מה זה מאסר עולם?
מאסר עולם הוא עונש כבד, המוטל על מי שביצעו עבירות ספציפיות מאוד שהן מהחמורות ביותר בחוק העונשין כמו רצח בניסבות מחמירות או עבירות נגד המדינה. מאסר עולם כשמו כן הוא, ישיבה בבית הסוהר לפרק זמן ממושך, כאשר העונש המקסימלי הוא כמובן כניסה לכלא לכל החיים. במדינות שונות מתייחסים אחרת לעונש זה. יש מי שקוצבים את השנים הללו, כמו בישראל לדוגמא ויש מקומות אחרים בהם לא קוצבים את העונש כמו למשל בבריטניה.
מתי מקבלים מאסר עולם?
מאסר עולם נחשב לעונש הכבד ביותר אותו אפשר לקבל מידי בית המשפט והוא מיועד למקרים יוצאי דופן. בישראל אמנם העונש הכבד ביותר הוא עונש מוות, אבל מדובר על מקרה יוצא דופן אשר התממש פעם אחת במשפט אייכמן, המשפט נגד אדולף אייכמן אשר שימש בכיר במפלגה הנאצית והיה אחראי למותם של מיליוני יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה. בישראל, העונש מוטל על מי שהואשמו ברצח. כלומר, בהרג מכוון של אזרחים חפים מפשע. לצורך העניין, העונש הרבה פעמים מוטל על מי שעסקו בפעילות טרור והובילו למותם של אזרחי ישראל. למרות שיש גם מי שהואשמו ברצח והרקע שלהם לא היה מהתחום הביטחוני, אלא מהתחום הפלילי.
מאסר עולם בישראל
כאמור, בישראל קוצבים את העונש. בדרך כלל כאשר גזר דינו של אדם הוא מאסר עולם אחד, המאסר נקצב לו לפרק זמן של עשרים שנה. בעוד מי שהואשם ברציחתם של אנשים רבים, מקבל גזר דין מוות של מספר מאסרי עולם, בהתאם למספר הנרצחים על ידו. עד לשנת 1993 אגב, נהגו הנשיאים של המדינה לקצוב את עונשם של מי שנגזר עליהם מאסר עולם לפרק זמן של עד 25 שנות מאסר לכל היותר. כאשר אליעזר ויצמן נכנס לתפקיד הוא סרב לעשות זאת, מה שהוביל לתיקון בחוק ולקביעת תקנות מיוחדות לוועדת השחרורים, על כך נדבר בהרחבה עוד בהמשך.
כמה זמן זה מאסר עולם בישראל
בחוק הפלילי בישראל יש עונש חובה של מאסר עולם על רצח בנסיבות מחמירות. הבאנו את הדוגמא הזו קודם לכן, מדובר על מקרים בהם יש כוונת מכוון לרצח של חפים מפשע. החוק קובע עם זאת כי במקרים בהם אין חובה לתת עונש של מאסר עולם, יכול בית המשפט לקבוע עונש זה ולקצוב אותו לפרק זמן של עשרים שנה לכל היותר. במידה ועל הנאשם הוטל עונש של מספר מאסרי עולם, שנות המאסר בפועל יכולות להגיע למספר משמעותי, למרות שיש מקום לוועדת השחרורים במקרים מסוימים, לבקש לשחרר את האסיר לאחר פרק זמן של שלושים שנה לפחות. שוב, על וועדת השחרורים עוד נרחיב בהמשך המאמר.
בארצות הברית, יוון, גרמניה, בריטניה ומדינות נוספות ,החוק הוא שונה. בארצות הברית מאסר עולם הוא עד למותו של האסיר, בבריטניה נהוג לקצוב את עונשו של האדם ל15 שנות מאסר עד לדיון הראשון בבקשה לשחרורו. ביוון מאסר עולם הוא עד 25 שנה ואפשר אחרי 16 שנה לבקש לקצר את העונש. בגרמניה העונש המינימלי הוא 15 שנות מאסר, כאשר במקרים מסוימים, ניתן להאריך את העונש כמובן.
על מה ניתן מאסר עולם בישראל 25 שנה
כיוון שמאסר עולם בישראל הוא מאסר אותו נהוג לקצוב ל20 שנה לכל היותר, הרי שמאסר עולם של 25 שנה ניתן בדרך כלל למי שנשפטו למספר מאסרי עולם אבל זכו לקיצור העונש בזכות וועדת השחרורים. כך נכון להיום. בעבר, נהגו לא לקצוב את עונש המאסר לעשרים שנה, אלא לתקופה ארוכה יותר של עשרים וחמש שנה.
קיצור והקלה בעונש מאסר עולם
יש שתי אפשרויות לקצר עונש מאסר עולם בישראל. פעם אחת, אם האסיר קיבל את ההמלצה של וועדת השחרורים. אנחנו מדברים על וועדה מיוחדת הרלוונטית רק עבור מי שמרצים מאסר עולם בכלא הישראלי. הוועדה צריכה לבחון את האסיר בהתאם לקטגוריות שונות. כמו ההתנהגות שלו בכלא, סוג המעשה שעשה ועד כמה הוא חמור, נסיבות אישיות ועוד. הוועדה יכולה להגיש בקשה לנשיא המדינה עבור חנינה או קציבת העונש. הוועדה לא יכולה להמליץ על קציבת עונש לאסירים אשר עדיין לא ריצו שבע שנות מאסר, במידה ומדובר על אסיר לו נקצבו שני מאסרי עולם, אי אפשר לבקש עבורו חנינה, אלא אם עברו חמש עשרה שנה מיום כליאתו. במידה והאסיר מקבל את החנינה ויכול לצאת לחופשי, הוא נחשב למשוחרר על תנאי. הוועדה אגב, לא יכולה להמליץ על עונש מאסר של פחות משלושים שנה.
קיימת אפשרות נוספת לקבל שחרור מוקדם, זה רלוונטי בעיקר למי שעסקו בפעילות טרור. בעסקאות שבויים, מדינת ישראל לעיתים משחררת רוצחים עם דם על הידיים. אחד המקרים המפורסמים למשל הוא השחרור של סמיר קונטר בעסקת שליט, שחרורו של סינואר וכן הלאה.
אסירי עולם בישראל
המקרה המפורסם ביותר הוא כמובן של יגאל עמיר, מי שהואשם ברצח של ראש הממשלה יצחק רבין. בעקבות הרצח ב4 בנובמבר 1995, קיבל עמיר עונש של חמישה מאסרי עולם בתוספת שמונה שנות מאסר על פציעת המאבטח של רבין. בהמשך, התקבל תיקון לחוק אשר קבע כי וועדת השחרורים לא תדון בקיצור שנות מאסר של מי שהואשם ברצח פוליטי.
יצחק אברג'יל מי שהיה אמון על ארגון הפשיעה הגדול ביותר שפעל בישראל והיה אחראי למותם של שלושה אזרחים בגין ניסיון שלו להרוג ראש של ארגון פשיעה אחר, נדון לשלושה מאסרי עולם פלוס שלושים שנים נוספות.
עמירם בן אוליאל הואשם ברצח מכוון של בני משפחת דוובשה, בפעילות אשר כוונה נגד משפחה פלסטינית ממניעים של טרור יהודי. העונש שהוטל עליו הוא של שלושה מאסרי עולם אותם הוא ממשיך לרצות עד עצם היום הזה.