חופשה ללא תשלום היא הרבה יותר מפסק זמן. יש לה משמעות משפטית בעלת חשיבות רבה מאד, הרלוונטיות לזכויות העובדות, משמעות שחשוב וכדאי לדעת. עובדים המעוניינים לצאת לחופשה או זקוקים לה בשל נסיבות שונות (למשל, טיול, מצב בריאותי המצריך טיפולים מיוחדים ועוד), יכולים לקחת חופשה ללא תשלום במידה ולא עומדים לרשותם ימי חופשה שנתיים צבורים. את החופשה הזו יוכלו לקחת/לקבל בהסכמת המעסיק בלבד ולמשך פרק הזמן שהוחלט עליו מראש ומוסכם על ידי הצדדים. חופשה שכזו ללא הגבלת זמן תיחשב כפיטורים לכל דבר, פיטורים שאינם בהסכמה. לאורך כל התקופה הזו יישמרו ביניהם יחסי עובד מעביד ולא יפגעו, גם אם בפועל העובד לא נמצא במקום העבודה ולא עובד כלל.
מונח פופולארי בכל תקופה, ולא רק בזמן הקורונה
חל"ת הוא מונח שמוכר לנו מלא מעט כותרות של השנתיים האחרונות, מונח שהפך לפופולארי מאד בעקבות נגיף הקורונה, שהוביל בתי עסק רבים לשלוח את עובדיהם לחופשה ללא תשלום. יחד עם זאת, לא מעט עובדים נתקלים במונח הזה, ובעיקר בתקופת החגים ובחופשות הארוכות, שכן מעסיקים רבים אוהבים להוציא אותם לחופשה מרוכזת ללא תשלום בזמן זה, הן כדי לחסוך בהוצאות והן כדי להימנע מתשלומים מיותרים.
מהו ההיבט החוקתי של חופשה מרוכזת
חופשה מרוכזת היא חופשה שאליה יוצא העובד ביוזמת המעסיק והיא חופשה רציפה. מעסיק יכול להוציא עובד או עובדים לחופשה כזו ובתנאי שמדובר בחופשה בת למעלה מ-7 ימים (כולל) ובתנאי שניתנה על כך הודעה מראש (14 ימים מראש). לעובדים שלא צברו מספיק ימי חופשה, לא ניתן לכפות עליהם לצאת לחופשה כזו, ובמקרים כאלה יצטרך המעסיק לשלם להם עבור אותם ימים וגם לא ינכה אותם מימי החופשה העתידיים. את החופשה המרוכזת אפשר לקחת במקרים של מצב חירום או מצב מיוחד בעורך ולעיתים גם כאשר ניתנה, על ידי גורם מוסמך, הוראה לסגור את אותו מקום העבודה או להשאיר את העובדים בבתיהם.
מה קורה במקרים של חל"ת לאחר חופשת לידה ודמי אבטלה
חופשה ללא תשלום לאחר חופשת לידה אפשרית גם ללא הסכמו של המעסיק. כל זאת בתנאי שאורכה לא יעלה על רבע ממספר חודשי העבודה שבהם עבדה אצל אותו מעסיק וגם לא על 12 חודשים מיום הלידה. תנאים אלה חלים גם במקרים של חופשה לידה בעקבות פונדקאות או אימוץ. באשר לדמי אבטלה – עובדים שנמצאים בחל"ת למשך תקופה של יותר מ-30 ימים, יהיו זכאים לקבל את דמי האבטלה בתנאים מסוימים. בתקופת הקורונה כולנו זוכרים את הפרסומים הרבים בדבר עובדים רבים שהוצאו לחופשה ללא תשלום והיו זכאים לדמי אבטחה החל מיומה הראשון של החופשה (משמע – קוצרה תקופת ההמתנה המקובלת).
מהן זכויותיו של העובד לאחר החזרה לעבודה מחל"ת
עובדים שסיימו את החל"ת וחוזרים לעבודה נדרשים לעדכן את לשכת התעסוקה באשר לחזרתם. החזרה למקום העבודה אפשרית על פי החוק, אך אין מחובתו של המעסיק להחזיר את העובד לאותה המשרה שבה עבד לפני היציאה לחופשה. כל זאת, כמובן, בתנאי שבוצעו שינויים מסוימים במקום העבודה המצריכים את ההליך הזה.