ברוב המקרים פירוק שיתוף בדירה לאחר קבלת צוואה אינו אפשרי, אלא במקרים שבהם היורשים המנושלים מהנכס מקבלים תשלומי איזון כפיצויים כדין. אלא אם הוחלט על תשלומי איזון לחלק מהיורשים, בד"כ לא יהיה מנוס ממכירת הזכויות בנכס – המשיכו לקרוא.
מדוע מתבצע פירוק שיתוף בין יורשי דירה?
פירוק שיתוף בין יורשי דירה מתבצע מסיבות שונות, לעיתים כדי למנוע מחלוקות ובפעמים אחרות כדי למצות את כלל הזכויות שניתן לקבל מנכס כזה או אחר. בתוך כך, אלו הן הסיבות הנפוצות לכך:
- כדי לאפשר לכל יורש ליהנות באופן עצמאי מהדירה.
- כאשר נדרשת הסכמה של כל היורשים על כל שינוי בדירה, אך יש מחלוקות המונעות את הפעולה.
- כאשר ישנן מחלוקות על השכרתה, מכירתה, שיפוצה או בנוגע לשימוש אחר בה.
נוסף על הנ"ל, כאשר דירה נמצאת בבעלות משותפת של מספר יורשים, קיימת תמיד איזושהי אפשרות למחלוקות בין היורשים בנוגע לחלוקת הוצאותיה או לחלוקת הרווח ממנה. לכן, פירוק שותפות בדירת מגורים לאחר קבלת צוואה יכול למנוע מחלוקות אלו ולסייע לשמור על שלום המשפחה.
פירוק שותפות בדירה לאחר קבלת צוואה מחייב הסכמה?
באופן כללי, ההליך של פירוק שיתוף בין יורשי דירה יכול להתבצע בהסכמה או שלא בהסכמה, תלוי ובהתאם לנסיבות של כל מקרה לגופו. לצורך העניין, במקרה של הסכמה, היורשים יכולים להגיע להסכם ביניהם בדבר אופן פירוק השיתוף. אופן הפירוק יכול להתבטא בדרכים שונות, כמו למשל מכירת הדירה לצד שלישי או העברת חלק מהדירה ליורשים אחרים בתמורה לתשלום. עם זאת, במקרה של אי הסכמה, ניתן להגיש תביעה לפירוק שיתוף לבית המשפט לענייני משפחה. במקרה זה, בית המשפט יכריע כיצד לפרק את השיתוף, בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה. כך או כך, מומלץ ליורשים לפנות לעורך דין לענייני ירושה ולקבל ייעוץ משפטי בהתאם.
מהי זכות דיירות מוגנת?
כאמור, פירוק שותפות בדירה לאחר קבלת צוואה יכול להתבצע בהסכמה או שלא בהסכמה, אך במקרים מסוימים לא ניתן לפרק את השותפות עקב חוק זכות דיירות מוגנת. נסביר את מהות החוק הנ"ל בעזרת דוגמה: נניח שאתם 3 אחים במשפחה אשר מבקשים לפרק שותפות בדירת ירושה, אבל אחד מהאחים שלכם התגורר בדירה זו טרם הירושה נכנסה לתוקפה. לצורך העניין, נניח שאותו אח התגורר עם ההורים שלכם באותן שנים. במקרה זה, אותו אח אשר התגורר עם הוריכם עשוי לטעון שלא ניתן לפרק את שותפות הידרה מפאת חוק זכות דיירות מוגנת. במקרים מהסוגים האלו, חשוב לפנות לייעוץ משפטי כדי למנוע סכסוכים מורכבים יותר.
לסיכום, למה חשוב לקבל ייעוץ משפטי?
בסופו של דבר, פירוק שותפות בדירה לאחר קבלת צוואה הוא הליך מצד אחד מורכב, אבל מצד שני, רגיש ועשוי להוביל לסכסוכים עמוקים בין בני המשפחה. זו הסיבה העיקרית לכך שחשוב לקבל ייעוץ משפטי של עורך דין לענייני ירושה. בעוד שעו"ד יכול לספק ליורשים את ההגנה והביטחון הדרושים להם במהלך ההליך, עו"ד ירושות יכול גם לנהל מו"מ בין היורשים. זכרו, בכל מקרה שבו צוואת המורישים אינה ברורה או חד משמעית, עורך הדין יכול לסייע ליורשים לפרש את הצוואה ולהבין את כוונתו של המוריש. לכן, אל תחשבו פעמיים, אם אתם צריכים ייעוץ משפטי, קבלו אותו בהקדם.