ישראלים רבים מגלים שהם אינם רשאים לצאת מהארץ רגע אחד מאוחר מדי. כיום, בעידן בו ניתן לבדוק האם הצו קיים בפעולה פשוטה ומקוונת, חשוב להכיר את הדרכים לעשות כן. במאמר הבא נתמקד בצו שכולנו מכירים את שמו – צו יציאה מהארץ. נבין איך כדאי להתמודד עם קיומו, האם אפשר לבטל אותו ולכמה זמן הוא יכול להימשך.
חוק צו עיכוב יציאה מהארץ
חוק צו עיכוב יציאה מהארץ הוא מנגנון משפטי שנועד להגביל את חופש התנועה של אדם ולמנוע ממנו לצאת מגבולות ארץ ישראל בכל דרך שהיא. הצו יכול להיות מוטל על ידי גופים רשמיים שונים כמו בית המשפט, בתי הדין, הוצאה לפועל או רשות מוסמכת אחרת. הצו יכול להיות מוטל על אדם במקרים הבאים:
- חובות וכספים – במקרים בהם החייב לא סיים את תשלומיו וקיים חשד סביר שהוא עלול לעזוב את הארץ על מנת להימנע מהמשך התשלום. הבקשה להטלת הצו יכולה להגיע מצד רשם ההוצאה לפועל, ביטוח לאומי, גורמים מנהליים שונים או מצד נושה שיכול להוכיח שקיים סיכון אמיתי שהחייב יברח מהארץ עקב החוב או מסיבות אחרות.
- פלילי – במידה ומתנהל משפט פלילי או לצורך מניעה של נאשם לברוח מהארץ בכדי להימנע מריצוי עונש מאסר או תשלום קנס כספי וכדומה.
- ביטחוני – הצו יכול להיות מוטל גם על ידי המדינה עצמה, במידה ויש חשש ביטחוני או סכנה כלשהי ביציאה של אדם כלשהו מגבולות הארץ.
כמה זמן לוקח להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ
הזמן הדרוש תלוי במספר גורמים, ביניהם הסיבה לבקשה, הגוף המוסמך להוציא את הצו (כגון בית משפט, בית דין רבני או לשכת ההוצאה לפועל) ודחיפות המקרה. במקרים דחופים, ניתן להוציא צו איסור יציאה מהארץ באופן מיידי, לעיתים אף במעמד צד אחד וללא ידיעת האדם נגדו מוצא הצו. לדוגמה, בהליכי גירושין, ניתן לבקש את הוצאת הצו בכל שלב, ואף לפני הגשת התביעה, אם קיים צורך דחוף שמצדיק זאת.
בהליכי הוצאה לפועל, רשם ההוצאה לפועל רשאי להוציא צו עיכוב נגד חייב בכל שלב מפתיחת התיק, אם יש חשש שהחייב עומד לצאת מהארץ מבלי לפרוע את החוב או להבטיח את פירעונו. חשוב לציין שהוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ פוגעת בחופש התנועה של האדם, ולכן הרשויות נדרשות לאזן בין הצורך בהוצאת הצו לבין הפגיעה בזכויות הפרט. במקרים בהם ניתן להסתפק באמצעים פחות מגבילים, ייתכן שהרשויות יעדיפו אותם על פני הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ.
כמה עולה צו עיכוב יציאה מהארץ
הגשת בקשה לצו אי יציאה מהארץ כרוכה בתשלום אגרה, אך סכום האגרה עשוי להשתנות בהתאם לסוג ההליך והערכאה המשפטית המטפלת. לדוגמה, בהליכי הוצאה לפועל, הגשת בקשה מחייבת תשלום אגרה, אך סכום האגרה אינו מצוין במפורש. במקרים של תביעות אזרחיות או משפחתיות, הגשת בקשה כרוכה אף היא בתשלום אגרה, אך סכום האגרה עשוי להשתנות בהתאם לסוג התביעה ולבית המשפט המטפל.
מומלץ לפנות למזכירות בית המשפט או ללשכת ההוצאה לפועל הרלוונטית כדי לקבל מידע מדויק ועדכני לגבי סכום האגרה הנדרש להגשת הבקשה, וכן לבדוק את האפשרות לפטור מאגרה במידה וקיימת זכאות לכך.
איך לבדוק עיכוב יציאה מהארץ
כיום ניתן לבדוק האם קיים נגדכם איסור יציאה מהארץ בצורה קלה ומהירה. קיימות שתי דרכים עיקריות לכך:
טלפון בדיקת צו עיכוב יציאה מהארץ
כדי לבצע בדיקה האם יש צו עיכוב יציאה מהארץ, ניתן לפנות למוקד השירות והמידע הארצי של רשות האוכלוסין וההגירה בטלפון *3450. המענה הטלפוני זמין 24 שעות ביממה ומאפשר לקבל מידע על עצמך ועל ילדיך הקטינים (מתחת לגיל 18). יש להצטייד במספר תעודת זהות, מספר דרכון, תאריך הוצאת הדרכון ושנת לידה לצורך הזדהות.
בדיקת צו עיכוב יציאה מהארץ און ליין
הדרך המקוונת לבדיקת צו עיכוב היציאה מהארץ היא דרך האתר של רשות האוכלוסין וההגירה. לאחר הרשמה למערכת והזדהות באמצעות שם משתמש וסיסמה, תקבלו מסרון לאימות. לאחר הזנת קוד האימות, התשובה תתקבל במקום.
שימו לב: המידע שיתקבל מכיל צווי עיכוב המוגדרים כ"פתוחים לעיון הציבור" בלבד. יתכן שקיימים צווים שאינם מופיעים במערכת, ולכן מומלץ לוודא את המידע מול הגורם שהנפיק את הצו, כגון הנהלת בתי המשפט או ההוצאה לפועל. כמו כן, חשוב לזכור שהמידע המעודכן ביותר בקשר לצווי עיכוב יציאה מהארץ נמצאים אצל משטרת הגבולות. לכן, קיימת האפשרות ללכת על בטוח ולהיעזר בשירותיו של עורך דין המומחה בתחום צו עיכוב מהארץ.
איך מבטלים עיכוב יציאה מהארץ
כדי לבטל את הצו יש להתמודד מול הגורם אשר הטיל את הצו ולהבין את הסיבה בגינה הוא הוטל. ההמלצה היא להיעזר בגורם מקצועי כמו עו"ד מומחה לקבלת ייעוץ לביטולו. הדרכים המרכזיות האפשריות כוללות הגשת בקשה רשמית לאותו הגוף שהטיל את הצו או לבית המשפט בעניין.
בנוסף, במידה ומדובר בחובות כספיים ניתן להגיע להסדרים הכוללים את תשלום החוב במלואו, פריסת החוב, צו תשלומים וכדומה. בכדי לבטל את הצו בנסיבות אחרות, יש להציג הוכחות לצורך מיידי או דחוף לצאת מהארץ כמו למשל סיבות רפואיות שלא סובלות דיחוי, ענייני משפחה מוצדקים ועוד.
משך הזמן הדרוש לביטול צו יציאה מהארץ תלוי במספר גורמים, כגון הסיבה לבקשה, דחיפותה, והערכאה המשפטית המטפלת בה. במקרים דחופים, ניתן להשיג ביטול תוך 24 שעות, במיוחד אם הבקשה מוגשת בסמיכות למועד היציאה המתוכנן ומציגה נימוקים משכנעים לדחיפות. עם זאת, במקרים שאינם דחופים, התהליך עשוי להימשך מספר ימים ועד שבועות. לכן, מומלץ להגיש את הבקשה לפחות 14 ימים לפני מועד הנסיעה המתוכנן, כדי לאפשר זמן מספק לטיפול בה. חשוב לציין כי הגשת הבקשה אינה מבטיחה את ביטול הצו, וההחלטה נתונה לשיקול דעתו של הרשם או השופט המטפל. כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה, מומלץ להגיש בקשה מפורטת ומנומקת, הכוללת את מטרת הנסיעה, יעדה, תקופת השהות, הגורם המממן והצעת ערבויות מתאימות. במקרים דחופים במיוחד, כגון צורך רפואי או השתתפות באירוע משפחתי בלתי צפוי, ניתן לבקש טיפול מיידי בבקשה, אך יש להציג נימוקים משכנעים לדחיפות ולהשפעה האפשרית של דחיית הבקשה.
כמה זמן תקף צו אי יציאה מהארץ?
תוקפו של הצו יכול להשתנות בהתאם לתוכן שלו ולסיבות השונות בגינן הוא הוטל מלכתחילה. ניתן לומר שברוב המקרים הצו יוטל לשנה אחת אך בהתאם למרים השונים הוא יכול להיות מוטל לצמיתות כאשר מדובר במקרים ביטחוניים, פליליים ואחרים.
צו העיכוב יכול להיות תקף גם בהתאם לתנאים מסוימים, כמו תשלום החוב במלואו, הגעה להסדר עם הגוף או הנושה אשר ביקש את הטלת הצו או ריצוי העונש אשר הטיל בית המשפט. בכדי לברר את תוקף הצו, ניתן לעשות זאת בדרכים אותן הזכרנו לבדיקת קיומו של הצו בטלפון או באופן מקוון.
עורכי דין מומחים להתנהלות מול צו עיכוב יציאה
תוקף הצו כמו המימוש שלו יכול להשתנות ולהתעדכן בהתאם לזמנים או הגעה להסדר מסוים. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם ביטול הצו או הגעה להסדר מהיר היא להיעזר בעורכי דין אשר מומחים להתנהלות מול צווי עיכוב יציאה מהארץ.