מה העונש על נהיגה בשכרות ומה עושים?

כולנו כבר יודעים שהשילוב של אלכוהול ונהיגה יוצר קוקטייל קטלני ביותר. אם אתם קוראים את השורות הללו – סביר להניח שכבר קיבלתם זימון לבית משפט בגין נהיגה בשכרות. מאמר זה ירכז את כל מה חשוב לדעת והשלבים הנכונים שעליכם לנקוט.

נהיגה בשכרות מוגדרת כאחת העבירות החמורות והקטלניות ביותר שקיימות בחוקי התעבורה בישראל ובעולם היות שהיא מסכנת לא רק את הנהג השיכור אלא גם את כל הנוסעים ברכב וכן עוברי הדרך – נהגים אחרים או הולכי רגל. לכן בתי המשפט בישראל מטילים עונשים חמורים על מי שמורשע בעבירה ורישיון הנהיגה יפסל לפחות לשנתיים.

חוק נהיגה בשכרות – מי הוא שיכור על פי החוק?

סעיף 64 ב לפקודת התעבורה קובע כי "שיכור" הינו אחד מאלה:

א. מי ששותה משקה משכר בעת נהיגה או בעת שהוא ממונה על רכב.

ב. מי שבגופו מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף של סם מסוכן.

ג. מי שבגופו מצוי אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שקבע שר התחבורה בהתייעצות עם שר הבריאות ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת.

ד. מי שנתון תחת השפעת משקה משכר או תחת השפעת סם מסוכן ובלבד שבבדיקת מעבדה לא נמצא שריכוז האלכוהול בדמו נמוך מהסף המרבי שנקבע בתקנות לפי פסיקה (3).

 

נעצרת לבדיקה שגרתית? במרבית המקרים השוטר יבקש ממך לנשוף לתוך מכשיר שמכונה "נשיפון". חשוב להדגיש – המכשיר לא יכול לבדוק את כמות האלכוהול אלא רק אם יש שאריות באוויר שיוצא מהגוף. אם לא נמצאו שאריות אלכוהול – אתה משוחרר. אם נראה שכן נשארו שאריות אלכוהול, קודם כול לא להילחץ. אנו ממליצים בשלב הזה להתחיל להקליט או לצלם את המפגש עם השוטר – הקלטות אלו יוכלו לסייע לך אם יוגש נגדך כתב אישום. השוטר ימלא דו"ח "תחקור חשוד" אשר יכיל את פרטיך ונתונים נוספים. כמו כן יאסור עליך לאכול, לשתות, לעשן עד לביצוע בדיקת הינשוף המפורסמת. ייתכן שהשוטר יבקש ממך לבצע בדיקת מאפיינים חיצוניים (שים יד על האף, תעמוד על רגל אחת) כדי לראות אם אתה שיכור. עצה שלנו – סרב לבצע את הבדיקה הנ"ל. אבל אל תסרב לעשות בדיקת ינשוף כיוון שסירוב לבדיקת ינשוף ייחשב כהודאה באשמה.

קיבלתי תוצאה שלילית בינשוף – מה עושים?!

אם קיבלת תוצאה שלילית בינשוף אתה תקבל מהשוטר זימון לבית משפט וכן זימון לשימוע שיערך בשלושת הימים הקרובים. המלצה שלנו – לא משנה מה השוטר הצהיר בפניך, ברגע ששוחררת סע לבית חולים הקרוב ובקש לעשות בדיקת דם כדי לבדוק אם אכן היית שיכור בזמן שנעצרת. חשיבות הזמן היא קריטית ובעלת משמעות אדירה עבורך.

מה העונש על נהיגה בשכרות?

כדי לנסות למזער את התופעה המסוכנת כמה שניתן, ישראל הוציאה אוסף של תקנות וחוקים שמחמירים מאוד עם נהגים שיכורים. אם נתפסתם נוהגים בשכרות תוכלו לצפות לעונשים הבאים:

  • שלילה מנהלית:

    הענישה הראשונה שמתרחשת היא ענישה מנהלתית שמוטלת לרוב על ידי קצין משטרה. מטרתה למנוע מהנהג לעלות על ההגה ומלסכן עוברי דרך אחרים. הנהג החשוד יוזמן לשימוע מול קצין המשטרה לא יאוחר משלושה ימים ממועד ביצוע העבירה. במהלך השימוע הקצין רשאי להטיל שלילת רישיון נהיגה לתקופה קצובה הנעה בין 90-30 ימים בהתאם לסוג העבירה והשלכותיה. אם הנהג נעדר מהשימוע – תוטל שלילה מנהלתית אוטומטית

  • פסילת רישיון:

    לאחר שימוע והפסילה המנהלתית, יוגש נגד הנהג החשוד כתב אישום. העונש הקבוע לנהג שביצע עבירה נהיגה בשכרות הוא מינימום שנתיים שלילה בפועל. שימו לב – אם מדובר בנהיגה בשכרות פעם שניה, בית המשפט רשאי לפסול את רישיונו של הנהג לתקופה של ארבע שנים ואף יותר.

  • קנס:

    בית המשפט רשאי להטיל בנוסף לכל מגבלה אחרת גם קנס כספי. גובה הקנס יקבע בהתאם לנסיבות ולנזקים שהנהג גרם. יש לציין שבנסיבות מסוימות בית המשפט לתעבורה עשוי להקל על גובה הקנס במקרים כמו בעיות רפואיות, שכר נמוך, מצב כלכלי קשה ועוד

  • מאסר בפועל:

    במקרים מסוימים, בעיקר אם הייתה מעורבות עבירות חמורות נוספות, גרימה לנפגעים או מוות ברשלנות וכן אם בבדיקת עבר תעבורתי נמצא שהנהג מחזיק "בעבר תעבורתי שופע" בית המשפט רשאי להטיל על הנאשם מאסר בפועל או על תנאי.

האם ניתן להפחית עונש על נהיגה בשכרות?

למרות העונשים הכבדים שנקבעו בחוק לגבי נהיגה בשכרות – עדיין ניתן לצמצם את העונש בגין נהיגה בשכרות באמצעות ייעוץ וייצוג משפטי של עורך דין תעבורה מקצועי, יהיה ניתן לצמצם משמעותית את הענישה ובמקרים אך לבטלה. כדי להרשיע את הנהג החשוד בית המשפט זקוק לראיות קבועות – אם יימצאו שיבושים ותקלות בראיות, גזר הדין עשוי להשתנות משמעותית.

>> הידעת? אם השוטר שעצר אותך לבדיקה שגרתית ולא המתין 15 דקות בדיוק מהרגע שסיימת לשתות/לאכול/להקיא/לעשן לפני שביצע את הבדיקה – התוצאה תיחשב ללקויה ועלולה להיפסל. במקרים כאלו יהיה אפשר לטעון כי תוצאות הבדיקה אינן קבילות ובית המשפט ישקול למזער את העונש ובמקרים מסוימים אפילו לבצע זיכוי מנהיגה בשכרות לגמרי.

נהיגה תחת השפעת אלכוהול: איזו השפעה יש לכמות האלכוהול על גובה הענישה?

תקנה 169 א' לתקנות התעבורה קובעת כי מעל כמות מסוימת של אלכוהול בגוף, ייחשב הנהג כמי שביצע עבירה של נהיגה בשכרות:

  • בבדיקות דם – עד 50 מ"ג אלכוהול ב-100 מ"ל דם.
  • בבדיקת נשיפה – עד 240 מיקרוגם אלכוהול בליטר אוויר שננשף.

חשוב לציין כי לפי פסק דין 11893/07 בית המשפט המחוזי קבע כי הרף המינימאלי להרשעת נהג בעבירה של נהיגה בשכרות יעמוד על 290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אויר נשוף.

לכן רף האכיפה של עבירה זו עומד על 290 מיקרוגרם בליטר אויר נשוף – ורק מכמות זו מוגשים כתבי אישום.

השפעות נוספות על חומרת העונש

יש להדגיש כי יש מקרים שונים של עבירות נהיגה בשכרות וכולם נבדלים אלו מאלו – לכן גם בית המשפט לא שם את כל סוגי המקרה בסל אחד וניתן להצביע על נסיבות מיוחדות. לדוגמה, במקרים שבהם לא התרחשה תאונה עקב עבירת נהיגה בשכרות. או לחילופין, מקרים שבהם כן הייתה תאונה אך לא נגרם נזק בגוף או ברכוש.

עבירות קודמות לנאשם

אם הנהג הנאשם בעל עבר פלילי תעבורתי נקי – ייתכן שפרט זה עשוי לשחק לטובתו ויוטל עליו עונש מקל יחסית. לעומת זאת, אם לנאשם יש עבר תעבורתי כבד אזי שהדבר עלול לגרום להחמרה משמעותית בעונש וחשוב לדעת כיצד להציג זאת בפני בית המשפט.

לרוב במקרים כאלו, נרצה להגיע להסדר טיעון נוח ומקל מול התביעה כדי להימנע מקבלת פסק דין שעשוי להחמיר מאוד עם הנאשם. נדגיש כי ככל שהפנייה לעו"ד תעבורה תהיה מהירה – כך הנהג הנאשם מגדיל את סיכוייו שעונשו יופחת משמעותית ואף יבוטל.

חשיבות ייצוג משפטי בגין נהיגה בשכרות

כאמור במקרים כאלו ייעוץ מוקדם עם עו"ד הוא קריטי ועשוי לסייע לכם להתנהל באופן נכון ויעיל מול רשויות החוק השונות מהרגע הראשון דבר שישפיע לטובה על גורלכם במשפט.

עו"ד תעבורה מקצועי יכול להסביר לכם אילו ראיות יש לאסוף באופן עצמאי – לכן ככל שהפנייה לעו"ד תהיה סמוך לאירוע – כך הראיות עשויות הראיות יהיו רלוונטיות הרבה יותר. כמו כן, עו"ד מנוסה יכיר היטב את הנהלים של השוטרים ויבדוק אם היו פרצות בהתנהלות שלהם מולך.

נתפסתם והואשמתם בגין נהיגה בשכרות? אנו מזמינים אותכם ליצור קשר עם משרדנו בהקדם. השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם.

לשיתוף המאמר: