הלכת השיתוף – הבדלים, דגשים ומשמעויות משפטיות

במדינת ישראל חוקק בשנת 1973 חוק יחסי ממון בין בני זוג. אשר מגדיר את אופן חלוקת הרכוש בין בני זוג בעת גירושין. ההנחה היא כי במידה ושני בני הזוג ניהלו חיים משותפים וגרו תחת קורת גג אחת, הרי שהרכוש אשר נצבר לאורך השנים, הוא רכוש משותף בו לשני בני הזוג יש זכויות. במאמר הבא אנחנו רוצים לדבר בהרחבה על הנושא הזה ולהסביר לכם כל מה שאתם צריכים לדעת. בואו נצא לדרך עכשיו.

מהי הלכת השיתוף בין בני זוג ומתי משתמשים בה

דיברנו על כך בקצרה וכעת נרחיב. הלכת השיתוף נובעת מתוך ההנחה של המחוקק כי לשני בני הזוג תרומה לתא המשפחתי, גם אם התרומה היא בדרכים שהן לא בהיכרח נכללות תחת הכותרת 'כלכליות'. למשל, אם בן הזוג פיתח קריירה ענפה בה הרוויח לא מעט כסף, הרי עצם העובדה כי אשתו גידלה את הילדים לאורך השנים, מעניקה לה את הזכות לקבל חלק ברכוש המשותף. בעיקרון הלכת השיתוף היא ברירת המחדל. כלומר, אם אין לבני הזוג הסכם גירושין ברור או הסכם ממון, החוק נכנס לפעולה.

| אם מעניין אתכם להרחיב עוד על חלוקת רכוש בגירושין תנו מבט בפוסט הבא.

ההבדל בין הלכת השיתוף וחוק יחסי ממון

חוק יחסי ממון חוקק בשנת 1974 והוא למעשה מחליף, מבחינה משפטית את החוק שהיה קיים עד אותו זמן, הלכת השיתוף. עיקר העניין בתיקון החדש היה להסדיר את מעמדם של מי שלא נחשבים נשואים אלא 'ידועים בציבור.' במידה ובני הזוג לא היו נשואים ,אבל אישרו בביטוח הלאומי כי הם ידועים בציבור ואם הם עומדים בקריטריונים מסוימים, הרי שהם זכאים לאותן הזכויות של זוגות נשואים במידה והחליטו להיפרד. כלומר, לשני בני הזוג זכויות שוות ברכוש שנצבר לאורך השנים. בנוסף, החוק מגדיר מה הוא איזון משאבים. במידה ויש קושי בחלוקה שווה של הרכוש בכל מקרה ומקרה, יערך איזון בין הצדדים. כך שבסופו של דבר, מתוך הרכוש המשותף הכללי, תהיה חלוקה שווה בין שני הצדדים.

הלכת השיתוף הספציפי

יש מקרים בהם על פניו, על פי החוק היבש, אין לבן הזוג חלק ברכוש מסוים. למשל, אם בן הזוג קיבל מסבתו דירה בירושה. על פניו, בעת הגירושין, הדירה שייכת לו ואין על כך מחלוקת. אבל, אם השיפוץ של הדירה, תשלומי המשכנתא במידה ובני הזוג נדרשו לאלו, יצאו מהחשבון המשותף וכן הלאה. הרי שבית המשפט יראה בנכס רכוש משותף. לכך אנחנו קוראים 'הלכת השיתוף הספציפי'. כמובן, על בן הזוג שרוצה לתבוע את חלקו בנכס המשותף, להביא את המסמכים ואת ההוכחות אשר יתמכו בטענה שלו, כדי שבית המשפט יוכל לבחון את הדברים ולקבל החלטה.

הלכת השיתוף ידועים בציבור

כאמור, הלכת השיתוף לא הייתה רלוונטית למי שהוגדרו ידועים בציבור, עד שחוק יחסי ממון החליף את התקנה הישנה וכעת, הזכויות של ידועים בציבור שוות לאלו של זוגות נשואים. על פניו, במידה ונצבר רכוש משותף לאורך השנים, לשניים יש חלק שווה באותו רכוש משותף. אלא אם נחתם בין השניים הסכם ממון טרם פירוק היחסים באופן רשמי.

הלכת השיתוף בחובות

כמו שיש הכרה של המדינה בחלוקה שווה של הרכוש המשותף במקרה של גירושין, כך גם בכל הקשור לחובות. אמנם, אם אחד מבני הזוג הוא זה שנמצא בחוב, הרי שהקשר הוא בינו ובין הנושה. אבל, על הצד השני לקחת חלק בתשלום עבור אותו חוב. יוצאי הדופן הם מקרים בהם החוב נוצר מהוצאות של רכוש אשר הוגדר מראש כרכוש נפרד או אם מדובר על הוצאות שנגרמו עקב הפרת נאמנות וכן הלאה. בכל אופן, יש להציג את הנתונים לבית המשפט בצורה מסודרת.

אנחנו מציעים לכם לאורך כל הדרך להיעזר בעורכי דין מהשורה הראשונה. אשר יאבקו למען האינטרסים שלכם ויעזרו לכם למקסם את התוצאות אליהן אתם יכולים להגיע וודאי בסיטואציה רגישה כמו זו.

לשיתוף המאמר:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *