מהו כתב אישום והאם הוא ניתן לביטול?

מי שלא עוסק במשפט פלילי, מכיר המון מושגים מהתחום, אך לרוב לא באמת יודע מה הם אומרים. אחד המושגים היותר שכיחים הוא כתב אישום. במאמר הבא נסביר מהו כתב אישום והאם הוא ניתן לביטול? ומהן אותן פעולות שיש לבצע לאחר קבלת כתב אישום.

מהו כתב אישום?

כתב אישום הוא למעשה מסמך אשר פותח את כל הקשור בהליכים פליליים. מסמך זה מוגש על ידי התובע של המדינה שהוא למעשה יכול להיות פרקליט, שוטר או עורך דין. כתב האישום כולל בתוכו שלושה נושאים חשובים: העובדות שמציגות את טענות התביעה, החקיקה אשר מתארת את העברות המיוחסות לנאשם ועדי התביעה שיעדו בבית המשפט. אפשר לומר שזהו מעין סיכום של כל הדברים הקשורים באישום ובמשפט שיתקיים בעקבותיו. 

איך יודעים שכתב האישום יצא?

הנאשם יקבל את כתב האישום יחד עם זימון ראשון לבית המשפט. מכיוון שממדובר באישום פלילי, הנאשם יהיה חייב להיות נוכח בזימון זה. אי נוכחות תביא לצו מעצר שיחייב את הבאתו על ידי המשטרה אל בית המשפט. ברור לכל הצדדים שלא כדאי לא להגיע לדיון בבית המשפט וכדאי לשתף פעולה. מדובר בהליך פלילי מחייב שהנאשם הוא חלק ממנו וחייב להיות בו ולשמוע את הקראתו בעת הדיון הראשוני. 

האם כתב אישום עשוי להיות מבוטל?

נגדיל ונאמר כי תמיד עדיף לא להגיע למצב שיוצא כתב אישום. עדיף תמיד לפנות אל עורך דין פלילי כמו עו"ד פלילי שוש חיון, שיסייע באי הוצאת כתב אישום עוד בזמן החקירה. מדובר בהליך ידוע ועל עורך הדין להיות בעל ידע וניסיון כדי שזה יקרה.

מה קורה אם כבר יצא כתב אישום?

במידה וכבר הוגש כנגדכם כתב אישום, הרי שאתם חייבים לפנות אל עורך דין פלילי שיסייע לכם. הביטול של כתב האישום לא מתרחש מעצמו ולמעשה מדובר במו"מ של עורך הדין שלכם מול הפרקליט שאצלו נמצא התיק. על עורך הדין להביא עילה מוצדקת לכך שיש לבטל את כתב האישום וברור שזה לא מתרחש כך סתם. 

מהן העילות שיכולות לבטל כתב אישום?

  • חוסר עניין לציבור – הכוונה כאן שעל ף הראיות, העמדה לדין של אותו נאשם אינה תביא לתועלת חברתית ומחוסר העמדה לדין לא ייגרם כל נזק לציבור. כמובן שבמשא ומתן נלקחים בחשבון חומרת המעשה והנסיבות שהחשוד ביצע את המעשה. 
  • חוסר בשימוע – כל נאשם, גם אם מדובר בנאשם על עבירה פלילית, יש לו את הזכות לשימוע. על המשטרה לשלוח לנאשם מכתב על זכותו זו. במידה ולא הייתה לו זכות כזו, ניתן לבטל את כתב האישום. 
  • הסדר על תנאי – אם העבירה נחשבת לעוון, ניתן לבטל את כתב האישום ובתנאי שאין לנאשם רישום פלילי. 
  • הגנה מהצדק – כלומר שיש בכתב האישום פגיעה בעקרונות הצדק וההגינות. גם במקרה זה יהיה ניתן לבטל. 

לשיתוף המאמר: