פיצויי פיטורים והתפטרות

פוטרתם או התפטרתם מהעבודה שלכם? בשוק העבודה של היום, מדובר בתופעה יחסית נפוצה שהרי נהוג להחליף יחסית הרבה מקומות עבודה. פיצויי פיטורים והתפטרות מיועדים להגן עליכם ככל הניתן מהנזקים שכרוכים בשינוי. למי מגיע פיצויי פיטורים? באילו מקרים מגיע גם למתפטרים פיצויים? ומתי יש צורך בתביעה? כל התשובות במאמר הבא שלפניכם.

חוק פיצויי פיטורין בישראל (1964) מחייב כל מעסיק לשלם כספי פיצויים לעובד שהוא החליט לפטר מסיבות כאלה ואחרות. פיצויי הפיטורים ישולמו לעובד מיד לאחר פיטוריו והם למעשה פיצוי על אובדן מקור הכנסתו העיקרי.

כאמור פיצויים הם למעשה סכום כספי שמגיע לכל עובד אשר פוטר ובמקרים מסוימים גם התפטר מהעבודה. גובה הפיצויים הללו יהיו בהתאם לפרמטרים שונים וכן הם יהיו מותנים בקיומם של התנאים הבאים: תקופת עבודה רצופה מינימאלית וכן סיום יחסי עבודה.

התנאים לקבלת פיצויי פיטורים והתפטרות

למעשה כל עובד אשר פוטר מכל סיבה לאחר שנה עבודה רצופה אצל אותו מעסיק ואצל אותו מקום עבודה יהיה זכאי לפיצויים. הנה עוד מספר תנאים לקבלת פיצויי פיטורים והתפטרות:

  1. תקופת עבודה מינימאלית רצופה: עובדים שיהיו זכאים לפיצויי פיטורים הם עובדים אשר עבדו אצל אותו מעסיק או אותו מקום במשך שנה אחת ברציפות, כמו כן גם עובדים עונתיים שעבדו אצל אותו מעסיק או באותו עבודה במשך 2 עונות לפחות (במהלך שנתיים).
  2. סיום יחסי עבודה בנסיבות שמכורות בחוק – עובדים שפוטרו יהיו זכאים ברוב המקרים לקבל פיצויי פיטורים.
  3. במקרים בהם המעסיק נפטר.
  4. במקרים בהם המעסיק פשט רגל.
  5. במקרים בהם העובד נפטר – אז פיצויי הפיטורים של העובד יועברו לבן זוג ולילדים.

 

האם עובד שהתפטר זכאי לפיצויי פיטורים?

​בעיקרון עובד שהתפטר לא יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים. יחד עם זאת יש נסיבות מיוחדות בהם גם עובד שהתפטר דינו יהיה כעובד שפוטר – כלומר יקבל גם פיצויים. הנה כמה מהנסיבות בהם עובדים שהתפטרו יהיו זכאים לפיצויים:

  • הרעה בתנאי עבודה – עובדים אשר התפטרו כתוצאה מהרעת תנאי עבודה – כמו צמצום שעות עבודה, יחס לא הולם מצד המעסיקים ועוד – אז ייחשבו העובדים ייחשבו גם כמפוטרים והם יהיו זכאים לקבל פיצויי פיטורים.
  • אי חידוש חוזה עבודה– עובדים אשר חתמו על הסכם לתקופה קצובה – במידה והמעסיק/מקום העבודה לא הציע לאותו עובד לחדש הסכם עבודה לפחות שלושה חודשים לפני סיום תקופת החוזה אז יראו אותם גם כעובדים שפוטרו ולכן הם יהיו זכאים לפיצויי פיטורים.
  • גיוס לשירות חובה – סעיף זה נכון גם לגבי שירות לאומי ואזרחי. עובד שהגיש התפטרות בסמוך לתאריך הגיוס על פי הצו האישי – יהיה זכאי גם לקבל פיצויי פיטורים.
  • חופשת לידה – עובדת אשר התפטרה לאחר תשעה חודשים על מנת לטפל בילד שנולד תהיה זכאית לקבל פיצויי פיטורים על אף שהיא התפטרה, חשוב לציין כי סעיף זה יהיה מותנה בתנאים מסוימים. כמו כן, רק אחד מבני הזוג יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים והתפטרות במקרה זה.
  • עובדים עונתיים – עובדים עונתיים שעבדו במשך שלוש עונות אצל אותו מעסיק או מקום עבודה והתפטרו יקבלו זכויות של עובדים שפוטרו ויהיו זכאים לפיצויי פיטורים.
  • מצב בריאותי – עובדים אשר נאלצו להתפטר כתוצאה ממצב בריאותי שלהם או מצב בריאותי זמני של בני משפחה יוכלו להתפטר ולהיחשב כמפוטרים – וכך להיות זכאים גם לפיצויי פיטורים.
  • שהייה במקלט לנשים מוכות – עובדת אשר נאלצה לשהות במקלט לנשים מוכות באישור משרד הרווחה או לשכת הסעד וכתוצאה מכך התפטרה מעבודתה תהיה גם זכאית לקבל פיצויי פיטורים. התנאי הוא שהיא צריכה לשהות במקלט לנשים מוכות לפחות 60 יום לפני התפטרותה.
  • העתקת מקום מגורים – עובד אשר התפטר בגלל מעבר מקום מגורים דינו יהיה כדין מפוטר והוא יהיה זכאי לקבל פיצויי פיצויים אך בנסיבות מסוימות כמו: עובד שעבר למקום מגורים כתוצאה מהעברת תפקיד של בן זוג אשר משרת בצה"ל, עובד שבגלל נישואיו צריך לעבור למקום המגורים של בו זוגו ועוד.
  • לאחר גיל פרישה – עובד אשר הגיע לגיל פרישה על פי חוק יהיה זכאי להתפטר כדין מפוטר.

 

>> דברים שכדאי לדעת – פיצויי פיטורים והתפטרות: הפסקות שאינן קוטעות את רצף העבודה-

התקופות המפורטות מטה לא יפגעו בזכות לפיצויי פיטורים:

  • שירות בצה"ל – שירות חובה או מילואים.
  • חופשה שנתית.
  • יום מנוחה שבועי וימי חג.
  • חופשה לא בשכר שניתנה לעובד בהסכמת מעסיק או על פי חוק: חופשה ללא תשלום, חופשת לידה, שביתות ועוד.
  • מחלה
  • תאונה
  • היעדרות כתוצאה מאבל.

 

הגשת תביעה בגין פיצויי פיטורים והתפטרות

למרות שבדרך כלל כל הצדדים ירצו לסיים את ההתקשרות בניהם יפה, לצערנו לעיתים קרובות אנו נתקלים במקרים בהם האדם שפוטר לא מקבל את כל הפיצויים אשר מגיעים לו על פי חוק. זה יכול לקרות כתוצאה מטעות ותום לב של המעסיק, חוסר תשומת לב ולעיתים גם מתוך כוונה של עיגול פינות, חוסר רצון לשלם לעובד ועוד. חשוב להדגיש כי יהיו מעסיקים שיגרמו לכם להרגיש שהפיצויים לא מגיעים לכם בכלל אך פיצויי פיטורים והתפטרות היא זכות בסיסית שאתם זכאים למצוא על מנת להתחיל בדרך החדשה. לכן, חשוב לא לוותר ובמידת הצורך להיעזר בעורך דין שמתמחה בדיני עבודה.

עובד אשר התפטר או פוטר בתנאים שצוינו לעיל ומעסיקו בכל זאת לא שילם לו את הפיצויים אשר מגיעים לו לפי חוק תוך חמישה עשר ימים מהמועד לתשלום – אז העובד יוכל להגיש נגדו תביעה בגין הלנת פיצויים. על מנת להגיש את התביעה ךבית הדין האזורי אשר אליו משויך מקום העבודה של עובד, יש למלא טופס "טופס 175" וכן להתייעץ עם עורך דין מקצועי. דיני עבודה במיוחד אלה שנוגעים לפיצויי פיטורים והתפטרות הם מורכבים מאוד ובנוסף מעסיקים רבים מנסים להתחמק מתשלום מלא, תוך ניצול העבודה שעובדים רבים אינם מודעים לכל דיני העבודה והזכויות המגיעות להם. בדיוק מסיבות אלו מומלץ לפנות לייעוץ משפטי שיוכל לסייע לכם להתמודד מול המעסיק שלכם ולעזור לכם לממש את כל הזכויות שמגיעות לכם על פי החוק.

>> כדאי לדעת – תביעת בגין פיצויי פיטורים 2 נקודות חשובות:

  • חשוב לתבוע בזמן מהסיבה שעל תביעות פיצויים יש חוק התיישנות.
  • בנוסף לקבלת הפיצויים שמגיעים לכם על פי הפרמטרים הקבועים בחוק – עורך הדין שלנו ידאג להשיג עבורכם את הפיצויים שנוספו בהתאם למשך הלנת השכר.

 

משרדנו בעל ניסיון עשיר בכל הנוגע לדיני עבודה וכן פיצויי פיטורים והתפטרות, נשמח לעמוד לשירותכם ולייצג אתכם לאורך כל התהליך תוך הגנה מלאה על האינטרסים שלכם וחתירה בלתי מתפשרת לניצחון וכן עד לשביעות רצונכם. אם פיטרו אתכם ולא קיבלתם פיצויי פיטורים שמגיעים לכם על פי החוק או במידה ואתם אלה שהתפטרתם אך עדיין סבורים כי מגיע לכם פיצויים – אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר ולקבל ייעוץ וייצוג משפטי מקצועי עם פתרונות מתואמים אישית.

לפרטים נוספים השאירו את הפרטים שלכם ונציגנו ידאגו לחזור אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: