הרעת תנאים בעבודה

לעיתים עובדים רבים חווים הרעה בתנאי העסקתם אשר בעקבותיה הם רוצים להתפטר. מה נחשב הרעת תנאים בעבודה? האם העובד יכול להתפטר מיד והאם הוא יהיה זכאי לפיצויים? עורכי הדין המומחים שלנו יספקו לכם תשובות לכל השאלות החשובות.

מקום העבודה שלנו הוא בסופו של דבר עסק אשר מתנהל במטרה אחת ועיקרית והיא להרוויח – לכן כחלק ממטרה זו המקום יעסיק עובדים אשר תפקידם הוא ליצור שירות או מוצר שהעסק מעוניין למכור ללקוחותיו. במסגרת עבודה זו – לעיתים קרובות הארגון/החברה עוברים שינויים ארגוניים אשר יכולים לא להטיב ואף להזיק לעובדיו ובדיוק לצורך זה החוק מגדיר מקרים בהם העובד יכול לטעון להרעת תנאים בעבודה.

הרעת תנאים יכולה להגיע במגוון דרכים ורמות שונות – החל מאי נוחות שנחשבת למינורית ועד לשינויים משמעותיים מאוד בתנאי שכר, העסקה ועוד. בדיוק בשביל זה נועד חוק פיצויי פיטורין אשר קובע כי עובד אשר התפטר כתוצאה מהרעת תנאי עבודה הוא יהיה זכאי לפיצויי פיטורין כדין מפוטר.

כעת נשאלת השאלה כיצד מוגדרת הרעת תנאים בעבודה? מה הן הנסיבות שלא ניתן להמשיך לעבוד כתוצאה מכך?

מה זה הרעת תנאים בעבודה?

על פי סעיף 11 א' לחוק פיצויי פיטורים אם חלה הרעה מוחשית וממשית בתנאי עבודה או ביחסי העבודה מה שהוביל את אותו עובד להתפטר.

הרעת תנאים על פי חוק באה למנוע מצב שבו המעסיק יפגע בעובד ברבדים שונים בעבודתו וזאת עד להתפטרותו של העובד במטרה למנוע ממנו קבלה של פיצויי הפיטורין להם זכאי העובד במקרה והמעסיק פיטר אותו מכל סיבה שלא תהיה.

מדובר בסוגיה יחסית שכיחה אך עם זאת מאוד מורכבת בבתי דין לעבודה ועל מנת למקד כמה שיותר מקרים אשר נכנסים תחת הביטוי הרעת תנאים בעבודה אשר בגינם העובד זכאי להתפטר ולהיות זכאי לפיצויי פיטורים אשר מגיעים לו על פי החוק – ישנם מספר מקרים אשר מוגדרים בחוק כהרעת תנאים מוחשית.

  • הלנת תשלומים – במקרים שהמעביד לא משלם לעובד תשלומים שמגיעים לו על פי החוק כמו ימי חופשה, חג, שעות נוספות, דמי הבאה, ביטוח לאומי ועוד.
  • יחס מבזה במקום העבודה – כאשר מעביד נותן יחס מבזה לעובד אחד או יותר ומשפיל אותו או אותם באופן פרטי או מול כל העובדים.
  • איחורים בתשלום משכורת – מעסיק אשר מאחר בתשלום השכר בין אם במכוון או בשוגג – הדבר ייחשב כהרעת תנאים ואף הלנת שכר.
  • שינוי בהסכם/חוזה עבודה – שינוי והרעת תנאים שנעשו במסגרת הסכם העובדה בין הצדדים באופן שפוגע בעובד.
  • שינוי מיקום עבודה – במקרים בהם יש העברת מיקום עבודה לעיר אחרת או העברת עובד לסניף אחר שלא מרצונו אז מצב זה עלול להוביל לחוסר יציבות, זמני הגעה חדשים שנדרשים מהעובד וכתוצאה מכך חלה הרעה בתנאים של העובד.
  • שינוי בהיקף המשרה – במקרים בהם חלים שינויים בזמני העבודה אשר נקבעו במעמד הסכם העבודה שפוגעים בסופו של דבר בהכנסה של העובד ייחשבו כהרעת תנאי עבודה.
  • שינוי בתנאים נוספים – כאשר מעסיק פוגע באחד התנאים שסוכמו במסגרת הסכם עבודה – כמו תשלום מגורים, פלאפון, רכב ועוד זה ייחשב כהרעת תנאי עבודה.
  • שינוי מקצועי – במידה ומהעסיק עושה איזה שהוא שינוי קיצוני במעמד של העובד בעסק או בחברה וזה ללא קשר לשינוי בהיקף של המשרה, שגרה או בתנאים אשר הוא זכאי לפי החוק.

 

מה החוק אומר על הרעת תנאים בעבודה?

על מנת להגן על העובד, במצבים בהם מתקיימת הרעת נאים בעבודה ובתנאי ההעסקה של העובד אז הוא יהיה רשאי להתפטר ולהיות כדין מפוטר – כלומר, לזכות בפיצויי פיטורים אשר מגיעים לו על פי החוק. חשוב לציין כי למרות שעל פי שחוק הרעת תנאים אומנם מגדיר מקרים רבים אך כדאי שלדעת שבית המשפט לא ימהר להצדיק כל כך מה את העובד במקרים האלו מהסיבה שהם יכולים לטעון שהעובד בחר להתפטר מהר מבלי שחיפש קודם פתרון מול מעסיקו. כדאי לדעת כי בתי הדין לעבודה מצפים שהעובד תמיד יפנה קודם למעסיק שלו על מנת למצוא איזה שהוא פתרון לבעיות ומחלוקות שעלו וכן לשפר את תנאי העסקה באופן כזה שיהיו זהים לחוזה שנחתם בין הצדדים. במידה והמעסיק מסרב לבקשה ומתעלם ממנה אז למעשה הוא "לא משאיר ברירות" והעובד יכול להתפטר.

נטל ההוכחה

תביעות אשר עוסקות בכל הנוגע למצבים בהם העובד התפטר בדין פיטורים  יניחו את נטל ההוכחה על העובד. העובד צריך להוכיח שהנסיבות במקום העבודה אכן גרמו לו להתפטר וכאמור עליו להוכיח כי הוא נתן התראה למעביד ולמעשה ניסיון לתיקון לפני שהוא בחר להתפטר. העובד חייב להוכיח קשר סיבתי בין הרעת התנאים להתפטרות. הרעת תנאי עבודה הם תחום מאוד לא פשוט ומורכב משפטית לכן תמיד עדיף להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בדיני עבודה ויוכל להדריך אתכם כיצד להתנהל מול המעסיק וכן מול הגורמים המשפטיים.

הרעת תנאים בעבודה – מה עושים?

במידה ואתם חושדים כי החלה הרעת תנאים בעבודה שלכם על ידי המעביד שלכם הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא לפנות להתייעצות אצל עורך דין שמתמחה בדיני עבודה. בשלב זה, לפני שאתם נוקטים בצעדים קיצונים כמו התפטרות, יש לבחון את כל הטענות ואת התנאים אשר השתנו לטענתכם. עורך דין מקצועי יוכל לתת לכם הערכה האם אכן מדובר במקרה של הרעת תנאים מוחשית וידריך אתכם בהתאם כיצד לפעול מול המעסיק. את הפנייה שלכם למעביד תוכלו לגבות עם מכתב מטעם העורך דין שלכם שמצהיר על כך שאתם עומדים בפני תביעה ושניתנת לו הזדמנות לתקן את העוול שנעשה לכם ובכך לשפר את תנאי העבודה בדיוק כפי שהיו לפני. אם גם בשלב זה המעסיק שלכם לא משפר את יחסו אליכם, זה השלב בו תוכלו באמת להגיש התפטרות אשר תיחשב בגין פיטורים. העורך דין שבחרתם יוכל ללוות ולייצג אתכם משפטית ולהבטיח לכם לממש את כל הזכויות המגיעות לכם על פי חוק.

לצערנו עובדים רבים חוששים לעשות את הצעד הזה ולממש את הזכויות המגיעות להם וכך יוצא שהם נשארים לעבוד בעבודה שכבר טובה מטיבה עמם זמן רב עד שהם אוזרים אומץ להתפטר – אל תוותרו! מגיע לכם לממש את כל הזכויות המגיעות לכם על פי חוק! נשמח לעזור לכם עם זה.

משרדנו מתמחה בדיני ועבודה ובעל ניסיון עשיר בייצוג עובדים ומעסיקים במגוון של סוגיות משפטיות. אנו דואגים להתעדכן כל הזמן בחקיקות ופסיקות חדשות בתחום וכמו כן דואגים להעניק לכל לקוח שלנו יחס אדיב, אישי עם פתרונות מתואמים אישית.

באמצעות עורכי הדין המנוסים שלנו – נוכל לסייע לכם בכל היבטים הנוגעים להעסקת עובדים וכן בהיבטים מסחריים, או משפטיים מול המעסיקים. הפתרונות שאנו מציעים הם יצירתיים ואנו יודעים כיצד להוציא את המיטב מכל סיטואציה משפטית מורכבת. אנו גאים להעניק לכל לקוחותינו ליווי וייצוג מקצועי ושוטף.

חוששים שחלה הרעת תנאים בעבודה שלכם? אתם צריכים עורך דין. לפרטים נוספים – השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם.

לשיתוף המאמר:

נגישות