תהליך גירושין זה ממש לא פשוט, אבל אם כבר הולכים על מהלך מהסוג הזה, הרי שברור לכל הנוגעים בדבר כי אכן מדובר במהלך הנכון ובדבר שצריך לעשות. עם זאת, הרי שלא רק שמדובר על פרידה זוגית, על כל המשתמע מכך. אלא, הרבה פעמים פירוק התא המשפחתי טומן בחובו פירוק של התא הכלכלי של המשפחה הצעירה. מה שלמעשה אומר כי שני בני הזוג עלולים למצוא את עצמם על סיפו של משבר כלכלי לא פשוט בכלל. במאמר הבא אנחנו רוצים לדבר אתכם על הנושא הזה בהרחבה. אנחנו נסביר איך ניגשים לתהליך הזה ומי צריך ליווי של עורך דין לענייני משפחה. אם אתם רוצים לשמוע עוד, פשוט המשיכו לקרוא.
איך מתחילים הליך גירושין?
המקרה הפשוט ביותר הוא מקרה בו שני בני הזוג מעוניינים לפרק את החבילה ואין ילדים בתמונה. אז, בדרך כלל הדברים פשוטים. הולכים לתהליך של פתיחת תיק גירושין ברבנות. מנהלים את ההסכמים מול עורך דין, מחלקים את הרכוש ואפשר לצאת לדרך. במקרה כזה, לא בית המשפט לענייני משפחה ולא בית הדין הרבני יהיו מעורבים בתהליך.
ההליך הבירוקרטי פשוט באופן יחסי. יש לגשת לבית הדין הרבני הממוקם באזור המגורים שלכם. אתם תדרשו להביא את הפרטים המלאים של בני הזוג ובמידה ויש עורך דין בתמונה, מה שתמיד טוב שיהיה, יש להביא גם את פרטי ההתקשרות עם עורך הדין. עבור פתיחת תיק גירושין יש לשלם אגרה לפתיחת התיק ועוד אגרה לקבלת תעודת הגירושין. אמנם, זה לא נעים, אבל מדובר על סכום של כמה מאות שקלים ובדרך כלל רוב הזוגות לא נתקלים בקשיים במקום הזה. חשוב לדעת כי בית הדין הרבני בעצם לא יאשר לבני הזוג להיפרד ללא 'עילה'. כך שגם אם אתם מסכימים ביחד על כך שאתם מעוניינים להתגרש, כדאי להחליט ביחד מה תהיה העילה שלכם ועם מה תגיעו לבית הדין הרבני.
מה קורה אם אין הסכמה בין בני הזוג
במידה ואין הסכמה של שני בני הזוג לכך שהשניים מעוניינים להתגרש, מתחיל מה שנקרא 'מירוץ הסמכויות'. כלומר, אמנם המדינה קבעה בחוק כי עבור יהודים הגוף הרשאי לדון בהליכי גירושים הוא בית הדין הרבני, אבל בכל מה שקשור למעטפת, החל בתשלומי המזונות ועל לחלוקת הרכוש, כל הנושאים הללו יכולים לעלות לדיון בבית הדין לענייני משפחה המקבל החלטה על פי המשפט הישראלי. אבל, קיימת אפשרות נוספת על פי חוק, זה לפנות לבית הדין הרבני ולכרוך את הדיון בנושאים הללו עם פתיחת תיק גירושין. במילים אחרות, אם אחד מבני הזוג פונה ראשון לבית הדין הרבני, הרי שהדיון בנוגע לחלוקת הרכוש, הסדרי ראיה על הילדים וכן הלאה, יעלה לדיון בבית הדין הרבני שם יפסקו על פי ההלכה היהודית. כך שאם אתם חוששים כי בן הזוג עלול להוביל אתכם למקום בו אתם לא רוצים להיות, כדאי לפנות במהירות המרבית לעורך דין לענייני משפחה כדי שתהיו בטוחים כי יש מי שמגן עליכם בתוך האירוע המורכב הזה.
מה המשמעות של תהליך גירושים עם ילדים?
בגדול אם יש הסכמה והבנה בין שני הצדדים אין ממה לחשוש. תוכלו לבחור האם תרצו לנהל משמורת משותפת על הילדים, כלומר, בדרך כלל במקרה כזה, בו שני ההורים שותפים מלאים בגידול הילדים אין תשלום מזונות של אף אחד מהצדדים. תוכלו גם לקבוע הסדרי ראיה ואז מי שלא קיבל את המשמורת על הילדים, יחויב על פי חוק לשלם מזונות עבורם. מעבר לכך, חלוקת הרכוש בדרך כלל מתבצעת שווה בשווה. מה שכן, במידה ואתם חוששים כי הצד השני עתיד להחביא נכסים וכסף, הרי שכדאי להוציא במהירות האפשרית מסמכים המעידים על קיומו של ההון. זאת כדי להוכיח לבית המשפט כי על הצד השני לשלם את חלקו כנדרש.
בכל מקרה, תמיד טוב לפנות לעורך דין אשר ילווה אתכם וידריך אתכם באירוע מורכב ורגיש כל כך.