פסילת רישיון (או שלילת רישיון) היא סנקציה קשה עליה מופקדים מספר גופים בכפוף לחוק. באילו מקרים נשלל הרישיון? מי רשאי לבצע זאת? והאם אפשר לבטל שלילה? כל התשובות במאמר שלפניכם.
לא קיים נהג שלא חושש מהרעיון של פסילת רישיון, אחרי הכול מדובר בפרוצדורה קשה עבור כל אדם שמחזיק רישיון בין שמדובר בנהג שמחזיק ברישיון פרטי או מקצועי. עם זאת, נהגים רבים נקלעים למצבים בהם רישיונם נשלל, לפעמים כתוצאה מאשמה ישירה, לעיתים מחוסר תשומת לב ולפעמים גם בגלל טעויות שיפוט של גורמי אכיפה שונים.
מה ההבדל בין פסילה לשלילה?
פסילה ושלילה הם שני מונחים נרדפים המתארים את אותה פעולה. ההבדל בין המונחים נובע מהמקור שקבע את פסילת/ שלילת הרישיון.
פסילה: מתייחסת לאדם אשר בית המשפט פסק שיפסל מלנהוג לתקופה מסוימת. זו החלטה שמקבלת תוקף במסגרת הליך משפטי בעקבות עבירות תעבורה חמורות או צבירת נקודות רבות. פסילה נחשבת לעונש שיפוטי וניתנת על ידי שופט.
שלילה: מתייחסת להחלטה מנהלית של הרשות המנהלית (כגון משרד הרישוי) לשלול את רישיון הנהיגה של אדם. שלילה יכולה להתרחש בעקבות עבירות תנועה קלות יותר, אי ציות לתנאי הרישיון, או בעקבות קביעה שהנהג אינו כשיר לנהיגה מסיבות בריאותיות או אחרות. מדובר בהחלטה שאינה שיפוטית.
במילים אחרות, פסילה ניתנת על ידי בית משפט כעונש שיפוטי, בעוד שלילה היא החלטה מנהלית של הרשות המנהלית.
מהן הסיבות לשלילת רישיון נהיגה?
יש מגוון רחב של עבירות תנועה שיכולות להוביל לידי שלילת רישיון (או פסילת רישיון) – המחוקק מגדיר עבירות אלה כמסוכנות והן דורשות הרחקה מיידית של הנהג הנאשם מהכביש.
כמה דוגמאות לעבירות תעבורה שעלולות להטיל סנקציה של שלילת רישיון:
- נהיגה תחת השפעת סמים או אלכוהול
- סיכון הולך רגל במעבר חצייה
- אי מתן זכות קדימה
- מהירות 20 קמ"ש מעל המותר בדרך עירונית
- נהיגה ברכב לא תקין
- אי עצירה לפני מחסום רכבת
- עקיפה בכביש לא פנוי
- הפקרת פצוע בשטח
- גרימת מוות ברשלנות
מי רשאי להטיל פסילת רישיון?
כאמור, פסילת רישיון היא שיטת ענישה על ביצוע עבירה מסוכנת שמטרתה להגביל את הנהג ולהרחיק אותו מהכביש. ישנם כמה מוסדות רשמיים שמורשים להורות על שלילת רישיון ואלה הם:
- בית משפט – בית משפט רשאי לשלול רישיונו של נהג בגין עבירות תנועה שונות. הפסילה יכולה להינתן לתקופה של מספר חודשים ושנים ובמקרים חריגים גם לצמיתות – שיקול הדעת הוא בהתאם לחומרת העברה והשלכותיה. לדוגמה, נהג עם עבר עשיר בעבירות תנועה שנסע תחת השפעת אלכוהול וגרם לתאונה עם נפגעים – אפשר יהיה להורות על שלילה לצמיתות.
- משטרה – כל שוטר מדרגת פקח ומעלה רשאי להורות על שלילת רישיון נהיגה. פסילה מסוג זה נחשבת לפסילה מנהלתית והיא יכולה להימשך בין 90-30 ימים. פסילה מנהלתית תינתן בכל מקרה בו הנהג עבר על עבירות תנועה על פי הקבוע בחוק. השוטר צריך לזמן את הנהג החשוד לשימוע בתחנת המשטרה ושם הנהג יכול לממש את זכותו להגן על עצמו ולהשמיע את טיעונים שיצדיקו את ביטול הפסילה. אם לא הצליח הוא יאלץ לשאת בכתב אישום ויוזמן לבית משפט.
- משרד הרישוי – קיימים שני סוגי שלילת רישיון של משרד הרישוי – על בסיס רפואי/נפשי או על בסיס התנהגותי.. משרד הרישוי מחזיק בסמכות קבועה לפסול רישיון כאשר מדובר בנהג שצבר מעל מספר מסוים נקודות תעבורה בגין עבירות שונות. (כאן תוכלו לראות כמה נקודות צריך לשלילת רישיון ← טבלת נקודות תעבורה)
- המכון הרפואי לבטיחות בדרכים – למרב"ד יש את הסמכות על פי חוק לזמן נהג שביצע עבירות תנועה רבות לבדיקה רפואית לצורך בדיקת כשירותו לנהיגה. אם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ממליץ למשרד הרישוי לפסול את רישיונו של הנהג אז משרד הרישוי יקבל את המלצתו בכל המקרים. שלילה זו יכולה להימשך עד שנה.
מה הכוונה ב"פסילת רישיון עד תום התהליכים"?
במקרים מסוימים בהם מוגש כתב אישום נגד הנהג שביצע את עבירת התעבורה ייתכן שתוגש בקשה לפסילת רישיונו עד תום התהליכים. בקשה זו מוגשת במידה והתהליך המשפטי יכול לקחת זמן רב, ואם יש חשש סביר שהנהג עלול לבצע בזמן זה עבירות תעבורה נוספות וכתוצאה מכך לסכן את עצמו ואת הציבור. בסיום התהליכים המשפטיים ומתן גזר הדין תינתן ההחלטה האם הנאשם רשאי או לא להחזיק ברישיונו.
מה עושים כאשר הרישיון נפסל?
אם הוחלט על אחד הגופים לשלול רישיון לנהג החשוד, עליו להפקיד את רישיונו בהקדם במזכירות בית המשפט. יש להדגיש כי אף על פי שהמחוקק מאפשר לבצע את פעולת הפקדה עד 30 יום ממועד גזר הדין – הנהג חייב להפסיק לנהוג באותו יום שניתן גזר הדין. כמו כן, תקופת השלילה תיחשב רק מיום הפקדת הרישיון ולא מיום השמעת גזר הדין. לכן, אם לא רצתם עדיין להפקיד את רישיונכם כדאי לעשות זאת בהקדם האפשרי.
ערעור על שלילת רישיון
על פי החוק, לכל אדם ניתנת האופציה לערער על החלטות שנקבעו על ידי הגופים הציבוריים שצוינו לעיל. בגלל שמדובר בשלושה גופים שונים אשר רשאים לשלול את רישיונו של הנהג ישנם גם מספר דרכי ערעור על החלטה:
- ערעור על פסילת רישיון מנהלתית (מטעם המשטרה) – אם רישיונו של נהג נפסל במסגרת פסילה מנהלתית הוא רשאי לערער על ההחלטה ולבקש להישפט בבית משפט. כדי שערעור זה יתקבל – חייבים להתקיים ההיבטים הבאים – אי קיום ראיות מוצקות שלא מצדיקות את סבלו של הנהג יוכלו לזכות אותו מהאשמה. ההיבט השני הוא אם הנהג מהווה סכנה לעוברי הדרך. אם התשובה היא שלילית אז הרי שאין סיבה מוצדקת לשלילה המנהלתית ובית המשפט יזכה את האשמות.
- ערעור על גזר דין של בית משפט – החוק בישראל מתיר לכל אדם באשר הוא לערער על החלטה שהתקבלה בבית משפט. אם הנהג בטוח בצדקתו, הוא רשאי לערער על ההחלטה ולהמשיך לדיונים נוספים בנושא. חשוב לציין כי כדאי לערער על החלטת בית משפט רק אם יש ראיות חדשות ומוצקות שעשויות לשנות את הגזירה. ערעור לא מוצדק במקרה הטוב ישאיר את אותה גזירה ובמקרה הגרוע יוסיף לענישה.
- ערעור על גזר דין של משרד הרישוי/מרב"ד – פסילת רישיון נהיגה על ידי משרד הרישוי – המכון הרפואי לבטיחות בדרכים רשאי לשלול רישיון מנהגים שיש בידיהם חשד שסובלים מבעיות רפואיות/נפשיות וגם על החלטה כזו הנהג יכול לערער.
תהליך החזרת רישיון לאחר שלילה
בסיום תקופת שלילת רישיון, נהגים שרוצים להחזיר את רישיונם נתקלים בקשיים בירוקרטיים רבים שמעכבים אותם ואף מונעים מהם לקבל את רישיונם בחזרה. לדוגמא, אם הרישיון נפסל לשנה, חלה על הנהג חובה לגשת למבחן תיאוריה עיוני וכן מבחן טסט מעשי. תהליך של החזרת רישיון יכול לכלול בירוקרטיה רבה עם המתנה לתורים, ניירות, הגשת מסמכים, התרוצצויות ועוד. כמו כן, יש מקרים שבהם גופים שונים דורשים מהנהג לבצע בדיקות ומבחנים שלא צריכים כלל להיעשות. במקרים כאלה מומלץ להתייעץ עם עורך דין שידאג להחזיר לכם את הרישיון בהתאם לזכויותיכם ולאחר ששילמתם על פי חוק את חובתכם למדינה.
איפה מקבלים את הרישיון לאחר לקיחת רישיון נהיגה?
בתום תקופת הפסילה הנהג רשאי לקבל את רישיונו בחזרה. שימו לב כי במקרים מסוימים בית המשפט רשאי להטיל תנאים והגבלות להחזרת הרישיון. אם עמדתם בכל התנאים, הנהג צריך לפנות לגוף שהטיל עליו את פסילת הרישיון.
פסילה מנהלתית – הנהג יוכל לקבל את הרישיון בתחנת המשטרה בה נערך לו השימוע.
פסילה של משרד רישוי/תרמ"ב – הנהג יקבל את רישיונו בסניף של משרד הרישוי שפסל לו את הרישיון.
פסילה של בית המשפט – רישיון הנהיגה שהופקד במזכירות בית המשפט יועבר למשרד הרישוי.
פסלו לך את הרישיון? אפשר להגיש ערעור על פסילת רישיון נהיגה!
אם אחד מהגורמים פסל לכם את הרישיון דעו שהגזירה אינה סופית! עורך דין תעבורה מנוסה שמכיר היטב את דיני התעבורה השונים יוכל לאמוד את סיכויי הזכייה שלכם בערעור ויוכל לסייע לכם להתנהל בצורה הנכונה מול הרשויות השונות. כמו כן במקרים רבים עו"ד יוכל לעזור לכם באופנים שונים: להגיע להסכם טיעון שיטיב עמכם וימתיק את עונשכם, הפחתת נקודות, בקשה לשינוי אמצעי תיקון, הקלות בעונש ואף זיכוי מלא מאשמה.
משרדנו מתמחה במתן ייעוץ וייצוג משפטי גם במקרים של פסילת רישיון נהיגה. ההליך יבוצע על ידי עורכי הדין המקצועיים ביותר בישראל שיהיו זמינים עבורכם תמיד.
לקבלת פרטים נוספים השאירו את הפרטים שלכם ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.