תביעת אבהות

פעמים רבות מתעוררות שאלות אשר נוגעות לזהות אביו של הילד בבתי משפט לדיני משפחה. בניגוד לזהות האמא שאפשר לדעת בוודאות, הזהות של האב היא עניין קצת יותר מורכב ולקביעה זו יש חשיבות רבה. מה היא תביעת אבהות? מתי אפשר להגיש אותה? המומחים שלנו עונים על כל השאלות החשובות בנושא.

תביעת אבהות הינה תביעה הצהרתית שמוגשת לבית משפט דיני משפחה שבסופה אפשר לקבוע בוודאות מי הוא האבא של הקטין. פסק דין זה הוא בעל משמעויות רבות ויכול לשמש את הורי הילד וכן הילד עצמו למימוש הזכויות הפיננסיות אשר להן הילוד זכאי מאביו הביולוגי. את התביעה יכול להגיש אחד ההורים, אפוטרופוס או הקטין לאחר שהתבגר. במשפט יצטרף דגם יועץ משפטי שיוכל לתת חוות דעת שמטרתה תהיה לוודא שהקטין לא יפגע לאורך כל התהליך.

לרוב בית המשפט יבקש הוכחת אבהות על ידי צו לעריכת בדיקת רקמות שתוצאותיה יהיו ההוכחה אם הוא אכן האב או לא. יחד עם זאת, חשוב לציין שבית המשפט לא ייטה להורים על ביצוע בדיקה במקרים שיכול להיות חשד לממזרות על מנת לא לפגוע במעמדו של הקטין. בסיטואציה מורכבת זו תביעת אבהות תיערך באופן זהיר ועל סמך ראיות נסיבתיות ומשפטיות בלבד.

במידה ויש צו לביצוע בדיקת רקמות – האם, האב והקטין יתייצבו לערוך את הבדיקה במרכז רפואי. הבדיקה נעשית על ידי בדיקת רוק או דם. התוצאות הבדיקה הן מסווגות והן אלה שיכריעו את תביעת אבהות.

מהי בדיקת אבהות וכמה היא עולה?

הבדיקה מבוססת על בדיקת DNA והיא מתבצעת באמצעות טכנולוגיה חדשנית עם יכולות דיוק של 99.9%. כאמור, הבדיקה יכולה להתבצע על ידי בדיקת דם, שורש מהשערה, רקמות מהרוק והן מסווגות על פי סוג הדם ומטען גנטי. את לקיחת הדגימות עושים במעבדה מיוחדת ודרכה ניתן להוכיח אם אכן קיים קשר גנטי בין הנבדקים, הדגימות שנלקחות נבדקות ומושוות ולאחר מכן נעשה אבחון מקיף של חומצות הגרעין של הDNA.  הבדיקה המדויקת מאפשרת להוכיח קרבה משפחתית כמו אבהות ואימהות. כדאי לדעת שבתי המשפט לוקחים בחשבון את סיווג הרקמות לצורך הקביעה מי אביו של הילד ולצורך כך החוק הסמיך ביצוע בדיקה שמכונה "חוק המידע הגנטי". עלות הבדיקה היא כ-4000 ₪.

היכן ניתן לבצע את הבדיקה?

את הבדיקה אפשר לבצע באחת מהמעבדות המאושרות על ידי בתי המשפט. היא צריכה להתבצע בהשתתפות של כל המעורבים וכן בנוכחות אנשי צוות. בישראל יש סך הכול חמש מעבדות אשר מוסמכות לבצע בדיקת רקמות להוכחת אבהות. חשוב להדגיש כי במקרים בהם אין צו מתאים מבית משפט לא יהיה ניתן לקיים את הבדיקה. כמו כן, גם במידה וניתן צו של בית משפט לביצוע הבדיקה האמורה לאב ולאם יש את הזכות המלאה לסרב לעבור את הבדיקה – אך יש לקחת בחשבון כי בית המשפט יוכל להטיל סנקציות מסוימות על ההורים שמסרבים לערוך בדיקה זו. אדם שרוצה להוכיח שהוא אכן האב של הילד יוכל לעשות את הבדיקה עצמאית באחת מהמעבדות, אך התוצאות שהתקבלו לא יוכרו בבית משפט כראיה ולכן גם לא יהיה להן תוקף משפטי והיא לא תוכל לסייע בעדכון שם האב במסמכים כמו תעודת זהות, תעודת לידה וכדומה.

 באילו נסיבות ניתן להגיש תביעת אבהות?

בדיקת אבהות שנערכת במסגרת תביעת אבהות תוכל להתבצע על ידי צו בית משפט ובכל תרחיש בו צריך להוכיח או להפריך קשר בין הילד לאב. להלן מספר דוגמאות:

  • במקרים בהם האישה הרתה אך לא נמסר מידע על זהות של הילד או האב. בכל שלב ניתן יהיה להגיש תביעת אבהות. יש להדגיש כי במקרה שיש חשש שהילד יהפוך לממזר אז בית המשפט ימנע מביצוע בדיקה זו על מנת לא לפגוע בו.
  • אישה לא נשואה שיש לה ילד ותרצה להוכיח שלילד שלה יש אבא תוכל להגיש תביעת אבהות. במקרה שאכן שהבדיקה מאושרת אז האב יצטרך לשאת בחובות הקבועות בחוק.
  • במידה והגבר טוען כי הקטין הוא הילד הוא יהיה רשאי להגיש תביעת אבהות. במקרים בהם בית המשפט ימצא סיבות מצודקות הוא יוצא צו מיוחד לבדיקת אבהות.
  • גם במקרים בהם הגבר טוען שהוא לא האבא על מנת להיות פטור מחובות קבועות בחוק. בגלל חשש לממזרות ייתכן ובית המשפט לא יאשר הוצאת צו לבדיקה זו מתוך חשש שהילד ייפגע.
  • ילד שנולד על ידי הורה פונדקאות בחול יהיה צריך לבצע בדיקת אבהות על מנת שיהיה אפשר לרשום את הילד כבנו בת"ז ורשומות של משרד הפנים.
  • מקרים בהם יש חשד לגניבת זרע – אב שעבר בדיקת אבהות על פי בית משפט ונמצא שהוא אביו של הילד יצטרך לשאת באחריות ובחובות הקבועות בחוק כלפי ילדיו וזה לא רלוונטי אם הילד נוצר בהסכמה שלו עם/בלי חוזה עם האם.
  • זוגות שהם מוגדרים כידועים בציבור ולא רשמו את הילד המשותף שלהם שנה לאחר לידתו – יהיו מחויבים לעשות בדיקת רקמות ולהוכיח שהם ההורים.
  • על פי חוק השבות, כל אדם שנולד לאב הוא יהודי ייחשב כיהודי ויהיה זכאי לקבל אזרחות ישראלית. במקרים בהם אין רישום יהיה אפשר להוציא צו לבדיקת אבהות על מנת שיהיה ניתן לקבוע את זכויותיו של העולה.
  • כאשר אחים ירצו להוכיח קשר משפחתי בניהם הם יהיו רשאים לדרש בדיקת אבהות.

 

מה קורה כשאחד הצדדים מסרב לבדיקה במסגרת תביעה לאהבות?

כאמור בדיקת אהבות תבוצע רק במקרים בהם יש צו מיוחד מבית המשפט, יחד עם זאת – במקרים בהם אחד ההורים לא רוצה לבצע את הבדיקה, בית המשפט לרוב לא יוכל לכפות אותו לבצע זאת אך הוא יכול להתייחס לזה כ"ביזוי בית משפט" ויהיה רשאי לגזור עליו עונשי מאסר. כמו כן, סירוב ייחשב כראיה לכך שההורה המסרב מנסה להסתיר ולטשטש את האמת על מנת לעמוד בחובתם כחוק. בכדי למנוע את ההשלכות הללו, ההורה המסרב יוכל לנמק מדוע הוא מסרב ולטעון לצורך העניין שאבהות שלו מוטלת בספק בגלל שבאותה תקופה האם קיימה מערכות יחסים נוספות. אם הוא יביא ראיות לכך שהאם אכן ניהלה מערכות יחסים אינטימיות באותה תקופה, בית המשפט יהיה רשאי לפסוק לטובתו של הילד ולא לחייב את הנתבע לעבור בדיקה. שימו לב! אמינות בדיקת רקמות עומדת על 99.9% בזכות הטכנולוגיה המתקדמת, לכן לא ניתן לערער על התוצאות שליה, אלא כן תצליחו להוכיח שהתוצאות זויפו.

תביעת אבהות – עורך דין דיני משפחה

מעוניינים להגיש תביעת אבהות לבית משפט? מומלץ להתייעץ קודם עם עורך דין שמתמחה בדיני משפחה בכלל ותביעות אבהות בפרט. כפי שניתן להבין, תביעות הללו מורכבות ורגישות מאוד עם פרמטרים רבים שיש לקחת בחשבון. עורך דין מקצועי ומנוסה יוכל לסייע לכם להוציא את האמת לאור.

נשמח לעמוד לשירותכם! משרדנו בעל ניסיון עשיר ומתמחה בכל הנוגע לדיני משפחה. לפרטים נוספים מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם ונציגנו ידאגו לחזור אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: