קצבת נכות כללית היא קצבה שניתנת על ידי המוסד לביטוח לאומי למי שבעקבות נכות גופנית, נפשית או שכלית ולא יכול להתפרנס באופן ראוי, כלומר למי שכושר העבודה שלו נפגע בלפחות 50%. כדי לקבוע את דרגת אי-הכושר, שבעקבותיה ייקבעו אחוזי הנכות, יש לעבור הליך במוסד לביטוח הלאומי שעיקרו ועדה רפואית.
כיצד נקבעים אחוזי נכות?
אחוזי הנכות נקבעים, כאמור, על ידי ועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי, שבראשה עומדים כמובן רופאים המתמחים בתחום הרפואי ממנו סובל המבוטח. הוועדה קובעת את אחוז הנכות לפי קריטריונים מוגדרים מראש בתחום של תביעות ביטוח לאומי ולא על סמך תחושת בטן או רגש, אך עם זאת – כדי להוכיח שאתם סובלים מבעיה רפואית, נפשית או שכלית בגינה אתם מבקשים לקבל קצבת נכות, יש צורך במסמכים רפואיים, חוות דעת והיכרות טובה עם החוק ועם הזכויות שלכם, כיוון שמטבע הדברים – המוסד לביטוח לאומי לא שש לחלק אחוזי נכות לכל דורש. אם אתם סובלים ממספר ליקויים רפואיים, תקבלו אחוז נכות עבור כל בעיה ומחלה בנפרד, ולבסוף ייעשה שקלול שאינו חיבור הסכומים.
דרגות נכות
ישנן 4 דרגות נכות: דרגה מלאה בשיעור של 100% או 75%, שמעניקה קצבה מלאה בגובה של 3,700 ₪, דרגה חלקית בשיעור של 74%, שמעניקה קצבה חודשית בגובה של 2,522 ₪, דרגה חלקית בשיעור 65% שמעניקה קצבה בגובה 2,273 ודרגה חלקית בשיעור 60% שמעניקה קצבה חודשית חלקית בסך של 2,135. אם ההכנסות של בן או בת הזוג של הנכה, הכנסות שהן מעבודה ושאינן מעבודה (לדוגמה, השכרה של נכס) נמוכות מ-6,014 – ישנה זכאות לתוספת תשלום בגין בן/בת הזוג. בנוסף, ישנן הטבות נוספות כדוגמת סיוע בארנונה, מים, חשמל, פטור משתלום דמי ביטוח לאומי, תג נכה, תו חניה ועוד.
למה חשוב להגיש תביעה?
מיותר לציין עד כמה חשיבותה של קצבת הנכות היא משמעותית לקיום של חיים מכובדים, ואף יותר מכך – לקיום של חיים. אדם שאיבד את כושר עבודתו להתפרנס זקוק לסכום כסף על מנת שיוכל לדאוג לצרכים הבסיסיים ביותר – ממזון ושתייה ועד לתרופות וחימום בחורף. לאחוזי הנכות הנקבעים בוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי יש חשיבות גבוהה מאוד על גובה הקצבה, וכל אחוז לכאן או לכאן – יכול, כפי שניתן לראות, להשפיע במאות שקלים בחודש.
לצד חשיבותה של הוועדה, כדאי לדעת שפקידי התביעה של המוסד לביטוח לאומי מערימים קשיים רבים על המבוטחים כדי להימנע ממתן קצבה, ולכן יש להיערך לוועדה בצורה הטובה ביותר, החל מאיסוף מסמכים רלוונטיים, דרך חוות דעת מקצועיות מטעם מומחים בתחום, מילוי טפסים כנדרש, לדעת מה אומרים וכיצד עונים על שאלות ולא פחות חשוב – היכרות עם הזכויות שעומדות לכם על פי החוק.
כיוון שמדובר בתהליך מורכב, מומלץ להסתייע בשירות של עורך דין תביעות ביטוח לאומי כדי למקסם את הסיכויים שלכם לקבל את זכויותיכם.