חקירת מצ"ח

חייל? זומנת לחקירת מצ"ח ואתה לא יודע מה אתה אמור לעשות עכשיו? חשוב מאוד שתקראו את המאמר הבא – המדריך המלא של חקירת מצ"ח, כיצד היא מתנהלת, מה הן הזכויות מה מותר ומה אסור לעשות בחקירה? עורכי הדין המומחים שלנו מסבירים לכם הכול.

כפי שרבים מאיתנו בטח יודעים, במדינת ישראל בנוסף למערכת המשפט האזרחית יש גם את מערכת המשפט הצבאית אשר ממונה על טיפול ואכיפה של עבירות שנעשות במסגרת צבא הגנה לישראל וזה כולל חיילים בשירות חובה, קבע, נגדים, אזרחים, חיילי מילואים, עובדי צה"ל וכו'. לכן, במידה ואתם מעורבים בסיטואציה כזו כדאי לדעת שהגוף שיערוך את החקירות ואת ההליך הראשוני תהיה המשטרה הצבאית חוקרת – מצ"ח. אם אתם רוצים לעבור את התהליך של החקירה בהצלחה ובקלות מבלי לפגוע בעצמכם כדאי להכיר היטב כיצד ההליכים והחקירה מתבצעת וכן את זכויותיכם.

איך חקירת מצ"ח מתחילה?

לפני שנדבר על כיצד להתנהל נכון במהלך חקירת מצ"ח, ראשית צריך להבין כיצד החקירה מתחילה ועל בסיס אילו מקרים? הנה מספר דוגמאות:

  • קיום של מידע פלילי על החייל – מידע אשר מעורר חשד בביצוע עבירה צבאית או פלילית מצד החייל תהיה עילה עבור מצ"ח לפתוח בחקירה נגדכם.
  • תלונה – מקרים בהם מישהו מתלונן למשטרה הצבאית על חייל בטענה מבוססת שביצע עבירה מסוימת כמו מעשה מגונה, הטרדה מינית וכו') אז מצ"ח רשאים גם כן לפתוח בחקירה נגד החייל החשוד.
  • מידע מודיעני – מקור מודיעיני הוא כל גורם אשר מסר אינפורמציה מודיעינית לגבי פעילות חשודה של חייל. בד"כ מדובר בעבירות שנוגעות לשימוש וסחר בסמים.
  • דגימת שתן – כחלק מהמלחמה התמידית של צה"ל נגד סמים, שוטרים צבאיים רשאים לעשות בדיקות שכוללות בדיקות שתן לאיתור סמים. יש להדגיש כי במקרים אלו אתם לא חייבים לשתף פעולה עם הבדיקה ולא תיפתח נגדכם חקירה אם תסרבו, אך במידה ותעשו את הבדיקה ויתגלו שאריות סמים אז הדבר יוביל לחקירת מצ"ח בנושא.
  • סוכן סמוי – מקרים נפוצים בצבא שיכולים לשמש כטריגר לתחילת חקירת מצ"ח הינה אינפורמציה שמגיעה דרך סוכן סמוי שפועל מטעם המשטרה הצבאית ומביא מספיק ראיות נגד החייל החשוד.
  • הפללה – קורים מקרים בהם חייל או חיילים נחקרים בגין עבירה מסוימת ואז תוך כדי החקירה הם מערבים חיילים אחרים שהיו לטענתם מעורבים בפרשה כזו או אחרת.

 

מה עושים במהלך חקירת מצ"ח?

כדאי לדעת כי ברוב המקרים, מצ"ח לא נותנים התרעה ויכולים להפתיע אתכם בבסיס או אף בביתכם ולקחת אתכם לחקירה בגין העבירה בה אתם חשודים. יחד עם זאת, יש מקרים הם מצ"ח כן לוקחים חיילים לחקירה באופן מסודר וכראוי על ידי זימון או צו. במקרים אלו, דעו שהמצב פועל לטובתכם ועליכם להתקשר ולהתייעץ עם עורך דין צבאי שיוכל לתת לכם תדרוך מלא ולהכין אתכם היטב לחקירה. הדבר החשוב ביותר שעליכם להבין שמהרגע שאתם נמצאים בחקירת מצ"ח כל דבר שאתם אומרים עלול לשמש נגדכם, לכן חשוב מאוד לפעול בקור רוח ובאחריות ולזכור את כל הזכויות שלכם כחוק.

חקירת מצ"ח – מה אתם צריכים לדעת?

  1. יש לכם את הזכות לעורך דין – הרבה חיילים לא מודעים לעובדה שיש להם את הזכות לאורך כל החקירה לבקש ייעוץ משפטי מעורך דין. חוסר ידיעה זה מביא חיילים רבים לידי טעויות שעולות להם בהמשך ביוקר. בין אם אתם אשמים או לא אשמים, זכרו להתייעץ עם עורך דין צבאי מקצועי שידאג לתת לכם תדרוך מקיף לחקירה.
  2. מנוחה – הטעות הבסיסית והנפוצה של חיילים רבים היא לעשות בדיוק מה שחוקר אומר. האם נשמע לכם הגיוני לבצע חקירה על אדם שהרגע סיים משמרת שמירה בלילה? או אחרי חייל שזה עתה חזר ממבצע? בכל סיטואציה בה לא נראה לכם הגיוני לבצע את החקירה מבחינת זמן עליכם להצהיר בפני החוקר שאתם לא מסוגלים להיחקר לפני שהם נותנים לכם זמן מנוחה. נכון – מנוחה לא תעשה את המצב שלכם טוב יותר ותשנה את העובדות בשטח. אתם בחקירה משטרתית. יכול מאוד להיות שגם לא תצליחו לעצום עין, אבל בזמן הזה תוכלו לחשוב בצלילות מה צעדכם הבאים.
  3. התנהלות החקירה – בשלב הראשון של חקירת מצ"ח החוקר יצטרך להסביר לכם מדוע אתם נחקרים ובאיזו עבירה אתם מואשמים. אחר כך, יתחיל השלב של התחקור בו החוקר ישאל אתכם המון שאלות, חלקם ישמעו לכם תמימות, חלקן יחזרו על עצמם. לכן זכרו, כל מה שתענו – הוא קריטי מאוד להמשך החקירה נגדכם. ההמלצה שלנו במקרים אלו היא לשמור על זכות השתיקה מהתחלה עד הסוף, עד לרגע שהעורך דין שלכם יגיע לתת לכם ייעוץ משפטי. חשוב שתיקחו בחשבון שהשוטר שחוקר אתכם עבר גם סיטואציות כאלה ועל ידי מניפולציות והפחדות שבעזרתן הוא ינסה לשבור אתכם. המלצתנו היא לשמור על קור רוח ולהמתין לעורך דין הצבאי שלכם.
  4. אסטרטגיית התשה – אחד האסטרטגיות "הידועות" של המשטרה הצבאית בחקירות היא לנסות להתיש את החייל החשוד. איך הם יתישו? על ידי שאילת אותה שאלה, עשרות פעמים. תנסו לדמיין שאתם באותו חדר קטן כמה שעות, לבד, בחרדה, בחוסר וודאות ותחת כל הלחץ הזה חוקר עומד לכם על הראש ושואל שוב ושוב ושוב את אותה שאלה- יש סיכוי שתישברו. המטרה היא לגרום לכם להתבלבל בגרסאות. הדרך הטובה ביותר היא לא לענות לשאלות, אם אתם כן עונים רק מה שאתם יודעים. אם אתם לא בטוחים או לא זוכרים תגידו לחוקר שאתם לא זוכרים.
  5. אסטרטגיית האיומים ונפנופי הקלסר – עוד טקטיקה פחות סימפטית של המשטרה הצבאית היא שימוש באיומים על החייל החשוד. זה יכול להיות על ידי טענות שווא שאתם לא דוברי אמת,  החוקר יטיח בפניכם קלסר "שמן" ויגיד שכולו מלא בראיות נגדכם שעלול להוביל אתכם לכלא צבאי. אז אנחנו נרגיע אתכם – צאו מנקודת הנחה שברוב המקרים זה לא נכון. מבחינתכם אתם לא יודעים בוודאות מה הם יודעים עליכם. לכן, נדגיש שוב, שמרו על קור רוח! חוקרים נוטים לשקר הרבה במטרה להפליל אתכם. אם הם טוענים שיש להם ראיות בקשו מהם לראות אותם. כמו כן, אל תיבהלו אם החוקרים ינסו להפחיד אתכם עם הצגת החוקים העונשים בגין העבירה בה אתם מואשמים. קחו בחשבון שהם מציגים לכם את העונש המקסימלי בחוק ולאו דווקא את הסעיף בו אתם מואשמים. כמו כן, הם בטח לא יספרו לכם על הנסיבות המקלות, או על כשל בראיות או עוד המון נתונים משפטיים שאתם מודעים והם לא יגלו לכם. בדיוק מסיבה זו אתם זקוקים לעו"ד.

 

חקירת מצ"ח – חשיבות עורך דין מקצועי

קיבלתם זימון לחקירת מצ"ח או שאתם כבר מעורבים בה? לא משנה באיזה שלב אתם של החקירה ואם אתם אשמים או חפים מפשע – אל תנסו להתמודד לבד! פנו לעורך דין מנוסה שיוכל לסייע לכם בכל התהליך ויעניק ייעוץ, ליווי וייצוג משפטי. בהיבט חקירת מצ"ח עו"ד ידריך אתכם היטב, מה להגיד לחוקרים, איך להתנהג, מה לא לעשות ועוד. כמה שיותר תקדימו את פנייתכם כך יגדל הסיכוי שתוכלו להגיע לידי ביטוח החקירה וכתב האישום נגדכם.

משרדנו מתמחה בדינים צבאיים, נשמח לעמוד לשירותכם ולתת לכם ייעוץ וייצוג משפטי מקצועי עם פתרונות ייחודים שמתואמים לכם אישית.  השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר:

נגישות