פרישה מהעבודה

מקומות עבודה רבים במגזר הפרטי ובמגזר הציבורים מציעים לעובדים שמגיעים לגיל הפרישה הסדרי פרישה מהעבודה ברצון. הסדרים אלה נובעים לרוב עקב התייעלות או צמצום בכוח אדם בארגון/חברה. מה היתרונות בפרישה מרצון? ואילו דברים חשובים לדעת לפני שעושים צעד כזה?

כאמור פרישה מהעבודה ברצון היא למעשה תוכנית מטעם הארגון/מעסיק לעידוד פרישה מוקדמת של עובד וותיק ממקום העבודה לפני שהגיע לגיל הפרישה על פי החוק שזה 62 לאישה ו67 לגבר. בתמורה הם מקבלים תנאי פרישה משופרים שיגשרו על תקופה עד שיגיעו לגיל הפרישה החוקי וזאת בהתאם לגיל, וותק ותחום העיסוק של העובדים.

תוכנית פרישה זו מוצעת לרוב לעובדים מבוגרים אשר קרובים בכל מקרה לגיל הפרישה בזכות. יחד עם זאת, כדאי לדעת שלעיתים פרישה מעבודה ברצון יכולה להיות מוצעת גם לעובדים צעירים יותר. במסגרת התוכנית נקבעת כמות העובדים אשר המעביד רוצה שיפרשו ותהליך מימושה יכולה להימשך חודשים אחדים והם כוללים הצגת חלופות, שכנועים של המעסיק, זמן הנחוץ לעובדים לקבל את ההחלטה.

איזה אינטרסים יש בתוכנית פרישה מהעבודה מרצון?

  • מבחינת המעסיק – האינטרס של המעסיק להציעה לעובדיו פרישה מרצון לרוב נובע מצמצום עובדים בארגון או צורך בריענון צוות העובדים למטרות ייעול של הארגון על ידי החלפת העובדים הוותיקים בעובדים צעירים יותר שהעסקתם לרוב תהיה נמוכה יותר תמורת כישורים עדכניים יותר.
  • מבחינת העובד – האינטרס של העובד לקבל הצעה של פרישה מהעבודה מרצון קיים בעיקר כאשר יש מקום לשחיקה מהעבודה ורצון לפרוש מהעבודה בגלל שמילא קרובים לגיל הפנסיה, לפתוח עסק עצמאי או להחליף במקום עבודה אחר.

 

מה כוללת תוכנית פרישה מהעבודה מרצון?

על מנת להגביר את האטרקטיביות של התוכנית פרישה מהעבודה מרצון, המעסיק יציע לעובד מספר חלופות לפרישה בניהן הוא יוכל לבחור את החלופה שהכי מתאימה עבורו. בשביל זה מומלץ מאוד להתייעץ עם איש מקצוע כמו עורך דין שמתמחה בדיני עבודה שמתמחה בכל הנושא.

בין החלופות לפרישה מרצון הקיימות, אפשר למצוא את החלופות הבאות:

  1. פנסיה מוקדמת – במסגרת חלופה זו העובד מקבל פיצויי פיטורים ותשלומי פנסיה מוקדמת שנקראת גם פנסיה תקציבית. הפנסיה המוקדמת תהיה משולמת לעובד החל מרגע פרישתו ועד לגיל הפרישה שלו על פי החוק – כאשר הוא יגיע למועד זה תשולם לעובד קצבת הפנסיה שלו. יש לציין כי מדובר במסלול שנפוץ יותר אצל עובדים מהמגזר הציבורי וחברות ממשלתיות ופחות בעובדים מהמגזר הפרטי. חשוב לשים לב לכל נושא התשלומים לביטוח לאומי, מיסוי והפרשות סוציאליות שונות. מבחינת המיסוי עובד שפורש מעבודה מוקדם ומקבל פנסיה תקציבית ייחשב לבעל מעמד מיוחד בעיני רשות המיסים מהסיבה שהוא עדיין לא גמלאי אך יחד עם זאת הוא גם לא שכיר ולכן הוא ייהנה מתשלומי מס נמוכים יותר משל שכיר.
  2. מענקים – במסגרת מסלול לחלופה זה – העובד יקבל תשלום חד פעמי של פיצויים מוגדלים ממעסיקו. בתהליך זה יקפיאו את הזכויות בקרן הפנסיה עד שהעובד יגיע לגיל הפרישה שמוגדר בחוק ורק אז הוא יהיה זכאי לקבל פנסיה רגילה מדי חודש.
  3. תשלום חודשי – מסלול זה מציע לשלם לעובד פיצויים רגילים או מוגדלים ולאחר מכן המעסיק ישלם לעובד תשלומים חודשיים בהיקף שמוגדר מראש עד גיל הפרישה.
  4. חבילת פרישה – מדובר במסלול לחלופה פופולארי מאוד בעיקר בקרב חברות גדולות וטכנולוגיות, תוכנית זו מציעה לעובדים תוכנית שמשלבת תנאי פרישה משודרגים. בין ההטבות השונות ניתן למצוא מענקי הסתגלות, המשך שימוש בטלפון של החברה, שימוש במכונית של החברה ועוד. בתוכנית זו חשוב מאוד להקפיד לא להסתפק רק בהטבות ותשלומים מהמעסיק – אלא לדאוג שתכלול גם תקופת הסתגלות שנעה בין כמה מספר חודשים לתקופה של חצי שנה בהם המעסיק ימשיך להפריש לקרן הפנסיה/ביטוח מנהלים. בנוסף, חשוב להסדיר את כל נושא הפרשות לביטוח לאומי בכדי שלא תפספסו זכויות שמגיעות לכם.

 

האם ניתן לסרב לתוכנית של פרישה מהעבודה ברצון?

התשובה לשאלה הזו היא מאוד מורכבת, לעובד כן ניתנת הזכות לא לחתום ולסרב להסכם פרישה מרצון, יחד עם זאת לסירוב הזה יהיו השלכות. סירוב לתוכנית זו עלול ליצור התנגדות מהצד של המעסיקים שלכם ולגרום לפיטורים בסופו של דבר. על פי בית הדין הארצי לעבודה – עובד אשר מסרב לתוכנית פרישה מרצון ופוטר.

כמה דברים שכדאי לדעת לפני שמקבלים החלטה

  • בכל חלופה שמוצעת חשוב לשים לב לכל נושא דמי ביטוח לאומי, מיסוי, הפרשות סוציאליות וכוד ולוודא ששום דבר מהם לא נפגע. כמו כן, במידה ומדובר בסיום עבודה אז העובד צריך לדעת לעשות תכנון מס מדויק שיהיה מתאים לצרכים שלו.
  • חשוב לקחת בחשבון כי כל סיום עבודה תמיד כרוך בהתחשבנות מול רשויות מס הכנסה בכל הנוגע להסדרי הפרישה המוקדמת והיא צריכה להסתמך על וותק של עובד, מענקים מוגדלים וזאת על מנת לתכנן מס נכון ולחסוך תשלומי מס לגיל הפרישה.
  • חשוב מאוד להימנע מבזבוז של מענקים חד פעמים גבוהים. זאת טעות נפוצה שמתרחשת כתוצאה מהסינוור שמגיע אחרי קבלת סכום כסף משמעותי.
  • מומלץ לשקול בחום לבקש תשלום או מענק הסתגלות בגין אי הודעה מוקדמת בהתחשב בתנאים נלווים כגון רכב צמוד, הפרשות סוציאליות וכדומה.
  • קראו היטב את האותיות הקטנות – יש לבדוק בזהירות רבה את הסכם הפרישה לפני שאתם חותמים עליו, במידה ועולות לכם שאלות חשוב להציג אותן בפני המעסיק שלכם או לפנות לעורך דין שיוכל לסייע לכם, זו תהיה הדרך היחידה שתוכלו להבטיח כי אתם באמת עושים בחירה נכונה שהרי ידוע כי בהרבה מקרים העובדים שפורשים לא תמיד יודעים כמה כסף מגיע להם, כמה כסף ייכנס להם לאחר כל הניכויים ועוד. לכן חשוב להיעזר בעורך דין מקצועי שיוכל להדריך ולהסביר לכם את משמעות כל הסעיפים.

 

איסוף נתונים במסגרת פרישה מהעבודה מרצון

במסגרת תכנון פרישה מהעבודה מומלץ ורצוי לאסוף את מגוון הנתונים העדכניים הנוגעים לזכויות, חסכונות וכספים שצברתם במהלך השנים במקום עבודתכם הנוכחי וכן במקומות עבודה קודמים. הנה חלק מהדברים שאתם חייבים לבדוק:

  1. קופות גמל וקרנות השתלמות
    1. יתרה עדכנית
    2. נתונים ואסמכתאות.
    3. תאריכים של הצטרפות.
  2. פוליסות ביטוח (ביטוחי מנהלים)
    1. יתרה עדכנית
    2. העתק של פוליסות הכוללים את התנאים שלהם ונספחים.
  3. קרן פנסיה
    1. יתרה עדכנית
    2. פירוט של כל הזכויות וכן העתק תקנון של קרן הפנסיה שלכם.

פרישה מהעבודה -חשיבות עורך דין שמתמחה בדיני עבודה ופנסיה

כפי שניתן להבין בכל הנוגע לפרישה מוקדמת צריך להתחשב בגורמים רבים ולתכנן כל צעד ושעל על מנת להבטיח יציבת כלכלית מבלי לפגוע בהכנסתכם העתידית דרך קרן הפנסיה. אם הוצעה לכם תוכנית פרישה מהעבודה ברצון אנו ממליצים לכם בחום ליצור קשר עם עורך דין אשר מתמחה בדיני עבודה ופנסיה שיוכל להדריך וללוות אתכם לאורך כל התהליך תוך שמירה על האינטרסים שלכם ומימוש זכויותיכם כחוק.

לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ – מוזמנים להשאיר פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: