כל מה שצריך לדעת על פרופיל 45

מה זה פרופיל בצבא?

הפרופיל שלכם בצבא הוא במובנים רבים הסטטוס של מצבכם הבריאותי. יכול להיות שבחיי היום יום אתם אנשים פעילים, עושים ספורט ואוכלים בריא, אבל בסופו של יום הצבא הוא גוף גדול מאוד שצריך להחליט על גורלם של מאות אלפי מתגייסים בכל שנה מחדש. הצבא רוצה להיות בטוח כי הוא שומר על המתגייסים החדשים עד כמה שניתן ולא מציב את החיילים שלא יכולים לעמוד בעומסים גופניים כאלו ואחרים, בסיטואציות שיחמירו את מצבם הבריאותי.
הגיוס לצה"ל הוא הרבה פעמים משאלת ליבם של רבים ובצדק. מדובר על גוף יוצא דופן בו ניתן לשרת במגוון של תפקידים משמעותיים, לתרום למדינה ולהתפתח ברמה האישית. אם הלכתם ללשכת הגיוס, קיבלתם פרופיל שנחשב כזה שלא מתאים לתפקידי לוחמה ואחזקה ואתם רוצים לברר עוד על כך ולהבין מה בכל זאת אתם יכולים לעשות, אנחנו כאן עם כל המידע הרלוונטי.

פרופילים בצהל:

קודם כל, חשוב להבין שהמערכת הזו היא מערכת גדולה ולעיתים מסורבלת – האתגר הגדול של צבא הגנה לישראל הוא להצליח בתוך זמן קצר יחסית למיין את המתגייסים לעתיד לשירות צבאי. המיונים מתחילים בגיל שש עשרה, שנתיים לפני הגיוס והם נקראים: 'צו ראשון'. התהליך הראשוני הזה נועד לסמן באופן כמעט שרירותי את המועמדים לשירות צבאי. במהלך יום המיונים תעברו מבחנים עיוניים, ריאיון אישי ובין היתר בדיקה על ידי רופא צבאי שיעשה לכם בדיקה קצרה לאחר עיון בתיק הרפואי שלכם. הרבה פעמים זה מספיק וכבר בצו הראשון ניתן להגדיר מה הפרופיל שלכם לשירות צבאי.
אבל, מטבע הדברים, משום שמדובר על פרוצדורה קצרה יחסית ובעיקר כזו שנעשית מול הרבה מאוד נערים ונערות צעירים, מתרחשות טעויות, זה בהחלט יכול לקרות. מה גם שמטבע הדברים הגוף משתנה לאורך שנתיים. גם אם בדרך כלל באמת אין שינויים דרמטיים ישנם מקרים בהם השינויים יכולים להיות משמעותיים מספיק כדי לשנות את הפרופיל הצבאי.

מה זה למעשה פרופיל 45?

פרופיל 45 הוא פרופיל שנמצא למעשה מתחת לפרופילים של אלו המתאימים לשירות קרבי ולאחזקה. למעלה נמצאים מי שיש להם פרופיל 97 והם כשירים לשירות צבאי, קרבי מלא. לאחר מכן יהיו אלו עם פרופיל 82 או 72 שכוללים מי שיש להם בעיות פשוטות יחסית של גב או בירכיים, לעיתים אסתמה או משקפיים מה שיוביל אותם או לתפקידי לחימה בחי"ר תוך התחשבות בליקוי שלהם או לתפקידי לחימה של מי שאינו חי"ר כמו שיריון למשל. פרופיל 64 הוא כבר של מי שלא יכולים להיות חיילים בשטח אבל כן יכולים לשמש בשורה של תפקידים תומכי לחימה, לדוגמא מי שיש לו רק כיליה אחת. מדובר על מקרים נפוצים יחסית שבדרך כלל לא יעוררו את דאגתם של הרופאים ויכולים להתרחש אצל מי שמגדירים את עצמם בריאים לחלוטין אבל הם לא יכולים לעמוד בעומס הפיזי שדורש שירות צבאי מלא. מכאן שהם בדרך כלל ישרתו בתפקידים של תומכי לחימה כמו מודיעין, עבודה בלשכה וכיוצא באלו. פרופיל 45 אלו מי שיש להם מגבלה פיזית משמעותית ולמעשה לא יכולים לשרת אפילו בתפקידים הללו. מה שעלול בהחלט למנוע שירות מלא ביחידה משמעותית.

תפקידים לפרופיל 45 – האם יש?

אז אנחנו רוצים, רגע לפני שנדבר על מגוון התפקידים אשר בהם יכולים לשרת מי שהפרופיל שלהם הוא 45, להסביר מה ההבדל בין פרופיל 45 על סעיף נפשי ובין מקרים של הורדה בפרופיל בגלל נכות משמעותית.

במידה ואנחנו מדברים על ירידה בפרופיל שחלה על בסיס נפשי, הרי שבדרך כלל, אותם חיילים ישובצו בתפקידים קטנים יחסית בהם הת"ש גבוה יחסית. אנחנו עוד נדבר בהרחבה מי נחשבים לכאלו עם פרופיל 45 אבל אנחנו נזכיר כי משום שהצבא יעשה הכל כדי להמשיך להיות צבא העם וכדי לאפשר לכל מי שרוצה לשרת בצה"ל, הרי שאנחנו מדברים על מי שיעשו תפקיד מינורי יחסית וקרוב לבית. אבל, אם המגבלה היא פיזית, אנחנו מדברים על עולם אחר.

לצורך העניין, מי שסובל מנכות ברגליו, יכול בהחלט לשרת בתפקידים משמעותיים גם אם הפרופיל שלו נמוך במידה משמעותית. לצורך העניין אנחנו מדברים על שירות בתפקידים בחיל המודיעין. החל משירות ביחידות הסייבר עובר דרך שירות בתפקידים הכוללים תרגום משפות שונות ובחינה של תצלומי אוויר. בדרך כלל בעלי פרופיל 45 לא יזכו לאייש תפקידים הכוללים אחזקה וכדומה. אבל קיימים מקרים בהם חיילים מוכשרים יקבלו את הזכות לשרת בתפקידים עורפיים למשל במשרדים של מפקדים וכן הלאה.

עלינו לזכור כי יש משמעות לסוג הנכות ממנה סובל אותו מלש"ב. לצורך העניין, אם אותו חייל עם יד חסרה, הרי שהוא יכול לשרת בתפקידים שונים דרך היחידה של דובר צה"ל למשל או בגלי צה"ל ואפילו בלהקה צבאית. אם הנכות היא ברגליים אולי נדרש להתאמות אחרות וכן הלאה. בכל אופן, אנחנו ממליצים לא לומר נואש ולהבין כי תמיד יש יותר מדרך אחת להגיע אל המטרה.

מה אתם צריכים לדעת על פרופיל 45 על בסיס נפשי

כאמור, הצבא היא מערכת גדולה. כיוון שאנחנו מדברים על ארגון מורכב מאוד אשר צריך לספק מענה עבור חיילים רבים, הרי שהצבא לא רוצה לקחת אחריות במידה ומלש"ב זה או אחר סובל מבעיה רגשית, נפשית, מורכבת מדי. בגדול, אלו רשימת המחלות בגינן מקבלים פרופיל 45 כמעט באופן אוטומטי:

  • דיכאון מתמשך, דיכאון אקוטי.
  • התקפי חרדה חוזרים
  • פוסט טראומה
  • סכיזופרניה
  • מניה דיפרסיה
  • התקפים פסיכוטיים

בכל אחד מהמקרים הללו חשוב להציג את המסמכים הרלוונטים לצבא כבר בשלב הצו הראשון. אל תשכחו כי מי שמקבלים פרופיל 45 הם גם מי שיכולים ליהנות מזכויות רבות. זכויות פרופיל 45 בין היתר, זו הזכות ליהנות מבירור מלא של המצב הרפואי או הנפשי של אותו מלש"ב כדי שבסופו של התהליך, השיבוץ יותאם לצרכים של אותו מלש"ב.

פרופיל 45 הקלות

ההקלות לפרופיל 45 באות לידי ביטוי בעיקר כאשר אנחנו מדברים על מקרים מהסוג הזה. כאמור, במרבית המקרים ההקלות יתבטאו בסוג התפקידים אליהם אותם חיילים ישתבצו ובכך שהם יקבלו את הזכות לשרת קרוב לבית  וכן הלאה. כמובן אותם חיילים יקבלו את האפשרות לצאת לטיפולים רפואיים שונים, בהתאם לצרכים של אותו חייל.

מה אפשר לעשות

כאמור, גם הצבא טועה לפעמים וקבלת פרופיל שגוי עשוי להיות כחלק ממצב של רשלנות רפואית צבאית. לעיתים הטעויות נובעות מחוסר היכרות, למשל מניעה של לוחמים נמוכי קומה משירות בתפקידים תומכי לחימה בגלל חוסר הבנה של הבעיה הרפואית. אלו יכולות להיות טעויות שנובעות מבחינה לא נכונה של המצב הרפואי של אותו מלש"ב. 

אם אתם נמצאים בבעיה מהסוג הזה או רוצים לבחון את הדברים אתם יכולים לקבל ייעוץ משפטי עם עורך דין צבאי שיעזור לכם לקבל החלטות נבונות בנושא.

לשיתוף המאמר:

ניווט מהיר

לייעוץ ראשוני

היי! השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.