חוק דמי מחלה

השיחה הבאה אולי מוכרת לכם: אתם מתקשרים לבוס חולים ומבקשים יום מחלה, ללכת לרופא, לבצע בדיקות, אולי פשוט לנוח במיטה.
איך הבוס שלכם מגיב? יש את מי שמאחלים רפואה שלמה ועוזבים את העובד לנפשו ואילו אחרים רוטנים, שואלים אם באמת המצב כזה חמור, מתי תשובו לעבודה והאם יש מצב שתוך כדי שאתם חולים גם תספקו חומרים. אז כמה ימי מחלה מגיעים לכם ומה קובע חוק דמי מחלה, תשל"ו-1976?

חוקי דמי מחלה

כמה דמי מחלה מגיעים לכם?


עובדים שכירים צוברים זכאות ל-1.5 ימי מחלה עבור כל חודש עבודה במשרה מלאה אצל אותו מעסיק. על פי החוק, המעסיק נדרש לשלם לעובד הנעדר בשל מחלה החל מהיום השני להיעדרותו. הזכאות לדמי מחלה היא רק מעל יום מחלה אחד (כלומר, על יום המחלה הראשון לא ניתנים דמי מחלה). עבור היום השני והשלישי, העובד זכאי ל-50% מהשכר הרגיל והמיום הרביעי הזכאות היא ל-100% משכר העבודה.
חשוב לדעת שעובדים העובדים במשמרות אינם זכאים לתשלום עבור יום שבו לא נקבעה להם משמרת אם חלו באותו יום. כמו כן, המעסיק אינו מחויב בתשלום דמי מחלה לעובדים שנפגעו בתאונת דרכים.
בכל מקרה, חל איסור לבצע שימוע ולפטר עובד הנעדר בשל מחלה בתקופת ימי המחלה הצבורים שלו למעט מקרים יוצאי דופן במידה והמעסיק הודיע לעובד על כוונת הפיטורים לפני היעדרות בשל מחלה או המעסיק פשט את הרגל או ניתן לו צו פירוק. 

באילו מקרים ניתן לקבל דמי מחלה?


ניתן לממש ימי מחלה בנסיבות שונות כמו למשל לטובת טיפולי פוריות, עקב הפלה (7 ימים על חשבון ימי המחלה שצברה העובדת ויותר באישור הרופא), עקב שמירת הריון. כשאפשר לייחס את ימי המחלה גם לטיפול בבן משפחה.
צברתם ימי מחלה? לא ניתן לפדות בכסף את ימי המחלה שלא נוצלו אלא אם כן יש הסכם עבודה שאומר אחרת.  דמי מחלה לא מגיעים לעובדים שעבדו בשכר או בתמורה אחרת בימי המחלה ולכן, שימו לב שאם אתם עושים טובה לבוס או לעמיתים, עליכם לקחת זאת בחשבון שלא חלילה תישלל מכם הזכות לדמי מחלה.
סוגיה נוספת שמעסיקה עובדים רבים המתלבטים אם לקחת חופשת מחלה היא מה קורה מבחינת מס וביטוח לאומי? אז מההיבט הזה, דמי מחלה נחשבים כשכר עבודה ולכן, מנוכה מהם מס הכנסה וביטוח לאומי כמו שכר עבודה רגיל.


מהי הביורוקרטיה בהשגת דמי מחלה?


חלה חובה על העובד להודיע למעסיק שלו על המחלה תוך 3 ימים מיום ההיעדרות הראשון ולציין כמה זמן הוא משער שלא יוכל לעבוד מפאת המחלה.
על מנת לממש את הזכאות בדמי מחלה, יש להעביר למעסיק תעודת מחלה בחתימת הרופא בו יצוינו הפרטים הבאים: השם המלא, מספר תעודת הזהות, אבחון המחלה, משך התקופה באישור רפואי שבה העובד אינו יכול לעבוד, שם הרופא שנתן את האישור וכתובתו ותאריך מתן האישור הרפואי. אגב, כדאי לדעת שהמעסיק רשאי להעמיד אתכם לבדיקה רפואית במידה ומתעורר אצלו ספק בקשר לתעודת המחלה שלא התקבלה מקופת החולים או שלא אושרה על ידי קופת החולים.


לא קבלתם דמי מחלה וחושבים שמגיע לכם תשלום לפי החוק?

דאגו לקבל מה שמגיע לכם! ניתן לתבוע את המעסיק בבית דין לעבודה על הלנת שכר. פנו לעורך דין המתמחה בדיני עבודה על מנת לבחון אם אכן מגיעים לכם דמי מחלה ואם מדובר בהלנת שכר ומה ניתן לעשות על מנת לקבל את דמי המחלה, כמו למשל, להגיש תלונה ליחידת האכיפה של חוקי העבודה.

לשיתוף המאמר: