עובד זר

מעסיקים עובדים זרים? אתם בטח יודעים שחוקי העבודה בישראל חלים על עובד זר בדיוק כמו על עובד ישראלי. במאמר הבא ריכזנו לכם את כל מה שאתם צריכים לדעת על העסקת עובד זר ועל זכויותיו בחוק.

אנשים רבים בוחרים להעסיק עובדים זרים במגוון מקצועות – החל מאופר, מטפלים סיעודיים, בתחום המסעדנות, מנקים ועוד. יחד עם זאת, רבים מהמעסיקים בישראל לא מודעים כלל לזכויות הסוציאליות שמגיעות לעובד הזר שלהם ואף מתבססים על מידע שמסופק להם על ידי כל מיני חברות השמה או חברות כוח אדם שמביאים אינפורמציה מוטעית או/ו חלקית. לכן, אם אתם מתכננים להעסיק עובד זר לתקופה של מספר שנים – שימו לב שיכול להיווצר מצבו בו העובד הזר יוכל לתבוע את מעסיקו על סכום של מאות אלפי שקלים בגין אי תשלום זכויות אשר נצברו לו במשך השנים. לכן, כל מעסיק צריך להיות מודע לכל הזכויות של העובדים הזרים וכן אילו אמצעים עליו לנקות במהלך תקופת העסקה וגם בסיום תקופת העסקה – בכדי למנוע כל מיני "הפתעות" לא נעימות בכלל.

העסקת עובד זר – דיני עבודה

דיני העבודה נועדו להגן על כל העובדים – וזה כולל גם את העובדים הזרים. ברגע שמעסיק מפר את אחת מחובותיו או הזכויות של העובד אשר מעוגנות בחוק – הדבר ייחשב כעבירה על החוק. בכדי להשלים כוח עבודה נדרש, מדינות רבות מספקות אישורי עבודה למספר מסוים של עובדים זרים, דיני העבודה מחייבים גם המעסיקים להעניק מגוון זכויות והטובות לעובד הזר שלהם.

להלן סקירה כללית של זכויות העובדים הזרים וכן חלק מהסנקציות והענישה שצפויה למעסיק שלא יעמוד בתנאי החוק. כמובן שרצוי ומומלץ להיעזר בעורך דין שיוכל לתת לכם את הנתונים המלאים לגבי חובתכם כמעסיקים ולדאוג שהעובד הזר שלכם יממש את מלוא הזכויות שלו על מנת שלא תסתבכו בהמשך עם רשויות החוק השונות.

  • אשרת עבודה – המעסיק צריך לדאוג עבור עובד זר להיתר העסקה בתוקף שמגיע מיחידת הסמך לעובדים הזרים. כמו כן, על העובד מוטלת האחריות לדאוג לאשרת עבודה בתוקף, שימו לב, אתם בתור מעסיקים חייבים גם לוודא כי התוקף הרשום באשרה רלוונטי. בכל מקרה תקפת העסקה בגין אותה אשרה לא תעלה על שנה, כמובן אם קיימת אשרה עם תקופת עבודה קצרה מדי אז אשרת העבודה תהיה בהתאם. לאחר תקופה זו יש לחדש שוב את כל האישורים והמסמכים הרלוונטיים.
  • מגורים הולמים – המעסיק צריך לדאוג לעובד זר עבור מגורים הולמים שיכללו תנאי מחייה בסיסים כמו שטח לינה, מיטה, אמצעי חימום/אוורור, מקרר, מקלחת, מכונת כביסה, תאורה, ארון ואמצעי לכיבוי שריפות.
  • חוזה עבודה – המעסיק מחויב להחתים את העובד הזר על הסכם עבודה בשפה שהעובד יוכל להבין וכמו כן למסור לו עותק ממנו. החוזה יכלול בתוכו את כל תנאי העסקה שכוללים פירוט של תשלומי שכר, סכומי ניכויים ומהותם, זכויות עובד, תנאים סוציאליים, זהות המעסיק והעובד, ימי מחלה, ימי חג, חופשות, ביטוח רפואי וכל נושא שנרשם במסגרת הסכם והוסכם בין הצדדים. עורך דין שמתמחה בדיני עבודה יוכל לסייע לכם לנסח חוזה העסקה אשר עומד בתנאי החוק.
  • זכויות – המעסיק צריך לשלם לעובד הזר את כל הזכויות שמגיעות לכל עובד על פי חוק וזה: ימי חופשה, נסיעות, מחלה, הבראה, תנאים סוציאליים, שעות עבודה נוספות ועוד.
  • פנסיה – המעסיק צריך להפריש לעובד הזר הפרשות פנסיה בהתאם לחוק כמו לעובד רגיל, הדבר היחידי ששונה הוא שזמן שהותו בארץ של מוגבל אז המעסיק יפריש את הכספים לחשבון מיוחד של העובד הזר שמקבל אותם עם עזיבתו את ישראל.
  • ביטוח רפואי – המעסיק צריך לדאוג שלעובד זר יהיה ביטוח רפואי ולמסור לעובד את הפוליסה בשפה שלו.
  • שכר – המעסיק צריך לשלם לעובד זר שכר מינימום וכמו כל משכורת יש לנכות מס של ביטוח לאומי ומס הכנסה.
  • תשלום בזמן – המעסיק צריך לשלם את המשכורת לעובד זר עד התשיעי לחודש ולמסור לו עם כל משכורת גם תלוש שכר ברור ומפורט לגבי התשלומים, הניכויים והפרשות. כדאי להקפיד מאוד על הסעיף הזה מכיוון שמעסיקים רבים "נופלים" והעובדים הזרים פעמים רבות תובעים בדיעבד את מעסיקם.

 

>> טיפ מהמומחים – אנו ממליצים להכין תיקייה מסודרת בה יתויקו כל המסכים אשר נוגעים לעובד זר: חוזה העסקה, תיעוד תשלומים, ביטוח רפואי וכו'. ערכו רישום מסודר בשפה ובאופן שיהיה מובן גם לעובד זר של כל התשלומים והזכויות שקיבל ויש להחתים אותו לצד הרישום. נדגיש שוב – המסמך שהעובד זר חותם עליו חייב להיות בשפה שמובנת לו.

 

הפסקת עבודה עם עובד זר

אם המעסיק או העובד הזר רוצים להפסיק את עבודתו – אז הצד שמבקש לסיים את היחסים צריך להגיש לצד השני הודעה על כוונת סיום תקופת העסקה, ההודעה צריכה להיות בכתב. משך הזמן מהרגע שהעובד הזר או המעסיק הודיע לצד השני על הפסקת העבודה משתנה בהתאם לחוק הודעה מוקדמת להתפטרות ופיטורים.

הודעה מוקדמת שעל המעסיק לתת בפיטורי עובד זר

סעיף 3 לחוק קובע שעובד במשכורת יהיה זכאי לקבל הודעה מקודמת כמפורט:

  1. חצי שנה של עבודה ראשונה – יום אחד בהתאם לכל חודש עבודה.
  2. החל מהחודש השביעי עד סיום השנה הראשונה – שישה ימים בתוספת יומיים וחצי בהתאם לכל חודש עבודה על התקופה.
  3. לאחר שנת עבודה שלמה – חודש ימים.

סעיף 4 לחוק קובע שעובד בשכר יהיה זכאי לקבל הודעה מוקדמת לפיטורים כמפורט:

  1. במהלך שנה ראשונה לעבודתו – יום אחד בהתאם לכל חודש עבודה.
  2. מהשנה השנייה לעבודה – 14 יום בתוספת יום אחד עבור כל שני חודשי עבודה.
  3. מהשנה השלישית לעבודה – 21 יום בתוספת של יום אחד עבור כל שני חודשי עבודה.
  4. לאחר שנת עבודה שלישית – חודש ימים.

 

בעל עסק ומעסיק עובדים זרים? אתה צריך עורך דין!

כפי שניתן לראות יש מורכבות ורגישות רבה בכל הנוגע להעסקת עובדים זרים, על המעסיק להיות מודע לכל החובות, הזכויות ועוד מגוון היבטים חוקתיים שהוא לא תמיד מודע אליכם ובמקרה של עובדים זרים שחשופים ולהיות מנוצלים בגלל פערי שפה ותרבות. לכן – בין אם אתה בעל עסק שמעסיק עובדים זרים או שאתה מכיר עובד זר שזקוק לעזרה במימוש זכויותיו עו"ד מקצועי לענייני עבודה יוכל להדריך אתכם לאורך כל התהליך, לכתוב עבורכם חוזה העסקה שמגן על כל הצדדים ובמידה ואחד מזכויותיו של העובד הזר מופרות אז לייצג אותו בבית הדין לעבודה.

משרדנו בעל ידע וניסיון עשיר בתחום וכן בנושאי אשרות עבודה לעובדים זרים. בשנים האחרונות אפשר לראות כי עובדים זרים רבים עוסקים בתחומים רבים: חקלאות, בנייה, סיעוד ועוד. עורכי הדין שלנו יוכלו להעניק לכם ייעוץ משפטי מקצועי תוך מתן הגנה מקסימאלית. הצטרפו לאלפי לקוחות שזכו לקבל שירות מקצועי, אמין עם יחס אישי לאורך כל הדרך.

מחפשים ייצוג משפטי לעובד זר? צריכים עזרה באשרות עבודה? צרו איתנו קשר. לפרטים נוספים השאירו פרטים ונציגנו ידאגו לחזור אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: