חלוקת רכוש בגירושין

החוק בארץ קובע שבזמן גירושין ייעשה איזון משאבים בין רכוש של בני הזוג והוא יחולק באופן שווה בניהם. מה היא חלוקת רכוש וכיצד היא מתבצעת? איך ניתן להגן על עצמנו במקרים הללו? המומחים שלנו מסבירים לכם במאמר זה.

לאחר שנים של זוגיות מאושרת והקמת משפחה – כשליש מהזוגות בישראל מתגרשים ואז מתחילים מגוון תהליכים מורכבים ומסורבלים. אחד מהם הוא חלוקת רכוש בין בני הזוג – כל הרכוש המשותף שהם רכשו/קיבלו במסגרת הנישואים שלהם יש לחלק. רכוש משותף יכול להיות בית, דירת מגורים, השקעות, פיקדונות, חסכונות, מניות, קרנות נאמנות, קרנות פנסיה, קופות גמל, עסקים, ביטוח מנהלים ועוד.

יחד עם זאת, חשוב לציין כי חוק יחסי ממון קובע מקרים חריגים בהם רכוש מסוים לא יילקח בחשבון כחלק מתהליך חלוקת הרכוש. לדוגמה, רכוש אשר התקבל בירושה אצל אחד מבני הזוג, או רכוש שהיה שייך לאחד מבני הזוג לפני הנישואין, קצבת אלמנות, קצבת זקנה או קצבת נכות. כלומר, יש מספר דברים המוגדרים שרכוש אך על פי החוק הם אינם יכולים להיות משותפים לזוג.

איך מחלקים רכוש משותף?

ההפרדה ברכוש יכולה להיעשות בשלושה דרכים עיקריות:

  1. על פי הסכם ממון – נפרט בהמשך.
  2. על פי הסדר בחוק – חלוקה שווה ברכוש בין בני הזוג.
  3. על פי הסכם גירושין – משא ומתן וגיבוש הסכמות בנושא חלוקת רכוש.

לתהליך של חלוקת רכוש יש משמעות כלכלית משמעותית שיכולה פעמים רבות לעורר מחלקות קשות בין בני הזוג ולהוביל למאבקים משפטיים. התוצאה היא לרוב ההפך ממה שאנחנו רוצים – עיכוב בהליך הגירושין, הוצאות כספיות גבוהות ובזבוז זמן בהמתנה לדיונים. לכן אם אתם עומדים בפני הליך גירושין מומלץ לקבל סיוע מעורך דין שמתמחה בדיני משפחה ולגבש הסכם גירושין אשר יכלול בין היתר סוגיות משפטיות שכוללות כל מה שנוגע לחלוקת רכוש. במידה ותהיה נכונות מצד כולם להגיע לפשרה אך יעלה קושי לגבש הסכמות על נושאים מסוימים אז יש מה לעשות בנדון ולא תמיד כדאי להגיד תביעה. בנוסף לסיוע של עורך דין ניתן לקבל גישור גירושין או טיפוליים זוגיים שמיועדים לזוגות מתגרשים כדי למצוא את העמק השווה.

הליך זה יוכל לסייע לבני הזוג לתקשר באופן בריא זה עם זה וכן להפיג רגשות שליליים שנלווים בדרך כלל להליכי גירושין כמו מתח, חרדה וכעס ולאט לאט להגיע להסכמות הדדיות. כמו כן, כאשר מגיעים לפשרה שמטיבה עם כולם הדבר משפיע ישירות גם על הילדים במישור שהורי – שניתן לקיים מערכת יחסים הורית תקינה גם לאחר פרידה.

מה מסדיר חוק חלוקת רכוש בין בני זוג?

חוק חלוקת רכוש בין בני זוג חוקק בראשון לינואר 1974. החוק מגדיר בצורה ברורה מה נחשב בתור רכוש משותף לשני בני הזוג ובאיזה אופן יחולק הרכוש במידה ובני הזוג יבחרו להתגרש. החוק נותן תוקף משפטי בעיקר לרכוש אשר נצבר לאורך החיים המשותפים של בני הזוג. למשל, במידה והחיים הובילו לכך שאישה תפתח קריירה ענפה, תצבור קרן השתלמות שמנה וכדומה בעוד בן הזוג עובד במשרה חלקית עם משכורת פחותה מזו. הרי שעל פניו, על פי חוק, כל עוד אין הסכם ממון חתום בין שני הצדדים או הסכם גירושין בו אמור אחרת, יש לבן הזוג זכות לתבוע חצי מהזכויות באותה קרן השתלמות. כמובן אנחנו מדברים על דוגמא אחת מיני רבות.

חלוקת נכסים בגירושין – על שם מי רשום הנכס?

אחת הטעויות של זוגות מתגרשים זאת ההנחה שהדרך בה רישום הנכס נעשה יקבע את הבעלות. לדוגמה, אם הדירה או הרכב רשומים על שם של אחד מבני הזוג אז בגירושין אותו נכנס יהיה שייך לאדם שהרישום על שמו. מדובר בהנחה שגויה וההחלטה האם נכס מסוים הוא פרטי או משותף לא נקבע על בסיס רישום בלבד.

לרוב מבחן הבעלות יהיה מבוסס על השאלה אם הייתה איזה שהיא כוונה לשיתוף של הנכס. לדוגמה, גם אם הבית רשום על שמו של הבית, אך האישה והילדים התגוררו בה לאורך כל הנישואים, אז במקרה הזה גם האישה תוכל לטעון לזכויות מסוימות בנכס. בכל רכוש של הזוג תיבחן כוונת השיתוף.

שמירה על הזכויות הכלכליות בעת חלוקת רכוש

ללא ספק תהליך גירושין אשר נעשה תוך שיתוף פעולה היא דרך נוחה וקלה לסיים את מערכת הנישואין גם מבחינה פיננסית וגם מבחינה רגשית. לצערנו זה לא תמיד המצב וישנם מקרים בהם מתפתח מאבק משפטי בין הצדדים שמשפיע רבות גם על היחסים הבינאישיים. במצבים הללו חשוב מאוד לשמור על זכויותיכם ולדעת אותם היטב על מנת לא לתת לצד השני לנצל אתכם. עורך דין דיני משפחה שייצג אתכם יוכל לסייע לכם לשמור על האינטרסים שלכם ולוודא שהזכויות שלכם על פי חוק לא נפגעות על ידי אף גורם.

כשמדברים על הגנה על זכויות כלכליות במסגרת תהליך הגירושין, אחד הכלים שעומדים לרשות עורכי הדין היא הוצאת צו מניעה נגד בן/בת הזוג שיוכלו להגביל אותם במידה והם ירצו לפעול ברכוש המשותף. לדוגמה, אם לזוג יש חשבון משותף, במקרה של גירושים צו מניעה ימנע ביצוע פעולות ללא אישור והסכמה על מנת לשמור על הזכויות של שניכם שוות.

הסכם ממון – כיצד משפיע על חלוקת רכוש בגירושין?

במידה ובני הזוג חתמו על הסכם ממון לפני או במהלך הנישואים – אז חלוקת הרכוש בגירושין תיעשה בדיוק בהתאם לכתוב הסכם ואיזון המשאבים שבחוק לא יחול על הזוג.

בניגוד לעבר, היום זוגות רבים מבינים שהסכם ממון הוא מהלך הכרחי שלא קשור למידת אהבתם או חוסר האמון, אלא מתוך ההבנה שהחיים הם מאוד דינמיים ולא צפויים וכדאי להסדיר מראש כמה שיותר היבטים פיננסים שעלולים לפגוע בעתיד ולגרום לסכסוך שישפיע קשות על המשפחה. כמו כן, הסכם ממון לרוב נכתב ברוגע, מתוך שיקול דעת אישי וכל אחד מחליט כיצד הרכוש צריך להיות מחולק – בין אם זה שווה בשווה או לא.

הסכם ממון יכול למנוע אי הבנות ומחלוקות על רקע פיננסי רק במידה והוא מנוסח בצורה ברורה ובהירה תוך כדי שהוא מתייחס לכל ההיבטים האפשריים בנוגע לחלוקת רכוש, בין היתר גם כאשר דברים ניתנים בירושה או במתנה לאחד מהצדדים. כדי לערוך הסכם ממון יש לפנות לעורך דין אשר מתמחה בדיני משפחה ושיוכל להתאים עבורם הסכם מדויק שעונה על כל הצרכים של הזוג.

חלוקת רכוש – חתימה על הסכם גירושין

במידה ולא נחתם הסכם ממון בין בני הזוג אשר קובע את הדרך בה הרכוש יחולק, אז מומלץ לנסות להגיע לאיזה שהיא הסכמה במסגרת הסכם גירושין כולל או הסכם ספציפי לחלוקת רכוש. במקרים בהם בני הזוג עדיין אל מצליחים להגיע לפשרה אז הם יצטרכו לפנות לערכאות המשפטיות המוסמכות אשר יכריעו בעניין (בתי המשפט לענייני משפחה או בית דין רבני). כמו כן, לצורך עריכת הסכם גירושין או הסכם חלוקת רכוש יש צורך בעורך דין מומחה שיוכל לסייע לכם להתאים את ההסכם שיהיה מדויק לצרכים ולמקרה שלכם.

חלוקת רכוש בגירושין עם ילדים

במידה ובני הזוג בוחרים להיפרד ויש ילדים בתמונה, הרי שהם צריכים להוכיח לאורך תהליך הגירושין וחלוקת הרכוש המשותף, כי הילדים מקבלים מענה מלא לצרכים שלהם. לצורך העניין, במידה ואחד מבני הזוג מעוניין למכור את הדירה לאלתר ולהתחלק ברווחים, מה שעל פניו מתאפשר על פי חוק. הרי שהוא צריך להראות כי לילדים נמצא פתרון רלוונטי בעבור מגורים. במידה ואין כזה, בית המשפט יכול לקבוע כי עד שהילדים לא יקבלו מענה, הרי שההורים לא יוכלו למכור את הדירה. כמובן, במידה ואחד ההורים מקבל משמורת על הילדים, בית המשפט ירצה לראות כי ההורה אשר הילדים לא נמצאים בחזקתו, לא מחסיר מהם דבר. כאן נכנסים לתמונה תשלומי מזונות וכדומה.

מה ההבדלים בין חלוקת רכוש בבית הדין הרבני לבית משפט?

חוקי המדינה קובעים כי בתביעת גירושין יכול לעסוק רק בית הדין הרבני בעוד בכל הנוגע לרכוש, ניתן לפנות לבית הדין לדיני משפחה. למי יש את הסמכות לעסוק בשאלת הרכוש? תלוי מי משני בתי הדין קיבל לידיו את התיק קודם. מה שאנחנו קוראים לו בשפה המקצועית 'מרוץ הסמכויות'. אם אחד מבני הזוג בוחר לפנות לבית הדין הרבני או לבית הדין לענייני משפחה, הרי שהראשונים שיקבלו את התיק יהיו אלו שיורשו לעסוק בו. עיקר ההבדלים בין בתי הדין נעוץ בכל הנוגע למזונות לילדים. כיוון שבית הדין הרבני פועל על פי ההלכה היהודית, הרי שהוא יתבע מהאב לשלם מזונות בעוד בבית הדין לענייני משפחה יסתכלו על שני הצדדים באופן שווה. במקרים אחרים, בכל הנוגע לחלוקת רכוש, בדרך כלל לא יהיה הבדל משמעותי בין בית הדין הרבני לבית הדין לענייני משפחה.

מה משפיע על הערכאה שתדון בחלוקת הרכוש?

כאמור בפסקה הקודמת, הראשונים שיקבלו לידם את התיק, הם יהיו אלו שיעסקו בו לכל אורך הדרך. לכך אנחנו קוראים 'מרוץ הסמכויות'.

מה עושים במקרים הבאים:

עד כאן דיברנו באופן כללי על חלוקת רכוש, עם זאת, אנחנו רוצים לפרט כאן בקצרה, מה בדרך כלל עושים במקרים הבאים:

  • חלוקת דירה בגירושין: הלכת השיתוף קובעת כי כל רכוש שנצבר ביחד לאורך החיים יחולק שווה בשווה בין בני הזוג. כלומר, בני הזוג יכולים להחליט להשכיר את הדירה ולחלוק ברווחים או למכור אותה ולחלוק ברווחים באופן שווה.
  • חלוקת מניות בגירושין: מניות הנמצאות בבעלות בני הזוג נחשבות לרכוש משותף ויש לחלוק בהן באופן שווה. גם אם המניות נרכשו על ידי אחד מבני הזוג לאורך החיים המשותפים.
  • חלוקת עסק בגירושין: עסק נחשב לרכוש לכל דבר ולכן, גם הוא מתחלק באופן שווה בין השניים.
  • חלוקת קרן השתלמות בגירושין: דיברנו על כך קודם לכן, קרן השתלמות נחשבת לרכוש משותף ולכן, יש לחלוק בה באופן שווה. כיוון שלא תמיד משתלם למשוך את קרן ההשתלמות במועד הגירושין, ניתן לקבוע בחוזה הגירושין כיצד ומתי תחולק הקרן והאם בתמורה לזו, יקבל אחד מבני הזוג משהו אחר, במה שנקרא בשפה המקצועית 'איזון המשאבים'.
  • חלוקת חובות בגירושין: גם כאן על פניו, בני הזוג צריכים לחלוק ביחד את פירעון ההלוואה. אבל, צריך לשים לב כי הכלל תקף רק במידה והחוב נצבר בגין הוצאה משותפת של משק הבית. למשל, אם היה עיכוב בשכר דירה, בתשלומי החשמל וכן הלאה. במידה ומדובר על חוב אישי, הרי שהכלל לא יהיה תקף במקרה הזה ומי שלווה את הכסף, הוא זה שידרש לשלם את החוב.
  • חלוקת ירושה בגירושין: בעיקרון, אלא אם כן נקבע אחרת בהסכם הגירושין, ירושה נחשבת לרכוש פרטי ולא למה שמתחלק בין בני הזוג באופן שווה בזמן הגירושין.

חשיבות עורך דין – חלוקת רכוש

כפי שניתן להבין חלוקת רכוש היא שלב מאוד מורכב בתהליך של הגירושין, לכן מוטב לא לנסות "לחסוך" שירותי ייעוץ משפטי וליצור קשר עם עורך דין לענייני גירושין שיוכל להדריך וללוות אתכם לאורך כל התהליך תוך שהוא דאגה להגן על האינטרסים והזכויות שלכם.

אנו ממליצים לא להסתמך על כל מיני הסכמים וחוזים של חלוקת רכוש והסכמי גירושין באינטרנט מכיוון שרוב הסיכויים שהם בכלל לא יתאימו לצרכים שלכם. כאמור הסכם חייב להיות מקיף, ברור ומדויק בלי להותיר ספקות ושאלות בעתיד. עורך דין יוכל לדאוג שתהליך החלוקה של הרכוש מתבצע באופן חוקי, הוגן לשני הצדדים וכמו ידאג להסביר לזוג את המשמעויות מאחורי כל סעיף.

אם אתם עומדים לפני חלוקת רכוש במסגרת תהליך הגירושין – אתם צריכים עורך דין! נשמח לעמוד לשירותכם. לפרטים נוספים השאירו את הפרטים שלכם ונחזור אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: