עבירות מכס

מדי שנה ישראליים רבים נוסעים לחו"ל לצורכי חופשה ונסיעות עסקים, לרוב בדרכם חזרה לישראל יש ברשותם כסף ומוצרים חדשים שחלקם צריכים להיות מחויבים בדיווח לרשויות המס, יחד עם זאת…אנו שומעים הרבה על מקרים בהם אנשים ניסו להכניס לישראל מוצרים מבלי להצהיר עליהם מכס – אם במוצרי חשמל, סיגריות, בגדים וכו'. חשוב להבין כי מעשים אלו עלולים לגרור ענישה כמו קנסות ואף מאסרים בפועל. במאמר זה נענה על השאלות מה הן עבירות מכס, מה הענישה, כיצד ניתן להימנע מהם?

כיום יש חובת דיווח לרשויות המכס בישראל על כל המוצרים שערכם עובר את ה-200$. כאמור, במידה ואתם לא מדווחים על מוצרים או כסף, אז אתם עלולים למצוא את עצמכם עומדים לדין בגין עבירות מכס. יש לציין כי זה לא משנה אם מדובר בפריט או במספר פריטים, כלומר, בין אם אדם קנה הרבה בגדים בשווי 300$ בדיוטי פרי או מכשיר חשמלי ב250$ בשני המקרים הוא יהיה מחויב ללכת למסלול האדום (מסלול אדום = מסלול בשדה תעופה שמחויבים לעבור בביקורת מכס) במקרים בהם הסכום נמוך מ-200$ אז הוא יהיה פטור מתשלום מכס וכן רשאי ללכת למסלול הירוק בשדה התעופה (מסלול לאנשים שלא צריכים לדווח על כסף או רכוש). כמו כן, חשוב להדגיש כי יש מגבלות שנוגעות  למוצרים ספציפיים כמו: בקבוקי אלכוהול, הגבלה על פקט סיגריות ועוד. כמו כן, כל אדם מחויב לדווח למכס אם יש לו איתו למעלה 100,000 ₪.

עבירות מכס – עבירות הברחה

סעיף 211 לפקודת המכס קובע "…שכל הברחה כיבואם של טובין או ייצואם, או הובלתם לאורך החוף או דרך גבולות היבשה, בכוונה להונות את האוצר או לעקוף כל איסור, הגבלה או תקנה בעניין ייבואם, ייצואם והובלתם של טובין. העונש על הברחת טובין ועל אחזקת טובין מוברחים הינו עד שלוש שנות מאסר ובנסיבות מחמירות עד 5 שנות מאסר."

סוגי עבירות מכס נוספות

בנוסף, על פי פקודת המכס יש עוד מגוון רחב של עבירות מס:

  • התחמקות מתשלום מכס.
  • המגיש רשמון כוזב
  • הצגה או הכנה תעודה שהינה כביכול, חשבון-מכר אמיתי אך בפועל מזויף.
  • אדם שמטעה פקיד מכס בפרט מסוים אשר יכול לפגוע במילוי תפקידו.
  • המסרב להשיב על שאלות או מסרב ונמנע להגיש תעודות.
  • אדם שמשנה במרמה תעודה, מזייף חתימה, ראשי תיבות או כל סימן מזהה אחר של פקיד המכס.
  • אדם המוכר טובין או מציע אותם למכירה, בתור טובין שייבואם אסור ומוברח.
  • אדם שמוסר בתעודה הצהרה אינה נכונה או מדויקת לפקיד המס

איך מדווחים ולמי?

על סכום כסף שעולה למעלה מ50,000 ₪ יש לדווח עם טופס מכס דיווח בדבר כניסה ויציאה כספים (טופס 84) ניתן להוריד אותו אונליין ממאגר הטפסים של רשות המיסים ואז לשלוח אותו למוקד הארצי לאיסור הלבנת הון באמצעות דואר או פקס. במידה ומדובר בכל סוגי המוצרים בשווי גבוה מ-200$ אז יש לדווח למכס על ידי כניסה למסלול האדום ושם תצהירו על המוצרים שחייבים מכס.

מה קורה למי שמפר הוראות המכס?

לפני שאתם חושבים לעשות עבירה כזו או אחרת בתחום המיסוי, חשוב להבין שיש השלכות רבות לביצוע עבירות אלו. כל אדם אשר עובר על האיסורים בחוק עשויים להינקט נגדו ההליכים הבאים:

  • החרמת כסף או המוצרים על ידי אנשי המכס בשדה תעופה.
  • ברוב המקרים יינתנו קנסות.
  • במקרים חמורים כאשר האדם ביצע עבירה זו לא מתוך אי הכרת החוק אז ייפתח נגדו הליך פלילי ועונשו יכול לנוע עד חצי שנת מאסר בפועל או קנס כספי גבוה.
  • במקרים חמורים ובהם הוכח שהנאשם לא דיווח מתוך מודעות וכוונה למעשיו האסורים אז הוא עלול להיות חשוף לעונשים של מאסר בפועל.

חשוב לציין ברוב המקרים כאשר מדובר באנשים נורמטיביים ובמעידה חד פעמית רשויות מס יגדירו זאת כעבירות מכס קלות והענישה תהיה קנס כספי. המטרה היא לעורר התרעה מביצוע עבירה שנית. כאמור יש גם עונשי מאסר אך משתמשים בהם לרוב בעבירות מכס חמורות מאוד שכוללות סכומים גבוהים במיוחד. במקרים הללו הרשויות לא יקלו ראש ויכולות להוביל את הנאשם לעונשי מאסר בפועל.

עבירות מכס ועונשים

פקודת המכס בישראל מגדירה מספר עבירות אשר נוגעות לכל מי שמייבא מוצרים לארץ:

  • במקרים בהם שני אנשים או יותר חברו יחד במטרה להבריח טובין, או לנסות לחלץ אותם אחרי שנתפסו או לנסות למנוע את תפיסתם אז העונש המרבי עומד על שלוש שנות מאסר בפועל.
  • במידה ואדם ניסה להשתמט מתשלום מכס, או הגיש רשמון כוזב עם פרטים לא נכונים, או מוסר לפקידי מכס תעודות/הצהרות שאינן נכונות – אז העונש המרבי יעמוד על שנתיים מאסר בפועל. אותו עונש יהיה מוטל על כל אדם שמנסה להטעות פקיד מכס בפרטים הקשורים למילוי תפקיד, סירוב להגיש עדות או לענות על שאלות.

זומנת לחקירה בגין ביצוע עבירות מכס?

לפני שאתם ממהרים לעשות עבירה רק בשביל חסוך כמה שקלים, אנו ממליצים לכם בחום לחסוך על ההשלכות הרבות. אם אתם כבר הסתבכתם מול הרשויות השונות והוזמנתם לחקירה פלילית חשוב לפנות לעורך דין פלילי בהקדם האפשרי. פנייה מוקדמת לייעוץ משפטי תוכל לעשות הבדל משמעותי וביכולתה להשאיר את הטיפול במישור המנהלי בלבד ללא רישום פלילי וענישה חמורה יותר.

עבירות מכס – עורך דין מיסים

אנשים רבים מקלים ראש בכל הנוגע לעבירות מכס, מקווים שלאחר קריאת מאמר גיליתם כי למעשה מדובר בעבירות חמורות למדי אשר עלולות להביא אתכם לעונשי מאסר בפועל. כמובן שחשוב לציין כי יש חשיבות רבה לחומרת המעשה שלכם וכן לכמות המוצרים אשר ניסתם לייבא. עורך דין מיסים יוכל לסייע לכם מהרגע הראשון בליווי אישי בחקירות ויעניק לכם תדרוך מלא כיצד עליכם לפעול מול הרשויות השונות. בנוסף, הוא ידע לנצל את המצב הקיים על מנת להגיע במהירות האפשרית להסכם ופתרונות יצירתיים מול רשות המיסים, בהתאם לסוג העבירה שביצעתם.

במקרים רבים עורך דין יוכל לסייע לחלץ אתכם מהמצב על ידי תשלום כופר אך על מנת לא להגיע לסיטואציה זו חשוב מאוד להיות מודעים לכל החוקים הקיימים ולפקודת המכס בעיקר אם אתם רוצים להביא לישראל מוצרים שעלותם עולה למעלה מ200$. חשוב להדגיש, אי ידיעת החוק לא תפטור אתכם מהחובה ופעמים רבות הענישה עלולה להיות גם במקרים אלו חמורה יותר מקנסות. תוכלו להימנע מכך על ידי התייעצות עם עורך דין מיסים.

זומנתם לחקירה? הוגשם נגדכם כתב אישום בגין עבירות מכס? משרדנו מתמחה בכל הנוגע לדיני מיסים בישראל, אם אתם מעורבים בתקרית מול הרשויות אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו לייעוץ משפטי בהקדם. אנו נדאג להגן על האינטרסים שלכם לאורך כל התהליך תוך לחימה בלתי מתפשרת על התוצאות הטובות ביותר עבורכם. לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ ללא התחייבות מצידכם, השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר:

נגישות