המרכז
ליעוץ משפטי

כל עורכי הדין המקצועיים בישראל, במקום אחד.

ברוכים הבאים לפורטל הגדול בתחום עריכת הדין. באתר זה תזכו לקרוא את כל התכנים החשובים ביותר.

לפרסום באתר

השאר פרטים!

אם אתם גם חלק ממערך המילואים של צה"ל – כדאי לדעת שמגיעות לכם מגוון זכויות ופיצויים בגין הפסד ימי העבודה. במאמר זה המומחים שלנו עונים לכם על השאלות הגדולות – כיצד לקבל תגמולי מילואים, על האיסור לפטר אתכם עקב שירות מילואים ועוד.

אזרחים רבים בישראל משרתים בשנותיהם הצעירות בצה"ל וחלקם ממשיכים לשרת אף במילואים שנים רבות לאחר שחרורם תוך שהם מגנים על ארצנו בנאמנות רבה. אדם שיוצא לשירות מילואים נדרש למצוא גמישות רבה ולהתחיל לתמרן בין חייו כאיש משפחה/סטודנט/אדם עם קריירה ליציאה לכמה ימים לשירות מילואים בצה"ל. במקרים רבים הדבר פוגע משמעותית באיכות החיים ובשדרה שלו ושל הסובבים אליו. כדאי לדעת שכחלק מחוק המילואים – מגיעות לכם זכויות ופיצויים בגין הפסד ימי העבודה.

כיצד מחושב התגמול עבור ימי מילואים

תגמול של חיילי מילואים משתנה בהתאם למשכורת, המדינה מחשבת על בסיס המשכורות אשר המדינה שילמה בשלושת החודשים לפני השירות לחלק ל-90 כפול מספר הימים שהעובד היה במילואים. כמובן שמדובר בנוסחה כללית מאוד ויש לציין כי היא יכולה להשתנות בהתאם לנסיבות מיוחדות. כמובן שהסכום יכלול שעות נוספות, פרמיות וכל הסעיפים החשובים אשר נמצאים בתלוש. שכירים שמקבלים משכורת חודשית יהיו זכאים לקבל תגמול מהמעסיק שלהם.

מילואים – קבלת התגמול מהביטוח הלאומי

בכדי לקבל את התגמולים, המעביד צריך להגיש תביעה מתאימה במוסד לביטוח לאומי. ניתן לעשות זאת גם באמצעות אתר האינטרנט שלהם אשר מיועד בין היתר לתלמידי ישיבה, סטודנטים ומי שלא עובד. אחד היתרונות הבולטים בהגשת תביעה באינטרנט היא שאין צורך לצרף מסמכים והנתונים ייבדקו מול מאגרי המידע שקיימים, דבר שחוסך המון משאבים וזמן.

אופן חישוב התגמולים על ימי המילואים יקבע על פי העיסוק אשר קדם לשירות. אפשר לחלק את המשרתים במילואים ל-3 קבוצות עיקריות:

 

כמו כן, כדאי לדעת כי במקרים בהם חיילי מילואים שעוברים את מספר ימי השירות כפי שנקבע עבורם יקבלו תגמול גבוה יותר יומית על מנת לפצות אותו על ימי העבודה אשר הוא איבד כתוצאה מהם.

מהו שירות מילואים חצי יומי?

בעניין תגמול מילואים, יש אנשים אשר הולכים לשירות חצי יומי. שירות זה מתחיל בשעות הבוקר ונמשך עד הצהריים, או לחילופין בערב – לרוב לאחר השעה 16:00 והוא לא נמשך מעבר לשש שעות. עבור שירות מילואים חצי יומי העובד יקבל מחצית מתגמול המילואים היומי. כמובן שככל שהעובד ביצע את שירות המילואים מעבר לשעות העובדה כך התגמולים יהיו גבוהים יותר בהתאם.

הטבות נוספות – חיילי מילואים:

חייל מילואים ששירת למעלה מ-10 ימים בשנה הקודמת ייחשב כמשרת מילואים פעיל, גם במקרה זה מנהל מקרקעי ישראל יספק הטבות עבור אותם חיילי מילואים עם הנחות משמעותיות שנעות בין 15% או 50% אלף ₪ ברכישה על קרקעות מנהל לבנייה. כמו כן, משרת מילואים פעיל יהיה גם זכאי לקבל תגמול מיוחד וכן החזר הוצאות אישיות, על מנת לבדוק נושא זה וסוג הזכאות כדי להתייעץ עם עורך דין.

אסור לפטר עובדים בתקופת שירות המילואים וכשלושים ימים אחריה

בהתאם לחוק חיילים משוחררים משנת 1949 – למעסיק אסור בשום פנים ואופן לפטר את העובד אשר משרת במילואים וכן בתקופה של 30 ימים לאחר סיום השירות. במקרים בהם מעסיק יפטר את העובד אז הוא צפוי לקבל קנס כספי בגובה של עשרות אלפי שקלים. יחד עם זאת, חשוב לציין כי על פי סעיף 41 א' אשר מתייחס גם למקרים חריגים, ניתן לפטר עובדים שהיו במילואים כאשר המעסיק מצליח להוכיח כי סיבת הפיטורים לא קשורה שירות המילואים שהעובד ביצע. מטרת החוקים הללו היא כמובן להגן על חיילי מערך המילואים אשר נאלצים להפסיק את שגרת חייהם ועבודתם הסדירה על מנת לתת שירות למדינה. למרות ההגנה אשר החוק מספק ליוצאי המילואים, חשוב לציין כי הוא לא נותן "הגנת יתר" וזאת על מנת לא ליצור תמריץ שלילי אצל המעסיקים שלהם.

באילו מקרים אפשר לבקש היתר לפיטורי עובד בעת שירותו במילואים?

יש מקרים בהם אותם עובדים שיוצאים למילואים מתנהגים בלי קשר בצורה בלתי הולמת כמו מעילה כספית, הפרת אמונים וגניבת סודות מסחריים. במקרים הללו בדרך כלל יש הצדקה לפיטורים לא מסירת הודעה מוקדמת לעובד גם כאשר הוא נמצא במילואים או בתקופת שלושים ימים שאחריה. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי הרשימה הזו לא סוגרה ולכן כל מקרה ייבחן לגופו.

שיקולים אשר ינבעו רק מסיבות כלכליות על מנת לחסוך בהוצאות של המעסיק כתוצאה מיצירת העובד למילואים לא יהוו עילה לפיטורים. אך יש להוסיף, כי במקרים בהם המעסיק נמצא בקשיים כלכליים והוא מעסיק חייל שיוצא למילואים והוא יוכל להוכיח כי הוא לא יכול לשאת בהוצאות שהעובד שיצא למילואים וכן באדם שמחליף אותה בתקופה – אז הנושא יוכל להיבחן לטובת המעסיק.

המעסיק צריך להוכיח כי הפיטורין אינם קשורים לשירות המילואים

מטרת חוק חיילים משוחררים היא לסנכרן בין הצרכים של המעסיק והארגון לבית הזכויות של העובדים שיוצאים למילואים. החוק אוסר לפטר עובד בגלל שיצא לשירות מילואים, אך במקרים מסוימים יש ועדת תעסוקה שתפקידה לבחון מקרים חריגים והיא כן יכולה לאשר היתר לפיטורים במקרים שהם נובעים משיקולים הומניטריים. כמו כן, הוועדה בוחנת את העיתוי של המעשה שהוביל את המעסיק לקבל החלטה לפטר את העובד שלו במסגרת תקופת המילואים ואותו מעסיק יהיה חייב להוכיח לוועדה כי החלטתו לא קשורה לשירות המילואים.

חשיבות עורך דין במקרים של הפרת הזכויות של חייל מילואים

המעסיק פגע באחת מהזכויות שלכם? לא קיבלתם את הפיצויים שמגיעים לכם? פוטרתם ללא סיבה מצדיקה? במקרים הללו אתם חייבים להתייעץ בהקדם עם עורך דין שמתמחה בדיני עבודה ושיוכל לסייע לכם לממש את כל הזכויות שמגיעות לכם על פי החוק. אל תנסו להתמודד עם זה לבד, תחום דיני העבודה וכן כל מה שנוגע להתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי יהיה כרוך בתהליכים מורכבים ומסורבלים עם המון בירוקרטיה. לכן, מומלץ ליצור קשר עם עורך דין בהקדם שיוכל להדריך אתכם כיצד לפעול וכן לפתח אסטרטגיה מנצחת בה תוכלו לכבוש את היעדים שהצבתם לעצמכם.

משרדנו מתמחה בכל הנוגע לדיני עבודה בכלל ולדיני מילואים בפרט, אם אתם חושבים שאחד הזכויות שלכם נפגעה אנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר וליהנות משירות מקצועי של מיטב עורכי הדין בישראל תוך מתן פתרונות מתואמים אישית לכל אחד.

לפרטים נוספים וקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.

נגישות