הסכם הורות משותפת – המדריך המשפטי המקיף [2024]

בניגוד לעבר שהיינו רגילים שיש רק סוג של תא משפחתי אחד, היום יש יותר ויותר מודלים של משפחות אלטרנטיביות שמגיעות במבחר סוגים, צבעים והם מעודדים הסכמי הורות משותפת. מה זה משמורת משותפת? למי זה טוב? ומה הדגשים החשובים שצריך לדעת? המומחים שלנו מסבירים הכול במאמר שלפניכם.

מה זה הורות משותפת?

כיום זוגות רבים בוחרים להביא ילד לא במסגרת נישואים ואחד הדרכים לקבל את ההחלטה הזו היא על ידי חתימה על הסכם הורות משותפת. מטרת ההסכם היא להסדיר את כל הזכויות והחובות של ההורים כלפי ילדיהם וכן לקבוע הבנות שונות לגבי האופן בו ההורים יגדלו אותו. כך הוריו של הילד יוכלו להיות בראש שקט ולהקטין את הסיכוי למחלוקות ואי הבנות בעתיד שיוכלו לפגוע בתא המשפחתי שלהם.

בגלל המשמעות הרבה שיש להסכם זה, חשוב מאוד להסתייע בשירותיו של עורך דין אשר מתמחה בדיני משפחה ויוכל לבנות ונסח לכם הסכם שיתאים לכם ולצרכים שלכם באופן אישי ושיוכל לענות על כל הסוגיות המשפטיות הרלוונטיות למקרה שלכם.

הסכם הורות משותפת

כל זוג אשר מעוניין להקים משפחה חדשה יכול לקיים הסכם הורות משותפת (באנגלית: Shared Parenting) – בדרך כלל מדובר בזוגות שידועים בציבור והורות משותפת של זוגות שרוצים להיות הורים ללא זוגיות, זוגות חד מיניים, חד הוריים וזאת מהסיבה הפשוטה שאוכלוסיות אלו זקוקות לעוגן משפטי שיגן עליהן בגלל שהקשר של ההורים לא ממוסד

מדוע כדאי לערוך הסכם הורות משותפת?

כאמור כיום בעולם הליברלי שלנו – הגדרות המשפחה משתנות ויותר ויותר ותבניות מיוחדות של משפחות מגיעות גם לישראל. זוגות שרוצים להביא ילד ולהקים משפחה חדשה לא תמיד מבינים את המשמעות האדירה שיש בגידול ילד במשותף ולכן לא תמיד יכולים לצפות מה העתיד יביא.

הסכם הורות משותפת הוא מסמך משפטי לכל דבר שמגדיר את הזכויות והחובות של כל הורה ביחס לילד שלהם ולמנוע סכסוכים על רקע אי הסכמה בעתיד. על מנת להימנע מסיטואציות הללו, החוק יצר מנגנון של תיאום חובות, צפיות וזכויות שמגנים על הורים וכמובן שטובת הילד נשמרת. הסכם זה מסייע לזוג שמכנן להיות הורה לקבל מושג ברור יותר לגבי מה הם הולכים לעשות ועל הדרכים בהם הם יוכלו לפתור מחלוקות במידה ויהיו כאלו.

מה כולל אישור הסכם הורות משותפת?

הסכם הורות כמו הרבה הסכמים בדיני משפחה חייב להיות כמה שיותר מפורט, מקיף ובהיר על מנת למנוע כמה יותר אי הבנות ואי הסכמות מהותיות בין בני הזוג. לכן, נחזור ונדגיש כי חשוב שהסכם זה יהיה מנוסח על ידי עורך דין שמתמחה בדיני משפחה ובעל ניסיון בעריכת הסכמי הורות משותפת תוך התאמה אישית להורים.

הסכם הורות משותפת דוגמא לנושאים העיקריים שהוא צריך לכלול:

  • משמרות – ההורים צריכים לקבוע הסדר משמורת על הילד שלהם – בין אם זו תהיה משמורת משותפת בה שניהם יגדלו את הילד באופן שוויוני או כאלה שיעדיפו משמורת מלאה רק לאחת ההורים ולהורה השני הסדר ראייה. משמרות נחשב לאחד הנושאים הרגישים ביותר לכן חשוב מאוד לנסח את החלק הזה בחוזה באופן הבהיר והברור ביותר כדי למנוע סכסוכים עתידיים.
  • מזונות – הסכם תשלום מזונות במשמורת משותפת צריך להכיל גם פרק על תשלום מזונות לילד שזה כל הנוגע להוצאות גידול הילד – קורת גג, אוכל, חינוך, ביגוד, הנעלה ועוד. במקרים בהם שכר ההורים שווה והם סיכמו שתהיה בניהם משמורת משותפת אז לא יהיה צורך בתשלום מזונות. במקרים בהם ההורים קבעו משמורת מלאה לאחד ההורים אז יש לקחת בחשבון שרוב העלויות יתרכזו אצל ההורה שהוגדר משמורן ולכן יש צורך בקביעת תשלום דמי מזונות לילד. בנוסף לסכום החודשי שצריך להיות מצוין בהסכם יש גם לציין את מועד התשלום ואת אופן ההעברה שלו.
  • חינוך: חלק זה של הסכם הורות משותפת יעסוק בחינוך של הילד ויבדוק כי שני ההורים חולקים את אותה השקפת העולם. לאיזה בית הילד ילך? האם הוא יקבל חינוך חילוני, דתי ואיזו מסגרת תתאים לו? כל אלה תשובות שצריך לתת להם מענה מדויק ומפורט בהסכם.
  • מחלוקות – מטרת סעיף זה בהסכם הורות משותפת יהיה להסדיר את כל הנוגע למחלוקות עתידיות בין בני הזוג והדרך לפתור אותן. בסעיף זה נהוג לחשוב על פתרונות מיידים במקרה של אי הסכמות קריטיות שעלולות לפגוע בשלום הבית. הורים רבים נוהגים להוסיף לסעיף זה פנייה לגישור זוגי במידה ויש מחלוקת ובכך מונעים "פיצוצים" עתידיים ומבטיחים פתרון ויישוב מחלוקות.
  • טיפולים במהלך ההיריון – במסגרת ההסכם חשוב לקבוע איזה בדיקות יתחייב ההורה הרלוונטי לערוך לפני ההיריון ובמהלך ההיריון. כמו כן, מומלץ לקבוע באיזו דרך ימומנו טיפולים שונים ומי יישא בעלויות על מנת למנוע מחלוקות בנושא. כמו כן, נושא פחות נעים לדבר עליו אבל רצוי לקבוע מה תעשו במידה ותגלו כי לעובר יש מגבלות. מה יהיה דינו, באילו מקרים אפשר הפלה ועוד.
  • ביטוחים ופטירה – מומלץ לשני ההורים לערוך ביטוח חיים, עדי שאם אחד מהם נפטר אז ההורה והילד שנשארו יוכלו לפחות ליהנות מפיצוי כסף ממשמעותי שהילד יוכל לנצל לטובת לימודים ואף רכישת דירה למגורים. כמו כן, נהוג לקבוע מה הסכום יהיה בנוגע לירושה של בן זוג אשר סיים את חייו וזאת על מנת לוודא שזכויותיו של הילד לא יפגעו.

אילו דברים נוספים חשוב לכלול בחוזה הורות משותפת?

בנוסף לכל הסעיפים שצוינו לעיל, חשוב להבין כי הסכם הורות הוא חוזה מוגדר לצורך מטרת הורות משותפת ופיתוח יכולות פתירת סוגיות מהותיות שנוגעות לגידול הילד. לכן, חשוב לגעת בכמה שיותר תחומים שנוגעים לכך ויש לפרט באופן ברור מה תהיה חלוקת התפקידים של ההורים, חלוקת הוצאות, חלוקת ימים, חוגים, שיעורים פרטיים וכו'. כמו כן, יש לציין מה קורה במקרים של הוצאת הילד לחו"ל וחופשות ומה התדירות של הקשר מול המשפחה המורחבת.

עורך דין הורות משותפת

על מנת ליצור הסכם הורות משותפת רצוי להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בדיני משפחה שיוכל להעניק לכם ייעוץ משפטי ומקצועי בתחום. משרדנו מתמחה בכל הנוגע לדינים של הורות משותפת, נשמח לעמוד לשירותכם – בין שירותנו הרבים אנו מציעים לזוגות:

  • גישור זוגי בכדי לגבש הסכם ולסייע לשותפים פוטנציאלים בחיים לבחון את ההתאמה בניהם להורות משותפת במקרים אין היכרות מוקדמת.
  • ניסוח הסכמים נוספים כמו הסכם תצהיר הפריה, צוואות, הסכם ממון, הסכם רכוש ועוד.
  • הסדרות של אימוץ.
  • ועוד.

יש חשיבות רבה להתחלת תהליכי גישור וניסוח הסכם הורות משותפת בשלבים מאוד מוקדמים ומוטב לפני ההליכים הרפואיים והכניסה להיריון. אם אתם זוג או שותפים שמתככנים להביא ילד לעולם – אתם חייבים הסכם הורות משותפת! נשמח לעמוד לשירותכם לאורך כל התהליך תוך מתן שירות מקצועי ומתן פתרונות מתואמים אישית.

לפרטים נוספים ללא התחייבות השאירו פרטים ונציגנו ידאגו לחזור אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר: