משפטים צבאיים עלולים להסתיים בעונש מאסר בכלא צבאי וחיילים רבים אינם יודעים מהן ההשלכות של כלא כזה על החייל בצאתו לאזרחות וכיצד זה משפיע על שירותו הצבאי. גם אם האישום נראה לכם פעוט וחסר סיכוי להסתיים בגזר דין של מאסר עליכם לפנות לעורך דין צבאי בכל מקרה ומיד בהתחלה. רצוי לטפל בכל מצב כזה כבר בתחילתו על מנת למנוע את המשפט עצמו כבר בשלב ההתחלתי כדי לא להידרדר לסיכוי שאכן החייל יגיע לכלא צבאי בסופו של דבר. להלן מדריך קצר על כלא צבאי.
מתי מגיעים לכלא צבאי והיכן הוא נמצא?
חיילי סדיר, קבע ומילואים נשלחים לכלא צבאי לאחר הרשעתם במשפט וזה יכול להיות משפט בבית דין או ביחידה שלהם. כלא צבאי משמש גם למעצר בזמן חקירה בדיוק כמו בהליכים אזרחיים. בעבר היו שלושה בתי כלא צבאיים – כלא 4 שמחולק לנשים ולגברים וכלא 6. היום מחליף אותם מתקן כליאה חדיש בשם כלא 22 – נווה צדק – מתקן מודרני וחדשני שנמצא בבית ליד, והוא כולל את כל המתקנים שנדרשים לכליאת חיילים וחיילות ושיקום שלהם על מנת להחזירם לחיי שגרה סדירים ככל האפשר. הכלא מחולק לפי מדרג העבירות כדי לכלוא את החיילים בהתאם וכדי שהם יוכלו להרגיש נוח יותר. המטרה בכליאה היא לא רק ענישה אלא היא גם שיקום לאחר הענישה.
השלכות הכלא על המשך השירות
חייל שנכנס לכלא צבאי מופסקת למעשה תקופת השירות שלו והוא ממשיך בה לאחר צאתו מהכלא. ההשלכות על האזרחות נובעות מחומר העבירה, האם נרשם לו רישום פלילי שעשוי להשפיע על עתידו ועל האפשרויות שלו לקבל תפקידים מסוימים או להתקבל למקומות עבודה שדורשים עבר נקי. עם זאת, ובכפוף לחומרת העבירה, יש השלכות מקילות אם באמת יש נסיבות כאלה בעבירה ולכן יש גם היום נטייה למחוק רישומים פליליים לאחר תקופת התיישנות מסוימת במקרים רבים. בנוגע להמשך השירות – יכול להיות שהעבירה תמנע מהחייל להמשיך בתפקידו או במסלול הכשרה או קורס מסוים לפי שיקול דעתם של מפקדיו ולפי החוק הצבאי הרלוונטי במקרה שלו. לשם כך רצוי לפעול כמה שיותר מוקדם בעזרת עו"ד צבאי כדי להפחית כמה שאפשר את חומרת העבירות שבהן הוא מואשם כדי להפחית את סכנת המאסר. רישום פלילי מופחת כזה נמחק לאחר חמש שנים.
עבירות שעליהן נעצרים ואופי החיים בכלא צבאי
העבירות יכולות להיות חמורות ופליליות אבל גם כאלה שייחודיות לצבא ולחוקיו, כמו עבירת עריקות ונפקדות או עבירת חריגה מסמכות וסירוב פקודה במקרים מסוימים. זה לא החלטי תמיד אלא נקבע גם בשטח לפי המקרה ותנאיו. במעצר וגם במאסר יש לחייל עדיין זכויות כמו ביקורים משפחתיים, הזכות להחזיק חפצים אישיים בכפוף לפקודות וללא שיבוש חיי הכלא וגם זכות לקבל סנגור צבאי או לפנות לקבלת ייצוג של עורך דין צבאי פרטי שמאושר על ידי הצבא. הציוד האישי מותר לפי רשימה אישית ואפשר להשלים את מה שחסר בקנייה בשקם וכמובן לקבל חבילות משפחתיות, אם כי רק מה שמותר לפי חוקי הכלא. לשם כך נעזרים במשפחה או בחברים על מנת לקבל עזרה. יש חיילים שיכולים במקרים חריגים כמו מקרה פטירה או אזכרות להגיש בקשות לחופשה, אולם זה לא מקובל לתת חופשה לעצירים לפני משפט או כאלה שכלואים לתקופות קצרות של כמה שבועות.
מה עושים בכלא צבאי?
הרבה פעמים הורים של חיילים אשר נשלחו לכלא צבאי והחיילים עצמם שואלים מה עושים בכלא צבאי ומהו סדר היום. אז במידה רבה אנחנו מדברים על סדר יום הדומה למה שהחייל מכיר מהשירות שלו. בדרך כלל היום מתחיל מוקדם, בערך בשעה חמש וחצי בבוקר. חיילים דתיים כמובן מקבלים זמן כדי להתפלל בבוקר ומכאן מתחיל הלו"ז כמו שנקבע על ידי המפקדים. במהלך היום החיילים יכולים למצוא את עצמם משובצים לעבודות רס"ר. החיילים יכולים למצוא את עצמם בפעילויות חינוכיות שונות וכן הלאה. עיקר מה שנקרא 'העונש' הוא כי אותם חיילים לא יורשו לחזור הביתה לאורך כל פרק הזמן הזה בו הם למעשה נשפטים לכלא צבאי.
תהליך הקליטה ואי כשירות
בצה"ל פועלים במלוא הזהירות החל מתהליך הקליטה וכלה לאורך כל שהותם של אותם חיילים בכלא הצבאי. לאורך תהליך הקליטה החייל אשר נשפט למאסר נדרש לעבור בדיקות רפואיות אצל הצוות המקצועי בבית הכלא כמו גם להיפגש עם מש"קית ת"ש. במידה והחייל סובל מבעיות רפואיות כלשהן או בעיות במישור הנפשי, חשוב להציף את הדברים הללו לאורך תהליך הקליטה. כדי שהחייל יחשב בתור מי שעומד בקריטריונים של אי כשירות לכלא צבאי, הוא צריך לעבור את האבחון של אנשי הצוות בכלא. לכן, כיוון שתהליך הקליטה יכול להיות מעט ארוך, אנחנו לא ממליצים להגיע זמן קצר לפני תום הקליטה. אלא לקחת מספיק זמן מראש כדי שתוכלו להציג את הטענות שלכם בצורה ברורה. כמובן, אם יש לכם לבטים או אם אתם רוצים לקבל ליווי מקצועי, אתם בהחלט יכולים לבקש עזרה מעורך דין מקצועי ולהתכונן עם כל התשובות הנכונות לקראת תהליך הקליטה הצפוי .
האם מדים של כלא צבאי שונים?
יש פער בין מדי הצבא הרגילים ובין אלו הניתנים בבית כלא צבאי. מדי בית כלא צבאי הם שאריות שניתנו לצה"ל מצבא ארצות הברית וזה מה שיקבלו החיילים בכניסה למתקן הכליאה. כמובן, זכותו של כל חייל לקבל מדים במידה שלו בהתאם לתקנון הצבאי הרגיל.
השקם בכלא צבאי
גם חיילים בכלא צבאי רשאים ליהנות מהשק"ם. בכל יום מקבלים החיילים לאורך התקופה כמה שקלים ואיתם הם יכולים לרכוש מוצרים כאלו ואחרים. חשוב לזכור כי אסור לאחד המפקדים לשלול את הזכות הזו מאותו חייל כלוא באופן שרירותי. כך שכדאי לשים לב לעניין הזה ובמידה והזכות שלכם נפגעה, להילחם עליה כמובן.
ביקורי משפחות, מה צריך לדעת
כיוון שעיקר העניין בכלא צבאי הוא שהכלואים לא מקבלים הזדמנות ללכת הביתה, הרי שהם מקבלים את הזכות לביקורי משפחות. חיילים רווקים יהנו מהזכות לביקורים החל מהיום השמיני למאסר. חיילים נשואים וחיילי מילואים יהנו מהזכות הזו החל מהיום השלישי למאסר. הביקורים יתקיימו אחת לשבועיים לפרק זמן של חצי שעה בערך ויכללו עד ארבעה אורחים לכל היותר. בנוסף, כל חייל יקבל את הזכות לדבר עם המשפחה ועם קרובים נוספים כמה דקות בכל יום. הכל בהתאם ללוח הזמנים שיקבע על ידי המפקדים במתקן.
אתם זכאים לייצוג משפטי במידת הצורך
כל חייל רשאי להביא ייצוג משפטי שילווה אותו לאורך תקופת המשפט ותקופת המאסר. כך שבמידה ואתם חוששים כי הזכויות שלכם נפגעות מסיבה זו או אחרת, תוכלו תמיד לפעול כדי לקבל את המגיע לכם על פי חוק.
זה אף פעם לא נעים להישפט וללכת לבית כלא צבאי. אבל כדאי לדעת כי אתם לא הראשונים להימצא במצב הזה וכי יש דברים רבים אותם ניתן לעשות כדי לעזור לכם לעבור את התקופה הזו בצורה נעימה עד כמה שניתן. לפרטים, מידע נוסף וקבלת ליווי מקצועי, מוזמנים ליצור קשר.