הסתבכות פלילית בקרב בני נוער היא תופעה יחסית נפוצה בישראל, ליתר דיוק על פי נתונים רשמיים של משטרת ישראל 8% מתוך התיקים הפליליים שנפתחים מדי שנה מיוחסים לילדים ובני נוער. מה הם עבירות נוער? מדוע הם קורות ומה הענישה בגינן?
ברוב המקרים בני הנוער שמבצעים עבירות פשיעה נובעות מתוך הרצון לעשות "כסף קל", אתגרים שהחברה מציבה להם, לחץ חברתי ושעמום. דוגמה נפוצה יחסית בתקופה האחרונה היא בני נוער שמזמינים דרך אתרי אינטרנט זרעי קנאביס ומגדלים אותם בבית במטרה למכור מריחואנה ולעשות הרבה כסף "ובקלות". יחד עם זאת עבריינות נוער זוכה ליחס מיוחד מבית משפט ובהתאם לכך גם הענישה היא שונה.
עבריינות נוער מעיני המשטרה
בכל הנוגע אל עבריינות נוער משטרת ישראל חותרת להתייחס לנושא זה בשני היבטים שאלה הם ההיבט המשפטי וההיבט החינוכי. אם מדובר בעבירות קלות אז המטרה היא להחזיר אותם למסלול, להדריך אותם ולמצוא להם תעסוקה שקשורה לעבודה או לימודים כדי למנוע מהם לחזור לעשות עבירות אלו כתוצאה מיותר זמן פנוי ושעמום. במקרים בהם מדובר בעבירות חמורות, אז משטרת ישראל נאלצת להגיש נגד אותם עבריינים צעירים כתב אישום בגין עבריינות נוער.
"שונה זדון רשעותם של קטינים מזדון רשעותם של בגירים"
כאמור, עבריינות נוער זוכה ליחס שונה וייחודי בבית משפט לעומת בגירים. ההיגיון שעומד מאחורי היחס המקל היא שעצם ביצוע העבירה לא תמיד הופך אותם לעבריינים שכן גילאים אלה אחרי הכול מאופיינים הרבה פעמים בשיקול דעת מוטעה ושניתנת האופציה להחזיר אותם למוטב על ידי שיקום ובכך לפתוח דף חדש ונקי כאזרחים צעירים.
בני נוער שמואשמים בעבירות עבריינות הולכים להישפט בתי המשפט ייעודים לנוער אשר פועלים תחת מערכת שיפוטית שמחזיקה בסמכויות מיוחדות. שיפוטם מתבצע על ידי שופטים שעברו התמחות מעמיקה בכל הנוגע לשיפוט בני נוער ומינויים לתפקיד נעשה על ידי נשיא בית המשפט העליון וכן בהסכמת שר המשפטים. המשפט נערך תמיד בדלתיים סגורות ובחיסיון מלא והחוק מקפיד לשמור ההליך השיקומי לאורך כל התהליך שכולל הגבלות זמני חקירה, יחס של החוקרים, מעצר כמוצא אחרון ועוד.
מהם שיקולי הענישה בגין עבריינות נוער?
- חומרת העבירה: עבירות חמורות יותר מקשות על היעדר הרשעה, ואולי אף יחייבו עונש כבד.
- עבר פלילי – האם הוא נקי או עמוס בעבירות?
- גיל – כאמור העבירה משתנה בהתאם לגיל של הילד. מתחת לגיל 14 אי אפשר להטיל עונשי מאסר.
- שירותי מבחן – האם הקטין משתף פעולה עם שירותי המבחן או לא.
- נכונות לשיקום – האם הילד מראה נכונות ורצון להשתקם.
- הבעת חרטה ולקיחת אחריות – הבעלת חרטה על ביצוע העבירה והאם הנער לוקח אחריות על המעשים שלו ומבין את ההשלכות שלהם.
- האם הנער מפגין אמפתיה – במקרים בהם יש קורבן לאלימות אז יהיה תהליך קדם משטי בו ינסו לתווך בין הקורבן לנאשם. במידה והילד הנאשם מתנצל בפני הקורבן, מביע חרטה עמוקה ו"משלים" איתו תהיה הקלה בעונש.
- מידת הסיכון של הילד: האם מסביב לילד המואשם עומדת משפחה תומכת או שמדובר במקרה בו הוא מגיע מבית הרוס ו/או סביבת חיים לא תומכת ואף שמסכנת אותו ומגדילה את הסיכויים שיחזור לפשוע בעתיד?
מהם ההבדלים בין משפט קטינים לבגירים במישור הפלילי
בגיר וקטין שביצעו בדיוק את אותה ובאותן נסיבות – עדיין יקבלו יחס שונה בבתי המשפט. זה התבטא גם ברמת אופן התנהלות החקירה ועד לגזר הדין הסופי. הנה מספר דוגמאות בהם ניתן לראות את ההבדלים המהותיים בהתנהלות המשפטית:
- שיקום – מערכת המשפט תעדיף לשקם את הנאשם הקטין על פני הרשעתו זאת מתוך האמונה שחינוך והסברה נכונה יוכלו להוביל לתיקון דרכי הנער וימנעו ממנו מלחזור למסלול העבריינות.
- גיל הנאשם – בכל הנוגע אל עבריינות נוער מערכת המשפט בישראל מתייחסת בחשיבות רבה לגיל הנאשם. כלומר, הענישה תהיה שונה בין קטין בן 13 לבין קטין בן 17 לעומת התנהלות משפט של אנשים בגירים בהם אין התייחסות כמעט לגיל הנאשם.
- ענישה מקלה – גם במקרים בהם בית המשפט קובע שיש להרשיע את העבריין הצעיר הענישה תהיה יחסית מקלה לעומת בגיר. גם מבחינת זמן המאסר וההיבט של תוכניות שיקום שונות ומקיפות הרבה יותר.
- היבטים סוציאליים – בניגוד לדיונים משפטיים של בגירים, כאשר מעורבים קטינים אז מעורבים גורמים רבים נוספים כמו ההורים, אנשי רווחה, העובדים הסוציאליים, פסיכולוגים, אנשי חינוך, שירות מבחן ועוד. כל אלה משפיעים רבות על ההליך המשפטי.
חושד שבנך מעורב בעבירת עבריינות נוער? מה ההורים צריכים לעשות
אם אתם חושדים או יודעים שבנכם מעורב באיזה שהיא עבירה פלילית אנו ממליצים לגשת מייד וללא דיחוי לעורך דין פלילי שמתמחה בייצוג בני נוער. ייעוץ משפטי בשלב מוקדם יוכל להשפיע משמעותית על חיי ילדכם, גזר הדין והענישה בהמשך. לכן, אל תתמהמהו, בשלבים אלו חשוב לפעול מהר!
עורך דין פלילי מקצועי יילחם על ההרשעה וכן הוא יתעקש בפני בית המשפט שלא תירשם הרשעה שעלולה להכתים את עתידו של הילד. באמצעות ייעוץ וליווי של עורך דין בית המשפט יהיה יכול להחליט אם בנכם יועבר לטיפול ושיקום מקצועי שיחליף את הענישה. הטיפול יערב גורמים שונים כמו שירותי הרווחה, הקהילה בה אתם מתגוררים, פסיכולוגים, יועצי חינוך ועוד.
התוצאה האידאלית שניתן להשיג במקרים של כתב אישום נגד קטין היא כמובן ביטול ההרשעה. הטיפול ימשיך למסגרת שיקומית שתכלול פיקוח ופעילות עם שירות מבחן, עבודות שירות לתועלת הציבור ומפגשים עם גורמי מקצוע. השופט רשאי להחליף שהנער המואשם ילך להתנדב עם קשישים, עבודה עם נזקקים וחולים ועוד. כמו כן, הענישה יכולה להסתכם בקנס ומאסר על תנאי.
עבריינות נוער – עורך דין פלילי
כאמור, במידה ונפתח תיק פלילי לילדכם והוא קיבל כתב אישום צריך לפעול נכון ומהר מתחילת האירוע כדי לא להחמיר את המצב. השלב הראשון הוא פנייה לייעוץ משפטי עם עורך דין שידאג לשוחח עם הנער וישמע ממנו את כל פריטי המקרה. לאחר מכן, העורך דין ידריך את הנער ואת ההורים באסטרטגיה כמו התמודדות בחקירה במשטרה, מה לא לומר, מה כן לומר ועוד. מטרתנו היא לסגור את התיק כמה שיותר מהר בטרם הגעתו לבית משפט. אם מדובר בעבירה חמורה, אז עורך הדין שלכם יעשה את כל מה שדרוש כדי שהענישה לא תכלול מאסר וגם אם כן, לזמן קצר משמעותית.
כדאי לדעת שייצוג משפטי של בני נוער בגין עבירות פליליות היא התמחות מיוחדת בתחום הפלילים שמחייבת את העורך דין להבין את המורכבויות ולפעול ברגישות ועדינות לאורך כל התהליך. בסופו של דבר, במקרה זה האינטרס של העורך דין שלכם יהיה דומה לרשויות החוק – החזרת ילדכם לתלם באמצעות חינוך ושיקום ולא ענישה.
משרדנו מתמחה בכל הנוגע לעבריינות בני נוער ועורכי הדין שלנו ישמחו לעמוד לשירותכם לאורך כל התהליך תוך התאמת פתרונות יצירתיים באופן אישי והשגת התוצאות הטובות ביותר עבורכם!
רוצים לדעת מה כן משותף במשפט של בגירים וקטינים? הצורך בליווי וייצוג של עורך דין. לפרטים נוספים וקבלת הצעת מחיר מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם ונחזור אליכם בהקדם.