חלוקת נכסים בגירושין: הסכמי רכוש לעומת כניסה למשפט
בכל הנוגע לגירושין ורכוש, אתם עשויים לחשוב שהשאלה החשובה ביותר היא מי מקבל מה בגירושין. כמובן שזו השורה התחתונה בסוף התהליך. אבל השאלה הראשונה היא האם אתה ובן זוגך יכולים להסכים כיצד לפצל נכסים וחובות במקום ששופט יחליט זאת עבורך. זה בגלל שעלות הגירושין עולה בהרבה כשאתה הולך למשפט.
בהמשך נדבר עוד על אופן הכנת הסכם רכוש בגירושין – כולל כיצד לקבל עזרה כאשר אתה מתקשה להסכים עם בן או בת הזוג, ומה קורה לאחר חתימת הסכם. לעת עתה, עליך לדעת שכל עוד אתה ובן זוגך מסכימים, אתה חופשי להמציא כל דרך לחלק את הרכוש שלך שתרצה – ללא קשר לאופן שבו שופט יחליט בנושא. ובכל זאת, ייתכן שהשופט לא יאשר את ההסכם שלך – צעד הכרחי לפני קבלת הגירושים הסופיים שלך – אם זה נראה לא הוגן.
כיצד חוקי המדינה משפיעים על חלוקת הרכוש והחובות בגירושין?
גם אם אתה מקווה להימנע ממשפט על ידי הסדר בנוגע לרכוש, עליך להבין את הכללים המשפטיים הבסיסיים של חלוקת הרכוש. הכללים האלה יהיו ברקע כשאתם מנהלים משא ומתן עם בן הזוג שלכם, כי הם יניעו את החלטת השופט בנושא אם זה יגיע לזה.
מה ההבדל בין רכוש זוגי לבין רכוש נפרד?
ברוב המקרים רק רכושך הזוגי יחולק בגירושין, בעוד שאתה ובן זוגך תשמור כל אחד על רכוש נפרד משלך. אבל איך יודעים אילו נכסים הם זוגיים ואילו נפרדים?
ככלל, רכוש שנצבר בנישואין כולל כל כסף או נכס אחר שאחד מבני הזוג הרוויח או רכש במהלך הנישואין – אלא אם שניהם חתמו על הסכם בכתב (כגון הסכם ממון) לשמור על חלק מהרכוש או כולו בנפרד.
נכס נפרד כולל בדרך כלל:
רכוש שהיה בבעלותו של בן זוג לפני הנישואין
רכוש או מתנות בירושה לאחד מבני הזוג, וכן
פיצויים בגין תאונה אישית.
ההבחנה בין חלוקת רכוש נפרד לרכוש משותף יכולה לפעמים להסתבך, כמו למשל כאשר זוגות מערבבים כספים נפרדים וכספים מנישואין בחשבון בנק אחד, או כאשר הם משתמשים בכסף מחשבון משותף לביצוע שיפורים או תשלומי משכנתא על בית אחד מבני הזוג היה בבעלותם לפני שהתחתנו.
מהו תשלום השוויון?
כמובן שכאשר אנו מדברים על חלוקת רכוש בגירושין, אין זה אומר פיצול פיזי של כל נכס בין בני הזוג. לרוב, השופטים יקבעו לכל אחד מבני הזוג אחוזים מהשווי הכולל של כל רכושם הזוגי של בני הזוג, בניכוי חובותיהם. לאחר מכן, השופט יחלק נכסים ויקצה חובות כך שחלקו של כל אחד מבני הזוג יגיע לאחוז שנקבע. זוגות עוברים בדרך כלל תהליך דומה כאשר הם מכינים הסכם להסדר רכוש.
אבל מה אם לזוג יש נכס אחד – כמו בית – ששווה הרבה יותר מכל שאר הנכסים שלהם ביחד?
נדבר להלן על דרכים שונות להתמודדות עם בית בגירושין. אבל בעיה זו יכולה להופיע גם כאשר לזוגות יש שני נכסים יקרי ערך שאינם מאזנים זה את זה (כמו חשבונות פרישה), ואין מספיק נכסים אחרים כדי להשלים את ההבדל. פתרון אחד הוא לגרום לבן הזוג שמקבל את הנכס היקר יותר לבצע את מה שמכונה השוואת תשלום או השוואת תשלום לבן הזוג השני.
מן הסתם, הסכום לתשלום ההשוואה חייב לצאת מרכושו הנפרד של בן הזוג המשלם, מחלקו ברכוש הזוגי או משילוב של השניים. כאשר לאותו בן זוג אין מספיק כספים כדי לכסות את הסכום, השופט עשוי להורות על תשלומים עתידיים. אך אם אתה שוקל הסכם פשרה עם הסדר מסוג זה, עליך להיות מודע למלכודות הפוטנציאליות ולדבר תחילה עם עורך דין גירושין מנוסה.
איך הבית שלך מחולק בגירושים?
אם יש לך בית עם בן/בת זוגך, ייתכן מאוד שזה יהיה הנכס הזוגי היקר ביותר שלך. עובדה זו – לצד הקשר הרגשי לבית המשפחה, בעיקר לילדים – גורמת לכך שההתמודדות עם הבית תהיה לרוב החלק הקשה ביותר בחלוקת הרכוש. זו לא רק שאלה של מי מקבל את הבית בגירושין, כיצד מתוגמל בן הזוג השני על חלקו בהון העצמי, והאם כדאי לעבור דירה במהלך הליך הגירושין. החלטות לגבי בית המשפחה קשורות קשר הדוק גם לנושאים אחרים בגירושין, כמו משמורת ילדים, מזונות ילדים ומזונות.
>>> למידע נוסף על חלוקת רכוש בגירושין כנסו לכאן
ישנן מספר דרכים שונות לטפל במה שיקרה לביתך לאחר גירושין, כולל:
רכישת הבית מבן זוגך. אם אתה רוצה לשמור על הבית, בדרך כלל תצטרך למחזר את הלוואת המשכנתא כדי למצוא את המזומנים לרכישת בן זוגך ולשים את הנכס על שמך. כמובן, זה לא תמיד אפשרי, תלוי בשיעורי הריבית ובדירוג האשראי שלך.
למכור את הבית. אם אינכם יכולים להרשות לעצמכם רכישה או אופציה אחרת — או שאף אחד מכם לא מעוניין להישאר בבית המשפחה — תוכלו למכור את הבית כשתתגרשו ולחלק את התמורה.
מכירה נדחית. אם זה אפשרי מבחינה כלכלית, אתה והאקס שלך עשויים להמשיך להיות בבעלות משותפת על הבית שלך לאחר הגירושין למשך תקופה מסוימת. אתה יכול להחליט על אפשרות זו – או שופט עשוי להורות על כך – כאשר לאחד ההורים יש משמורת פיזית ראשית על ילדים הזקוקים ליציבות של שהייה בבית המשפחה. זה עשוי להיות הגיוני גם כאשר שוק הנדל"ן הנוכחי חלש במיוחד. גם כאן, אם אתה שוקל הסדר זה כחלק מההסדר שלך, עליך לדבר עם עורך דין לדיני משפחה לגבי הסיכונים וכיצד לטפל בהם בהסכם שלך.
אם הבית הוא רכוש נפרד של אחד מבני הזוג, אותו בן זוג לרוב ישמור עליו. אך אם כספי נישואין הלכו לתשלומי משכנתא, שיפוצים ותיקונים, בן הזוג השני יכול להיות זכאי לחלק מעליית ערך הנכס במהלך הנישואין.