מהי הענישה על מהירות מופרזת?

מהי מהירות מופרזת?

עבירת נהיגה מהירות מופרזת נחשבת לאחת העבירות הנפוצות והנאכפות ביותר בישראל. מהירות מופרזת מעלה את הסיכון לתאונת דרכים היות והיא מסיחה את דעת הנהג מהמתרחש בכביש ומגבילה את זמן התגובה שלו ואת מרחק העצירה.
נהגים רבים מאבדים שליטה בגלל המהירות ועלולים למצוא את עצמם מעורבים בתאונת דרכים ובסכנת חיים. למעשה, מהירות מופרזת נחשבת לגורם מרכזי לתאונות קטלניות ומעלה את הסיכון בחומרת התאונה. יותר מ-150 אלף דוחות בשנה מוגשות בגין עבירת מהירות מופרזת והיא נמצאת במקום הראשון מתוך עשרות גורמים נפוצים שמובילים לתאונות דרכים. פקודת התעבורה היא שקובעת את המהירות המותרת בכל כביש בישראל והיא מחייבת אתכם לעמוד בה, אם חרגתם מן המהירות דעו כי יש דרגות שונות לחומרת העבירה והיא משתנה בהתאם לפרמטרים שונים.
לפני שיוצאים לכביש, חשוב לדעת מהי המהירות המותרת בכבישים – עירוני, בין עירוני וכביש מהיר, כיצד לפעול לאחר קבלת דו"ח על מהירות מופרזת ועם מי כדאי להתייעץ במידה ובוצעה עבירת תאונה.

מהי המהירות המותרת בכבישי ישראל?

נתחיל במידע החיוני על המהירות המותרת: על פי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, מהירות מרבית מותרת על פי תק' תשמ"ז-1987 תק' תשנ"ח-1997 משתנה לפי סוג הכביש.
המהירות בדרך עירונית לא תעלה על 50 קמ"ש ואילו במהירות בדרך בין עירונית לא תעלה על 80 קמ"ש אלא אם יש תמרור שמורה אחרת. מהירות הנסיעה המותרת בכביש מהיר היא 110 קמ"ש אלא אם יש תמרור שמורה אחרת.
המהירות המותרת היא על פי חוק, תמרורים וחיווי בכביש (למשל, אם יש עבודות בכביש) ולכן, יש להיות קשובים גם למערכות החיווני אפילו ב-WAZE , שוטרי תנועה ותמרורים שמורים על המהירות המותרת לאותו כביש בזמן הנסיעה הקונקרטי.

אמצעי לאכיפת עבירת מהירות מופרזת  

למשטרת התנועה בישראל יש כמה מכשירים למדידת מהירות: מצלמות נייחות ומצלמות ניידות כמו, ממל"ז, ממא"ל דבורה.

  • מצלמות נייחות (א3) – מדובר במצלמות נייחות שמוצבות בצידי הכביש ומשמשות לאכיפת עבירות מהירה, נסיעה על נתיבי תחבורה ציבורית וכן נסיעה באור אדום. יש למעלה מ-150 ממצלמות שמוצבות והן פועלות בתקשורת ישירה מול מרכז הבקרה שמפענח תצלומים ובהתאם שולח דו"חות וזימונים למשפט לנהגים שביצעו את העבירות האמורות. חשוב לציין כי כיום מתנהל משפט אשר דן באמינות מצלמות א3 ובית המשפט לתעבורה צפוי לתת את החלטתו בעניין בחודשים הקרובים ולהכריע אלפי דו"חות שממתינים.
  • ממל"ז (מד מהירות לייזר) – זה הוא מכשיר האכיפה הנפוץ ביותר. המכשיר עובד על קרן לייזר שמופנית לכיוון הרכב, הקרן חוזרת למכשיר וכך הוא מתרגם את הנתונים שנקלטו בו. המכשיר עובד גם על מדידת רכב מאחור וגם מקדימה אך יש לציין כי מדידה בתנועה מאחור (תנועה מתרחקת) תחייב את השוטר לעצור את הרכב הנמדד כמה מטרים לאחר מקום הפעלת הממל"ז.
  • ממא"ל (מולטנובה F6 ) – מכשיר זה עובד על עיקרון דופלר שקובע שגוף מסוים מתקרב למשדר תוך כדי שידור אזי התדר שנקלט ממנו יקטן או יגדל בהדרגה. אפשר להפעילו ידנית או אוטומטית, להתקין אותו בניידת או להציב או על חצובה.
  • דבורה (BEE 3 IL) – דבורה מותקנת בתוך הניידת והיא מודדת את מהירות הרכב בזמן שהניידת בתנועה. לכן, נהג שנתפס בעבירת מהירות באמצעות אמצעי זה ייעצר במקום על ידי אותה ניידת. יש להדגיש כי תפעול מכשיר דבורה דורש מיומנות מצד השוטר בגלל אלמנטים רבים שהוא צריך להתחשב בהם בזמן המדידה, פרט זה יכול לשחק לטובתכם במקרה אתם נשפטים בגין עבירה זו ושנתפסם באמצעות מכשיר זה.

מה גובה הקנס שמקבלים על עבירת מהירות?

ומה קורה אם עברתם על המהירות המותרת ונתפסתם? הענישה על נהיגה מופרזת נקבעת על פי סוג הדרך וגם על סמך דרגת המהירות בה בוצעה העבירה מעל המותר.
בנוסף, עבירת תנועה של מהירות מופרזת לא מסתיימת בתשלום קנס (שצובר ריבית אם לא משלמים אותו על פי התאריך הנקוב) והיא יכולה להשפיע גם על עתידכם בתור נהגים!
לעבירות של 21-30 קמ"ש ובין 31-40 קמ"ש מתווספות גם נקודות לגיליון הנקודות, כ-8 נקודות במקרה של מהירות של בין 21-30 קמ"ש וכ-10 נקודות במקרה של מהירות מופרזת בין 31-40 קמ"ש מעל המותר על פי חוק. לחצו כאן לצפייה בטבלת נקודות התעבורה המציגה את סך הנקודות המלא בהתאם לסוג העברה.

ענישה על עבירת מהירות מופרזת בדרך עירונית

כאמור, ענישה על עבירת מהירות מופרזת תשתנה בהתאם לדרגת החומרה של העבירה ובהתאם לנסיבות המקרה הספציפי. חשוב לציין כי בשנת 2017 ועדת הכנסת הכניסה שינויים בקנסות על עבירות מהירות בין היתר – נהיגה בדרך עירונית במהירות שגובהה ב-31-40 קמ"ש מהמהירות המותרת בדרך עירונית תגרור קנס על סך 1500 ₪. בכל מקרה אם נתפסתם במהירות העולה על המהירות המותרת לא יותר מ-20 קמ"ש מהמותר בחוק – זה יגרור קנס על סך 250 ₪.

נהג שנתפס נוהג במהירות העולה על 40 קמ"ש מעל המותר בחוק צפוי לקבל כתב אישום והזמנה למשפט. כמו כן, קצין משטרה יהיה רשאי לבצע פסילה מנהלתית משך 30 יום.

ענישה על עבירת מהירות מופרזת בדרך בינעירונית

בדרך בין עירונית בה אנו נוהגים לרוב במהירות גבוהה יותר לעומת דרך עירונית – החוקים יהיו שונים. כתב אישום והזמנה למשפט יישלח לנהגים שיתפסו נוהגים במהירות של יותר מ-50 קמ"ש מעל המהירות המותרת בכביש בין עירוני. גם כאן, קצין המשטרה יהיה רשאי לפסול את רישיונו של הנהג מנהלתית למשך 30 יום. נהיגה של 26 עד 40 קמ"ש מעל המהירות המותרת בחוק בדרך בינעירונית תזכה את הנהג בגובה 740 ₪, נהיגה במהירות 41 עד 50 קמ"ש מעל המהירות המותרת תזכה את הנהג בקנס על סך 1500 ₪.

סנקציה מיידית

השוטר שעצר את הנהג בגין עבירת מהירות יהיה רשאי לזמן אותו לשימוע בפני קצין משטרה וכן לתת לנהג הסורר פסילה מנהלתית למשך שלושים ימים. במסגרת השימוע שיערך לא יאוחר משלושה ימים מיום ביצוע העבירה, הנהג יוכל לטעון מדוע יש להימנע מפסילה מנהלתית ולעלות טיעונים שהביאו אותו לידי ביצוע העבירה

מה עושים במידה ועברתם על המהירות המותרת ונתפסתם?

  • אפשר לבקש להישפט – כדי לפחית או למחוק נקודות תעבורה או לשלם את הדו"ח ולהודות באשמה
  • הזמנה לדין – אפשר לעמוד על חפותכם בבית משפט או להגיע להסדר טיעון מקל במסגרתו תוקל הענישה.
  • ביטול פסילה מנהלתית – במקרים מסוימים ניתן יהיה לפנות לבית המשפט ולבקש ביטול פסילה מנהלתית שניתנה על ידי קצין המשטרה.

מה צפוי להיות העונש במקרה של זימון לדין?

כאמור מידת הענישה משתנה בהתאם לכל עבירה ונהג. בכל מקרה בו הנהג החשוד יועמד לדין ויורשע – העונש יושפע גם מעבר התעבורתי הפלילי של הנהג. כמו כן, יש להוסיף כי מביאים בחשבון גם פרמטרים כמו שנות הוותק של הנהג, מידת הנכונות של התובע להגיע לפשרה ועוד. לדוגמה, אם מדובר בנהג שזו היא עבירתו הראשונה ופרנסתו תלויה ברכב אזי הענישה תהיה מקלה יותר לעומת נהיגה במהירות מותרת מעל המותר בזמן שהנהג היה גם תחת השפעת סמים ו/או אלכוהול וכן אם נגרמה תאונה, מידות הנזק, אם היו נפגעים בנפש ועוד.

שימו לב! נוצר מצב לפיו בשל עומס בבתי המשפט, המחוקק בפירוש לא מעודד נהגים שנתפסו במהירות מופרזת להגיש בקשה להישפט וזאת כדי למנוע קריסה תחת נטל תיקים. לכן, ישנם מקרים שבהם נהגים שקיבלו "רק" קנס ובחרו להגיש בקשה להישפט – נמצאו אשמים וקיבלו עונשים חמורים יותר מהעונש שהיו צריכים לשאת בו לו לא היו מבקשים להישפט.

באילו נסיבות יהיה ניתן להקל בענישה?

אם קיבלתם דו"ח או זימון לדין בגין נהיגה במהירות מופרזת דעו שעומדות בפניכם מספר אפשרויות לערער על קביעת השוטר שתפס אתכם. לדוגמה, יהיה אפשר לתקוף את אמינותן של המצלמות או מכשירי הפעלה של השוטר המודד, העדר מיומנות בהפעלת המכשיר, טעות בזיהוי רכב או הנהג ולוודא כי השוטר שתפס אתכם אכן השתמש במכשיר המדידה על פי כל התקנות והנהלים.

אם מדובר במצלמה נייחת (א3) שתפסה אתכם הרי שהמדידה לא בוצעה על ידי גורם האנושי ויהיה אפשר לעלות טענות בדבר אמינות המצלמה, או לבדוק אם ניצבו אנטנות שיכלו לשבש את פעילות המכשיר ובכך להשפיע על האמינות שלו.

חשיבות עו"ד תעבורה בגין עבירת מהירות מופרזת

בין אם הוגש כתב אישום נגד הנהג החשוד או שהוא זה שביקש להישפט – באמצעות עו"ד תעבורה אפשר יהיה להגיע להסכם טיעון ועל ידי כך להביא להליך שיפוט מהיר, קל עם ענישה מקלה. כמו כן, עורך דין תעבורה מקצועי ומנוסה יוכל לסייע להביא לידי מחיקת אישומים, צמצום נקודות תעבורה ובמקרים מסוימים גם לזיכוי הנאשם.

נתפסתם בגין עבירת מהירות? אל תישארו לבד ללא ייצוג מקצועי והולם! משרדנו ייצג נהגים רבים שנשפטו בגין עבירות מהירות בדרגות חומרה שונות ויוכלו לסייע לכם להחזיר את רישיונכם ולהשאיר את הפרשה הלא נעימה מאחוריכם.

לפרטים נוספים וייעוץ משפטי השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: