על פי בית הדין לעבודה כל מעסיק מחויב לקיים לעובד שלו שימוע לפני פיטוריו בו הוא יוכל להשמיע את כל הטיעונים לרצונו לפטר את העובד וכן הזדמנות לעובד להשמיע טיעונים שיוכלו להצדיק את המשך העסקתו. בכל מקרה חשוב להבין כי מדובר בזכות יסודית ובסיסית לכל עובד. כל מה שרציתם לדעת על הזכות לשימוע וכיצד הוא צריך להתקיים על פי החוק.
כאמור במקרים בהם המעסיק רוצה לפטר את העובד שלו – הוא חייב לערוך לאותו עובד שימוע בו הוא יוכל לנמק את סיבותיו המלאות לפיטורים ולעובד תינתן הזכות המלאה להגיב ולהשמיע את טענותיו/התנגדותו במידה ויש. על פי פסיקת בית הדין לעבודה – אי קיום שימוע לפני פיטורים היא עבירה על החוק.
מטרת השימוע היא למעשה להעניק לעובד הזדמנות להשמיע את דבריו לפני קבלת החלטה של פיטורים סופיים ובמקרים מסוימים אף לבקש "הזדמנות נוספת" בו הוא מתחייב לתקן את מעשיו ולהשתפר. המעסיק צריך לקבל את ההחלטה הסופית בהתבסס על האינפורמציה שקיבל מהעובד במהלך השימוע ושכן תוכל להשפיע כאמור על החלטתו הסופית.
מעסיק, איך עליך לנהל שימוע על פי חוק?
מעסיקים וחושבים לפטר את העובד שלכם? אנו ממליצים תחילה לבדוק בחום היטב את השיקולים והאם יש אופציות נוספות שעומדות על הפרק לפני צעד קיצוני, לדוגמה: העברה לתפקיד או מחלקה אחרת. במידה וגם לאחר שעשיתם חושבים עדיין החלטתם שמדובר בצעד הנכון בשבילכם יש להזמין את העובד לשימוע. שימו לב – את ההזמנה לשימוע עליכם למסור לעובד מבעוד מועד ובשום פנים ואופן לא מהרגע לרגע. זאת במטרה שהוא יוכל להכין את עצמו. את השימוע כדאי להעביר בכתב ובמכתב יש להבהיר את הנושא של השימוע וכי הולך להיות מדובר באפשרות לסיום העסקת העובד בחברתכם.
במהלך השימוע – יש להדגיש בפני העובד שעומד בפניכם שמדובר בשימוע ושאתם בודקים את האפשרות לסיום העסקתו וכן הסבירו לו את שיקולכם והנימוקים של החלטתכם. כמו כן, חשוב מאוד לאפשר לעובד שלכם להגיב לטיעונים שלכם בין אם במקום או על ידי הזמנה לשימוע נוסף בו שיוקדש לכך. בכל מקרה – אסור לכם להתעלם או "לא להקשיב" לטיעוניו, גם כאשר מדובר בסיטואציות מורכבות שמערבות רגשות מעורבים ולא קלים.
שימו לב שהעובד יכול להגיע לשימוע עם ייצוג על ידי עורך דין עבודה או חבר ועד. במהלך השמעת טענותיו של העובד אנו ממליצים לכם לא להתווכח איתו – יש להאזין בסובלנות ולספק לו תשובה הוגנת (אפשר באותו רגע, עדיף לאחר כמה ימים). יש לרשום את כל מה שהוא אומר בפרוטוקול של השימוע ולהעביר לעובד שלכם העתק.
לאחר השימוע עם העובד, כדאי לערוך פגישה עם גורמים נוספים בין אם זה ממונה ישיר או מנכ"ל, היו הוגנים והציגו את כל הטענות של העובד ורק לאחר שתראו את התמונה המלאה קבלו החלטה הסופית בעניין. ההמלצה היא להמתין לפחות יום ולא לקבל החלטה פזיזה מיד בסיום השימוע (דברים יכולים להשתנות אחרי שינת לילה)
לאחר שגיבשתם את החלטתכם הסופית יש לזמן את העובד לשיחה נוספת בה תמסרו את ההחלטה הסופית שלכם. אם החלטתם לפטר אותו, אפשר למסור בשלב זה כבר את מכתב הפיטורים – שימו לב שאתם שומרים על חוק הודעה מוקדמת ובהתאם לחוזה העסקה עליו חתמתם עם העובד.
כמה זמן אחרי השימוע אפשר לפטר עובד?
החוק מגדיר "זמן סביר" – משמעות ההגדרה היא שלא ניתן לפטר ישר בתום השימוע על מנת שיהיה ברור לכולם שהמעסיק אכן שקל את טענותיו של העובד.
מה קורה אם העובד לא מגיע לשימוע?
במקרה בו העובד לא מופיע לשימוע, המעסיק יוכל לראות זאת כוויתור על הזכות.
מה קורה אם מדובר בעובד שהפר חוזה עם סעיפים חמורים? האם אני עדיין צריך לערוך לו שימוע?
התשובה היא שלילית. גם במקרים בהם מדובר בהפרה של סעיף בחוזה או הסכם שהיה לכם – ההליך חייב להיות מוסדר ומתועד בפרוטוקול.
יש לי עובד חדש – פחות מחודש במקום עבודה. האם צריך גם כאן לקיים שימוע?
כן, גם לעובד שנמצא כמה ימים ואף עובד שמוגדר זמני יש צורך לקיים שימוע.
מה הן העילות שמצדיקות פיטורים?
צמצומים בארגון, הפרות משמעת של העובד, הפרת סעיפי הסכם העסקה, חוסר שביעות רצון של המעסיק וביצועים לא מספקים, אי עמידה ביעדים ומעשים פליליים.
באילו מקרים אסור לפטר עובד?
אפליות על רקע מין, הורות, לאום, מגדר. שימו לב שאם החלטתם לפטר עובד על רקע "צמצומים" אך מתברר שלא היה צמצומים בארגון שלכם מדובר בעבירה על החוק.
>> כדאי לדעת – אסור לשלוח שימוע בזמן שהעובד בימי מחלה.
מה קורה אם לא התקיים שימוע לפני פיטורים?
אם אתם עובדים ואתם עומדים בפני פיטורים זכרו יש בכל מקרה יש לכם את הזכות להגיע לשימוע בו תוכלו לשמוע מה הסיבות שמביאות לפיטורכם וכן להשמיע את טיעונכם. כמו כן, אם מועד השימוע לא מתאים לכם או שאתם זקוקים לזמן נוסף להתכונן – יש לכם את הזכות לדרוש זאת מהמעסיק שלכם.
במקרה בו העובד פוטר ללא קיום שיצוע הרי מדובר בפיטורים שלא כדין ובמקרה זה עומדות בפני העובד 2 אופציות עיקריות:
- העובד יכול להגיש תביעה נגד המעסיק בפני בית הדין לעבודה אשר יכולה לגרום לביטול הפיטורים וכן השבתו למקום העבודה, יחד עם פיצויים.
- הגשת תביעה לקבלת סעד פיצויים בלי ניסיון לבטל את הפיטורים.
במקרים בהם העובד ירצה למנוע את פיטוריו וחושש מהליך השימוע, מהתנהלות או חושש שהתהליך אינו מתקיים בהתאם לחוק – כדאי לקבל ייעוץ מקצועי מעורך דין שמתמחה בדיני עבודה והליכי שימוע ולקבל ממנו הדרכה כיצד להתנהל מול המעסיקים בשימוע. חשוב לזכור כי למרות שיחסי הכוחות בין העובד למעביד לא שווים – כיום קיימים חוקים שכל מטרתם היא לשמור על הזכויות של העוסקים ולהגן עליהם מפני ניצול ומהלכים לא חוקיים מצד המעביד.
החוקים שנקבעו על ידי בית הדין לעבודה מחייבים את כל המעסיקים לנהוג כלפי כל העובדים שלהם ללא יוצא מן הכלל בכבוד ולתת להם את הזכות לממש את כל הזכויות שלהם. אף מעסיק לא יכול לנהוג כבריון וככל העולה רוחו – אם מישהו רוצה לפטר אתכם, הוא צריך לתת לכם את הסיבות שהובילו לכך ולהעניק לכם שימוע הוגן ותקני. במקרים בהם המעסיק שלכם מפר את הזכויות הבסיסיות שלכם ואת החובות המוטלות עליהם – תוכלו להגיש תביעה לבית הדין העבודה. בפאת המורכבות הרבה בדיני העבודה מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בדיני עבודה ויוכל ללוות אתכם לאורך כל הדרך.
חוששים שעברתם שימוע לא תקין? פוטרתם ללא שימוע? אתם צריכים עורך דין. משרדנו מתמחה בדיני עבודה ולרשותנו עומדים עורכי הדין המקצועיים והמנוסים ביותר שיעניקו לכם ייעוץ וייצוג משפטי תוך מתן פתרונות ייחודים ומתואמים אישית. אנו נעניק לכם שירות חסר פשרות ולא נפסיק להילחם עד למימוש מלא של הזכויות שלכם!
לפרטים נוספים השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.