תקיפת חסר ישע

עבירות התעללות ותקיפת חסר ישע נחשבות לחמורות מאוד בחוק ומתייחסות לפגיעה אכזרית, משפילה וכוחנית כלפי קורבנות אשר אינם מסוגלים להגן או לדאוג על עצמם. כיצד מוגדרת תקיפת חסרת ישע בחוק? מי הוא אדם חסר ישע? ומה הענישה? על כך ועוד במאמר שלפניכם.

נתחיל מהתחלה, מהי תקיפה?

על מנת להבין היטב את עבירת תקיפת והתעללות בחסרי ישע, ראשית ננסה להבין כיצד מוגדרת עבירת תקיפה. עבירות תקיפה הן כל פעולה אלימה שמפעילה כוח כלפי אדם אחר וגורמת לו לאי נעימות ללא הסכמתו – היא יכולה להתבטא בנגיעה, דחיפה וכן שימוש בכלים שיוצרים זרם חשמלי, חום, גז, ריח ועוד.

עבירות תקיפה מתחלקות לשתי קבוצות עיקריות. הראשונה מכונה "תקיפת סתם" – אלו עבירות שנעשות בהם פעולה אלימה ותוקפנית אך מבלי לגרום לקורבן פגע או חבלה גופנית. לדוגמא: מכה קלה, סטירה, דחיפה ועוד. הענישה בגין סוג עבירות זה הוא עד שתי שנות מאסר. הקבוצה השניה כוללת תקיפות חמורות יותר בהם עלול להיגרם חבלה ואף נזק קבוע לקורבן. הענישה בגין עבירה זו יכולה להגיע עד שלוש שנות מאסר בפועל.

מיהו חסר ישע?

כעת שאנו יודעים מה היא תקיפה, נדון בשאלה מי הוא חסר ישע על פי הגדרת המשפט הפלילי? אדם חסר ישע הוא אדם אשר לא מסוגל לדאוג ולהגן על צרכיו הבסיסיים ולבריאות שלו. מצב זה נובע בדרך כלל כאשר הקורבן הוא תינוק או קטין, קשישים, בעלי מגבוליות פיזית ו/או נפשית, אנשים אשר לוקים בשכלם ועוד. בשורה תחתונה, כל אדם אשר אינו שולט בחייו ומתפקד נחשב לחסר ישע.

מהי תקיפת חסר ישע?

עבירת התעללות וכן תקיפת חסר ישע נחשבת לעבירה חמורה מאוד. התקיפה/התעללות יכולה להיות מנטלית, פיזית או מינית ועלולה להביא לידי אישום פלילי. חשוב לציין כי לא רק במקרים של "התעללות" אלא גם בסיטואציות בהם יש הזנחת חסר ישע. כמו כן, האדם שנתפס בגין עבירה זו יהיה חשוף לעונש של עד שבע שנות מאסר וכן אם מדובר גם באדם שהוא מטפל (קרי גננת, מטפלת) העונש יוכל להגיע עד תשע שנות מאסר בפועל.

אילו עבירות התעללות ופגיעה בחסרי ישע קיימות?

  • פיזית – במקרים אלו מדובר בעבירת אלימות הכוללות פגיעות פיזיות כמו למשל כוויות, מכות, שבירת אברים, הרעבה, קשירה ועוד.
  • פסיכולוגית – פגיעות פסיכולוגיות יכולות להבתטא על ידי הטחת עלבונות, השפלה מילולית, בידוד חסר הישע מהעולם ואי עזרה בפעולות בסיסיות בהם הוא זקוק לעזרה.
  • הזנחה – במקרים של הזנחה נחשבים בין היתר – אי החלפת ביגוד, חיתולים, ניקוי של המקום, מניעת תרופות ועוד.
  • התעללות מיניתעבירות מין באשר הן או התעללות מינית היא תחום מורכב כשלעצמו, אך בהקשר לחסרי ישע לרוב הכוונה למטפלים פרטיים או במוסד או על ידי כל אדם שמנצל את העמדה של הקורבן ומנצל את מצבו.

 

>> סעיף 368ב לחוק העונשין אוסר על תקיפת חסר ישע או קטין:

  1. התוקף חסר ישע או קטין וגורם לו חבלה של ממש, דינו – מאסר חמש שנים; היה התוקף אחראי על הקטין או על חסר הישע, דינו יהיה מאסר שבע שנים.
  2. עבירה לפי סעיף א בה נגרמה לקטין או לחסר הישע חבלה חמורה, דינו של התוקף יהיה מאסר שבע שנים, ואם היה התוקף אחראי על הקטין או חסר הישע, דינו – מאסר תשע שנים.
  3. לעניין סעיף זה, “חבלה” – בין גופנית בין נפשית

על פי חוק העונשין, אדם אשר נאשם בגין עבירות התעללות ותקיפת חסר ישע צפוי לקבל עונש מאסר שנע בין חמש לתשע שנים. כמו כן, יש חשיבות רבה לדיווח על עבירה זו ועל כל אזרח מוטלת חובת הדיווח בגין עבירה זו לרשויות החוק.

הנה כמה דוגמאות לענישה בגין עבירות אשר מוגדרות כפגיעה בחסר ישע:

  1. תקיפה של חסר ישע או קטין – אדם שפוגע בחסר ישע דינו יהיה 5 שנות מאסר בפועל. במקרים בהם מדובר על בן משפחה אשר אחראי על חסר הישע אז יהיה מדובר בעבירה חמורה יותר והעונש יטפס ל7 שנות מאסר בפועל. כמו כן, במקרים בהם העבירה גרמה לחבלה אצל הקורבן עונשו יעמוד על 9 שנות מאסר.
  2. הפרה של חובת דיווח – במקרים שיש חשד שמתקיימת פגיעה או תקיפת חסר ישע אז רשויות החוק מחייבות כל אדם לדווח על כך לרשויות החוק. כדאי לדעת שבית המשפט רואה בחומרה רבה מקרים של אי דיווח ולכן העונש יעמוד של שלוש שנות מאסר.
  3. תקיפת זקן – תקיפה של אדם שגילו מעל 65 הינה נחשבת לתקיפה של קשיש שאין ביכולתו להגן על עצמו כאדם צעיר כלומר – אדם חסר ישע. לכן, במקרים אלו העונש יעמוד על 5 שנות מאסר בפועל וכן אם נגרמה חבלה או פגיעה חמורה 7 שנות מאסר.
  4. התעלללות בחסר ישע – אדם שיבצע עבירה התעללות בחסר ישע בין אם היא גופנית, נפשית או מינית יקבל 7 שנות מאסר. במקרים בהם מדובר גם באדם שהיה אחראי על הקטין (לדוגמה, גננת או מטפלת) אז העונש יעמוד על 9 שנות מאסר.

 

חובת הדיווח

כאמור החוק מחייב כל אדם שעד לאלימות/התעללות בחסרי ישע לדווח לרשויות החוק. הפרה של חובת הדיווח בעלת השלכות משפטיות; כלומר, מי שנמנע "סתם" מלדווח כי ישנה פגיעה בקטין או חסר ישע עונשו יגיע לשלושה חודשי מאסר. במידה ומדובר באנשי מקצוע אשר חשופים לאלימות כלפי קטינים/חסרי ישע הענישה מחמירה אף יותר ועומדת על שישה חודשי מאסר בפועל.

חשיבות עורך דין – עבירות תקיפת חסר ישע

אם אתם מואשמים בגין עבירה של פגיעה בחסר ישע אנו ממליצים לכם לפנות בהקדם לעורך דין פלילי מהסיבה הפשוטה שאתם עומדים בפני תהליך משפטי בעל השלכות רבות שכולל מאסר בפועל למספר שנים.

אם אתם הקורבן ונעשתה נגדכם עבירה של פגיעה על ידי קרוב משפחה גם במקרים אלו חשוב מאוד לפנות לייעוץ וליווי משפטי מטעם עורך דין פלילים אשר ידאג לכם לאורך כל התהליך וכן יוכל לסייע לכם בהגנה על ידי פעולות שונות, כמו צו הרחקה, גירושין ועוד.

עורך דין פלילי לתקיפת חסר ישע – ייצוג חשודים או נפגעי עבירה

אם אתם חשודים בפגיעה או/ו מעורבות בפגיעה והתעללות בחסרי ישע או/ו קטינים – פנו עוד היום לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין פלילי שמתמחה בתחום. ייעוץ מקדים יוכל לסייע לכם להיערך באופן הטוב ביותר לקראת ההליכים המשפטיים ובמקרים מסוימים להפחית משמעותית את הענישה. להבדיל מעבירות פליליות אחרות מדובר בעבירה בעלת פגם מוסרי חמור שכן לא מדובר בפגיעה באדם "רגיל" אלא באדם שאין ביכולתו להגן על עצמו, לכן יש חשיבות רבה לייעוץ מקדים עם עורך דין פלילי.

משרדנו מספק ייעוץ וייצוג משפטי בדינים פליליים בכלל ובעבירות תקיפת חסר ישע בפרט. אנו נשמור על האינטרסטים שלכם לאורך כל התהליך תוך חתירה עיקשת לתוצאות המטיבות ביותר עבורכם. בין אם אתם חשודים בגין עבירת תקיפת חסר ישע או קורבנות לעבירה זו – אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר ולקבל ייצוג משפטי מקצועי, עם פתרונות שמתאומים אישית לכם. לפרטים נוספים השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

 

לשיתוף המאמר: