 יום. השנייה היא פסילה מטעם קצין משטרה והיא יכולה לנוע בין 90-30 ימים. במקרים חריגים כמו גרימת תאונת דרכים קטלנית עם הרוגים בית המשפט רשאי לשלול את הרישיון לכמה שנים ובמקרים מסוימים גם לצמיתות.
  3. מאסר בפועל/מאסר על תנאי – עונש מאסר נחשב לעונש החמור ביותר שניתן במסגרת דיני תעבורה. העבירות שבגינן אפשר לקבל מאסר – גרימת מוות ברשלנות, תאונת פגע וברח, התרת נהיגה לקטין ועוד.
  4. עבודות לתועלת הציבור – של"צ (שירות לתועלת הציבור) מגיע במקום או בנוסף לכל עונש אחר שאינו מאסר בפועל. לדוגמא – במקרים של עבירות מסוימות בית משפט רשאי לגזור על שלילת רישיון ל90 יום משולב עם עבודות של"צ.

>> נהגים יקרים שימו לב ♥ במידה וסוג העבירה שלכם היא גרימה/מעורבות בתאונה, הפעולות שלכם באירוע גם יילקחו בחשבון במשפט – לטובתכם או לרעתכם. מצופה מכל אדם לקחת אחריות על מעשיו ולהעניק עזרה ראשונית לנפגעים בתאונה. נהג שיברח מהמקום/ישבש או יעלים ראיות עלול להישפט בחומרה רבה יותר.

מה הם שלבי תיק תעבורה?

שלב ראשון – מפגש בין האזרח לשוטר ותחילת הליך חקירה משטרית. מפגש זה יסתיים בשחרור ללא דו"ח, רישום דו"ח מסוג הזמנה למשפט או הודעה על קנס ובמקרים מאוד מסוימים ניתן לעכב את הנהג ביחידה משטרתית. חשוב לציין כי במסגרת חקירה כל מה שאתם אומרים נרשם ויכול לשמש כנגדכם.

שלב שני – הגשת כתב אישום שבו השוטר מוסר לנהג החשוד הזמנה לדין שמופיעה בכתב האישום עם תאריך המשפט. הנהג רשאי על פי סעיף 74 לחוק לעיין ולצלם את תיק המשטרה.

השלב השלישי – שלב ההקראה בבית המשפט. בשלב זה אפשר להודות בכתב האישום ובמקרים רבים אפשר להגיע להסדר טיעון מול נציגי התביעה.

השלב הרביעי – שלב הוכחות. אם השלב הקודם לא עובר חלק עוברים לניהול תיק. לנאשם מוקצב זמן קצוב (לרוב כשעה וחצי) במהלכן בית המשפט שומע את כל העדים של התביעה וההגנה. בסיום שלב זה מתבצעת הכרעת הדין – השופט יחליט אם הנאשם אשם או זכאי. אם בית המשפט מוצא שהנאשם אשם מתחילים בקיום טיעונים לעונש. בסיום כל ההליך בית המשפט נותן את גזר את הדין של הנאשם.

מתי עולה הצורך בליווי של עורך דין תעבורה?

תאונות דרכים בישראל הן כבר מזמן "מכת המדינה" ולכן למען יראו ויראו בית המשפט נוטה להחמיר מאוד עם הנאשמים בעבירות תעבורה – לעיתים עד כדי עונשי מאסר בפועל. לכן, אם נמצאתם מואשמים בעבירה על חוקי תעבורה, מומלץ להתייעץ בהקדם עם עו"ד בעל ניסיון עשיר שיוכל לייצג אתכם מול רשויות החוק ולהשיג עבורכם יתרון והקלה בעונש. במקרים מסוימים עו"ד תעבורה אף עשוי להצליח לבטל חלק או את כל האישומים נגדכם.

אל תחשבו פעמיים! בין שמדובר בעבירות קלות כמו קנס לא הוגן או עבירות חמורות כולל מקרים של תאונות דרכים – נשמח לסייע לכם לשים את הפרשה מאחוריכם ולחזור לשגרת חיים בהקדם. לפרטים נוספים השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: